8.5 C
București
marți, 27 octombrie 2020
Acasă Articole Ziua de azi 5 SEPTEMBRIE ÎN ISTORIE

5 SEPTEMBRIE ÎN ISTORIE

Anual, la 5 septembrie, este sărbătorită ziua internaţională a carităţii.

Este promovat gestul nobil de a oferi sau a dona benevol lucruri și bunuri celor nevoiași sau de a petrece o parte din timpul nostru pentru a-i ajuta pe alții fără a cere recompense.

Caritatea ne apropie unii de alții şi ne ajută să trăim în pace.

Marcată pentru prima dată la nivel mondial în 2013, ziua internațională a carității a reprezentat un moment important în istoria umanității.

În 1997, la 5 septembrie, se stingea din viaţă Maica Tereza (n. 1910), laureată a Premiului Nobel pentru Pace, canonizată de Vatican, care şi-a dedicat viaţa ajutorării celor loviţi de sărăcie și suferință.

Sursa Pixabay

 

1.În 1661, Nicolas Fouquet, ministrul de finanțe al regelui Ludovic al XIV-lea al Franței, este arestat la Nantes de D’Artagnan, căpitan al muschetarilor regelui.

Nicolas Fouquet, marchiz de Belle-Île, viconte de Melun și Vaux a fost ministru de finanțe al Franței din 1653 până în 1661 sub regele Ludovic al XIV-lea.

A căzut în dizgrația tânărului rege probabil din cauza afișărilor extravagante ale bogăției sale și regele l-a închis pe viață.

Sursa Wikipedia

 

2.În 1698, Țarul Petru cel Mare al Rusiei a introdus un impozit pe bărbi, cu excepția clerului și a țărănimii, pentru a-și determina poporul să renunțe la obiceiurile orientale.

Sursa Wikipedia

 

3.Pe 5 septembrie 1858 se năștea scriitorul român Alexandru Vlahuță.

Una dintre cele mai cunoscute cărți ale sale fiind România Pitorească, despre care Dumitru Micu spune că este un „atlas geografic comentat, traversat de o caldă iubire de țară”.

Sursa Wikipedia

 

4.Pe 5 septembrie 1940, Regele Carol al II-lea suspendă Constituția din februarie 1938 și cedează generalului Ion Antonescu principalele prerogative regale.

Sursa Wikipedia

 

5.În 1972, la JO de la München, opt teroriști arabi, reprezentând grupul militant „Septembrie Negru”, au pătruns în Satul Olimpic, au ucis 2 membri ai delegației Israelului și i-au luat ostateci pe alți 9.

În timpul operațiunii de salvare au murit ostaticii, 5 teroriști și un polițist.

Sursa Wikipedia

SourceWikipedia

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ULTIMELE ARTICOLE

Italia, cuprinsă de proteste violente anti-restricții

Proteste de stradă în Torino și Milano din cauza noilor măsuri antipandemice! Acestea s-au transformat în confruntări cu poliția și atacuri violente ale mulțimii...

Care sunt motivele pentru care putem renunța la mască în aer liber?

Comitetul Național pentru Situaţii de Urgenţă a anunțat luni modificarea legii care impune portul măștii în aer liber în anumite localități sau județe. Astfel, CNSU...

Avertizare OMS: ”Suntem mult în urma virusului în Europa”

Europa are nevoie de o 'accelerare serioasă' a luptei împotriva coronavirusului, iar lipsa capacităţii de depistare a contacţilor ar putea îndrepta boala şi mai...

27 OCTOMBRIE ÎN ISTORIE

Astăzi se împlinesc 82 de ani de la inaugurarea, pe 27 octombrie 1938, la Târgu Jiu, a sculpturii "Coloana fără sfârșit" (sau Coloana Infinitului)...

COMENTARII RECENTE

Catalin Ionete on Dumnezeu a murit!
kani on Pungă doriți?