8.5 C
București
miercuri, 30 septembrie 2020
Acasă Articole Ziua de azi 5 MAI ÎN ISTORIE

5 MAI ÎN ISTORIE

An de an, la 5 mai, se sărbătoreşte Ziua Internaţională a Moaşelor.

Având pregătirea profesională necesară, acestea sunt cele care monitorizează, alături de medic, o femeie în ultimele luni de sarcină, o asistă la naştere şi o însoţesc în următoarele săptămâni.

Tot împreună cu medicul, moaşa consiliază cuplurile pe perioada sarcinii despre paşii ce trebuie urmaţi înainte şi după venirea copilului pe lume.

Foto Pixabay

 

1.În 1821, Împăratul Napoleon I moare în exil pe Insula Sfânta Elena în Oceanul Atlantic.

Napoleon Bonaparte, cunoscut mai târziu ca Napoleon I, a fost un lider politic și militar al Franței, ale cărui acțiuni au influențat puternic politica europeană de la începutul secolului al XIX-lea.

Născut în Corsica și specializat pe profilul de ofițer de artilerie în Franța continentală, Bonaparte a devenit cunoscut în timpul Primei Republici Franceze.

În 1799 a organizat o lovitură de stat și s-a proclamat Prim Consul; cinci ani mai târziu s-a încoronat ca Împărat al francezilor.

În prima decadă a secolului al XIX-lea a opus armatele Imperiului Francez împotriva fiecărei puteri majore europene și a dominat Europa continentală printr-o serie de victorii militare.

A menținut sfera de influență a Franței prin constituirea unor alianțe extensive și prin numirea prietenilor și membrilor familiei în calitate de conducători ai altor țări europene sub forma unor state clientelare franceze.

Foto Wikipedia

2.În 1945, în timpul celui de-al doilea Război Mondial, începe Insurecția din Praga, ca o încercare a rezistenței cehe de a elibera orașul de sub ocupația nazistă.

Insurecția din Praga a fost o încercare a rezistenței cehe de eliberare a orașului Praga de sub ocupația nazistă la sfârșitul celui de-al doilea război mondial.

Insurecția a fost declanșată pe data de 5 mai 1945.

Luptele au durat până pe 8 mai. Aproximativ 1.700 de luptători cehi au murit în timpul luptelor.

Foto Wikipedia

3.În 1949 a fost înființat Consiliul Europei.

Consiliul Europei este o organizație internațională, interguvernamentală și regională.

A luat naștere la 5 mai 1949 și reunește toate statele democratice ale Uniunii Europene precum și alte state din centrul și estul Europei.

Este independent de Uniunea Europeană, și este diferit și de Consiliul European sau de Consiliul Uniunii Europene. Sediul Consiliului Europei este la Strasbourg.

Consiliul Europei are două dimensiuni: una federalistă, reprezentată de „Adunarea Parlamentară”, alcătuită din parlamentari proveniți din parlamentele naționale, și cealaltă, interguvernamentală, întruchipată de „Comitetul Miniștrilor”, alcătuit din miniștrii de externe ai statelor membre.

Comitetul Miniștrilor reprezintă organismul de decizie al Consiliului Europei.

România a deținut președinția Comitetului Miniștrilor al Consiliului Europei în perioada noiembrie 2005 – mai 2006.

Foto Wikipedia

4.În 1964, Consiliul Europei declară ziua de 5 mai ca Ziua Europei.

Pe continentul european, Ziua Europei este o sărbătoare anuală a păcii și unității în Europa.

Sunt două date pentru sărbătorirea acestei zile: 5 mai pentru Consiliul Europei și 9 mai pentru Uniunea Europeană (UE).

Pentru UE, această zi este de asemenea cunoscută ca Ziua Schuman, comemorând declarația istorică a ministrului de externe francez, Robert Schuman.

Ziua Consiliului Europei reflectă propria înființare în 1949, în timp ce Uniunea Europeană celebrează data propunerii înființării CECO în 1951.

Ziua Europei este unul dintre simbolurile europene menite să promoveze unitatea în rândul europenilor.

Foto Wikipedia

5.Pe 5 mai 2004, guvernul premierului Silvio Berlusconi a intrat în cartea recordurilor pentru că a reușit să reziste 1.060 de zile la putere, devenind cel mai longeviv guvern din istoria Italiei postbelice.

Silvio Berlusconi a fost premier al Italiei între 1994-1995, 2001-2006, respectiv 2008-2011.

Berlusconi este conducător al partidului politic Forza Italia și proprietar al unui imperiu media.

Forbes l-a categorisit ca cea mai prosperă persoană din Italia, cu o avere de 7,2 miliarde de dolari (2002)

Cu o avere estimată la 7,8 miliarde de dolari în 2011, Forbes l-a plasat pe locul 118 în lume.

Foto Wikipedia

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ULTIMELE ARTICOLE

Slovacia și Cehia se pregătesc pentru revenirea la starea de urgență

În această săptămână, Slovacia şi Republica Cehă vor declara fiecare starea de urgență pentru a lupta împotriva pandemiei de COVID-19, au anunţat, luni, premierii...

Ce se va întâmpla, la iarnă, cu căldura și apa caldă în București?

Nicușor Dan, noul primar ales al Bucureștiului, a declarat, luni seară, că administrația bucureșteană va asigura stocuri pentru avariile “foarte, foarte multe” care vor...

Incendiile din California mistuie tot în calea lor. Trei noi victime și peste 50.000 oameni evacuați

Noi victime în nordul Californiei din cauza incendiilor - trei persoane au murit, iar peste 50.000 au fost evacuate după ce vântul puternic a...

29 SEPTEMBRIE ÎN ISTORIE

Ziua Mondială a inimii - În calendarul zilelor internaţionale, 29 septembrie este dedicată inimii. Bolile cardiovasculare reprezintă principala cauză de deces în lume. Anual, acestea fac...

COMENTARII RECENTE

Catalin Ionete on Dumnezeu a murit!
kani on Pungă doriți?