Mai mult de jumătate dintre români nu şi-au permis, în 2019, să-şi achiziționeze o săptămână de vacanţă, departe de casă. Este cel mai mare procent, în această situaţie, din UE, conform datelor Oficiului European de Statistică (Eurostat), citate de Agerpres.
Aproape o treime dintre locuitorii din Uniunea Europeană, cu vârsta de peste 16 ani, nu-şi puteau permite, anul trecut, să îşi cumpere măcar o săptămână de vacanţă.
Procentajul a scăzut gradual din 2010, când 39% dintre europeni nu-şi permiteau să plătească pentru o săptămână de vacanţă anuală departe de casă.
Cu toate acestea, în urma restricţiilor introduse, pe plan global, pentru a stopa extinderea pandemiei de coronavirus (COVID-19) şi a închiderii frontierelor, această tendinţă de scădere se va opri, probabil, în acest an, scrie Agerpres.
În rândul statelor membre UE, 54% dintre români nu îşi putea permite, anul trecut, să îşi cumpere o săptămână de vacanţă departe de casă, ei fiind urmaţi de greci (49%), croaţi (48%), ciprioţi (45%) şi italieni (44%).
La polul opus, numai 10% dintre suedezi nu îşi puteau permite acest lucru anul trecut, ei fiind urmaţi de danezi şi luxemburghezi (ambii cu 11%), finlandezi (12%), nemţi şi austrieci (ambii cu 13%).
Comparativ cu 2010, procentajul persoanelor care nu îşi permiteau anul trecut să plece o săptămână/an în vacanţă departe de casă a scăzut în toate statele membre UE, cu excepţia Italiei şi Greciei, unde a crescut cu patru puncte procentuale, şi, respectiv, cu trei puncte procentuale.
Cea mai semnificativă scădere s-a înregistrat în Letonia (minus 35 puncte procentuale), Malta (minus 30 puncte procentuale), Bulgaria şi Polonia (ambele cu minus 27 puncte procentuale) şi Estonia (minus 26 puncte procentuale).