8.5 C
București
miercuri, 26 ianuarie 2022
Acasă Articole Ziua de azi 5 NOIEMBRIE ÎN ISTORIE

5 NOIEMBRIE ÎN ISTORIE

În fiecare an, pe 5 noiembrie, romii din Europa sărbătoresc Ziua Internațională a Limbii Romani. Vorbită în întreaga lume, romani este limba romilor, o limbă păstrată și transmisă din generație în generație de-a lungul secolelor, în principal în forma sa orală.

 

În timpul primului Congres romi din 1971, romani a fost recunoscut oficial ca limbă a romilor în Europa. Acest lucru a condus la includerea sa în diverse reglementări internaționale, inclusiv în Carta Europeană a Limbilor Regionale și Minoritare a Consiliului Europei.

Consiliul Europei sprijină recunoașterea limbii romani la nivel european, precum și promovarea acesteia în cadrul sistemelor educaționale, utilizarea în vorbire și scris, în viața publică și privată, precizează Televiziunea Romana într-un articol.

Țara cu cei mai mulți vorbitori este România, urmată de Slovacia. Alte țări unde numărul de vorbitori este mare sunt Cehia, Bulgaria și Ungaria.

Sursa Google

 

5 NOIEMBRIE ÎN ISTORIE

 

1605: „Complotul prafului de pușcă”. Guy Fawkes, un catolic englez, și co-conspiratorii săi sunt arestați în timp ce încearcă să arunce în aer Parlamentul englez pentru a-l ucide pe regele protestant Iacob I, familia sa, guvernul și toți parlamentarii.

Sursa Wikipedia

 

1930: Aparatul german Dornier Do X, cel mai mare, mai greu și mai puternic hidroavion din lume la acea dată, pornește de la Lacul Constanța în primul său zbor de promovare spre Amsterdam.

Sursa Wikipedia

 

1970: La Vatican a fost introdus serviciul divin în limba națională a fiecărei comunități catolice.

Sursa Wikipedia

2006: Saddam Hussein, fostul președinte al Irakului, și co-inculpații Barzan Ibrahim al-Tikriti și Awad Hamed al-Bandar, sunt condamnați la moarte în procesul pentru rolul lor în masacrul a 148 de musulmani șiiți din 1982.

Sursa Wikipedia

 

SourceWikipedia

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.


ULTIMELE ARTICOLE

S-a încheiat greva șoferilor STB!

Angajații Societății de Transport București (STB) au suspendat acțiunea de protest și au reluat activitatea după cinci zile în care transportul public din Capitală...

Adrian Cioroianu: În privința educației, România a făcut pași înapoi, chiar și față de comunism

Adrian Cioroianu, om politic, istoric și scriitor român, este de părere că România este încă un stat tânăr adolescent și că, din acest motiv...

Scurtmetraj românesc premiat la 5 festivaluri de film

Filmul ”În așteptare” este scris, produs și regizat de Sabina Lisievici. Bazat pe o poveste reală, filmul spune povestea de dragoste tulburătoare trăită de...

Proteste violente la Bruxelles!

Au fost violențe, duminică, la Bruxelles, la proteste față de restricțiile impuse pentru limitarea infectărilor cu SARS-CoV-2. Manifestanții s-au apropiat de sediile instituțiilor Uniunii...