miercuri, februarie 28, 2024

5 MAI ÎN ISTORIE

Ziua internaţională a moaşelor este marcată în fiecare an, la data de 5 mai.

 

Sursa Google

Confederaţia Internaţională a Moaşelor (CIM) a susţinut ideea celebrării Zilei internaţionale a moaşelor în asociaţiile membre la sfârşitul anilor 80, apoi a lansat iniţiativa în mod oficial în 1992.

CIM este o organizaţie non-guvernamentală care reprezintă moaşele, asociaţiile şi organizaţiile din întreaga lume care au obiective comune îngrijirea mamelor şi a nou-născuţilor.

Organizaţia are ca membre 142 de Asociaţii ale Moaşelor, reprezentând 123 ţări de pe toate continentele, potrivit www.internationalmidwives.org.

Moaşele reprezintă o mare parte din forţa de muncă din domeniul social şi cel al sănătăţii. Ele cunosc, de asemenea, tradiţiile, culturile şi practicile comunităţilor din care fac parte, ceea ce le conferă o abordare mai facilă în relaţiile pe care le stabilesc.

Moaşele colaborează cu femeile permanent, atât în perioada de sarcină cât şi în procesul naşterii. Astfel, se creează o relaţie de încredere reciprocă între moaşe şi femei, colaborarea continuând şi în perioada post-natală. Prin aceste relaţii, moaşele devin membre de încredere ale familiilor şi ale comunităţilor.

Moaşele şi femeile pot deveni aliate în mişcarea globală pentru egalitatea de gen. Împreună pot atrage atenţia factorilor de decizie asupra problemele cu care se confruntă femeile şi împreună pot solicita schimbări pentru a obţine egalitatea între femei şi bărbaţi, prin respectarea drepturilor femeilor.

 

Unica.md

5 MAI ÎN ISTORIE

1789: Se convoacă, la Versailles, Adunarea Statelor Generale (care nu mai fusese convocată din anul 1614). Începutul Revoluției franceze.

1835: Se pune în funcțiune prima linie de cale ferată din Europa în Belgia între Bruxelles și Mechelen.

Sursa Europa FM

1821: Împăratul Napoleon I moare în exil pe Insula Sfânta Elena în Oceanul Atlantic.

Sursa Wikipedia

1891: Inaugurarea celebrei săli de concerte „Carnegie Hall” din New York.

Sursa Wikipedia

1949: A fost înființat Consiliul Europei.

Sursa Cotidianul.ro

1955: Începe să funcționeze UEO, Uniunea Europei Occidentale, în baza acordului semnat de către Belgia, Franța, Luxemburg, Olanda și Marea Britanie la 17 martie 1948.

UEO este singura organizație europeană cu componentă de apărare înființată în perioada războiului rece.

Sursa Wikipedia

1957: La Televiziunea Română a avut loc prima transmisie sportivă în direct: meciul de rugbi Anglia-România.

Sursa Capital

ULTIMELE ARTICOLE

Care sunt cele mai noi tendințe în materie de baterii de cadă?

În universul designului de baie contemporan, bateria de cadă nu mai este doar un element care oferă funcționalitate, ci și o piesă centrală ce...

Noptierele Smart pot fi integrate in orice dormitor? Care sunt stilurile de design cele mai potrivite?

În căutarea unei combinații perfecte între utilitatea tradițională și inovația tehnologică, noptierele Smart își fac tot mai mult loc în dormitoarele moderne. Aceste piese...

Ce poți vizita în România la început de primăvară? Iată recomandările O Zi Cât o Vacanță

Excursiile de o zi sunt calea prin care te poți relaxa și prin care poți explora frumusețea României, chiar și atunci când timpul este...

Știai aceste lucruri despre generatoarele electrice?

Nu mai este un secret pentru nimeni faptul că trăim într-o epocă în care dependența de energie electrică este tot mai mare. Practic, toate...