vineri, decembrie 8, 2023
Acasă Editoriale Actualitate 5 lecții pentru o carieră de succes

5 lecții pentru o carieră de succes

Cum arată o carieră de succes? Dacă ești printre cei care merg la lucru doar de nevoie, atunci articolul este pentru tine. Vei regăsi 5 lecții despre carieră pe care le învățăm prea târziu.

Carieră de succes și satisfacția în viață

Petrecem la muncă cea mai mare parte din viața noastră și dacă nu suntem împăcați cu ceea ce facem, implicit și calitatea vieții noastre va avea de suferit.

Motivul pentru care scenariul oamenilor care vin acasă extenuați și supărați de la muncă  este atât de răspândit, se afla între cele 5 lecții pe care vreau să le împărtășesc cu tine. Viața înseamnă mai mult decât să fii ocupat, mai mult decât să aștepți să se termine programul, mai mult decât să aștepți weekend-ul sau concediul.

Munca nu ar trebui să fie ceva separat de ceea ce ești tu. Din păcate, educația care ar trebui să ne ofere mai mult decât un loc de muncă, se ocupă mai mult cu aspecte tehnice și obținerea de cunoștințe. În timp ce acestea nu sunt rele în ele însele, căutarea unui loc de muncă, fără a ține cont de natura umană și componentele ei esențiale, sfârșește prin a pune capât, mai devreme sau mai târziu, adevăratei satisfacții în viață. Care este aceasta? Satisfacția celui care și-a găsit „de ce-ul” sau a celui care-și folosește capacitatea maximă, pentru a-și găsi rostul vieții.

Carieră de succes – lecția nr. 1: Viața este scurtă

86.400, atâtea secunde are o zi. Dacă ai avea atâția euro, în fiecare secundă ai mai cheltui unul. Ți-ar păsa pe ce îl cheltui?

Un aspect care decurge din acest adevăr este că nu poți face tot ce-ți dorești în viață, și mă refer la lucrurile bune. Adevărata provocare este aceea de a alege între ceea ce este bun și ce este cel mai bun. Viața nu este doar alb și negru. Este mult gri la mijloc. Și cei care nu înțeleg scurtimea vieții, fac această greșeala pentru că nu și-au luat timp să-și definească sistemul de valori.

Când îți găsești valorile, adică principiile pe care se bazează viața ta, vei începe să vezi altfel viața. Dintr-odată, nu orice merită atenția. Și nu orice chiar merită făcut, pentru că nu se încadrează în valorile și viziunea ta. Oricine are valori, chiar și criminalii. Important este să-ți bazezi aceste valori pe principiile universale. Pentru că, în timp ce valorile determină comportamentul, consecințele sunt determinate de legi universale clare. Din acest motiv, pentru a te asigura că nu-ți irosești și puținul timp rămas, găsește-ți valorile și aplică-le la tot ce vei pune pe lista ta.

Carieră de succes – lecția nr. 2: Networking-ul contează

Una din întrebările cele mai importante pe care le poți adresa unei cunoștințe este: „pe cine cunoști tu și ar trebui să cunosc și eu?”. Cariera, care se bazează doar pe îndeplinirea rece a sarcinilor de serviciu fără a ține cont de relații, este moartă în ea însăși.

Grupurile care se crează în jurul unui interes comun poate să te propulseze cu mult înainte față de ce ai putea face singur. Trăim într-un timp în care poți face networking foarte ușor, începând cu grupurile de socializare și continuând cu seminariile online sau workshop-urile live. Stabilirea de relații este mai facilă astăzi ca înainte.

carieră de succes

Și totuși, un networking de calitate se bazează pe câteva reguli:

  • Oferă tu mai întâi! Fă-o fără să te gândești ce primești în schimb! Știu că sună ciudat sau imposibil, dar chiar se vede urât atunci când faci networking doar ca să primești.
  • Stabilește de la începutul întâlnirii ce ai vrea să obții! Dacă nu ai o agendă, îți vor face alții agenda. Ideea că este suficient să vorbești cu cât mai mulți, nu ajută. Contează și ce spui și, mai ales, cum o spui, iar pentru aceasta este nevoie să fii intenționat.
  • Fă follow-up! Aspectul acesta este neglijat tocmai din lipsa de timp. Relațiile adevărate trebuie hrănite și ca să faci aceasta. Este nevoie să le separi de oricare altele. Nu poți să te oferi tuturor, cum nu poți nici să înveți de la toți. Odată ce ai stabilit care sunt relațiile în care vei investi timp, continuă să înveți cât mai multe despre persoana pe care ai abordat-o, pentru a-i cunoaște și mai bine nevoile.

Acestea îți va oferi platforma pentru o carieră de succes.

Carieră de succes – lecția nr. 3: Nu merită să-ți sacrifici sănătatea pentru carieră sau avere

Degeaba ai avere dacă te-ai înstrăinat de tine și de alții, din punct de vedere fizic sau mental. Problema este că unii nu concep cum ar putea ajunge la succes fără să muncească mai mult decât alții. Concurența acerba de pe piețele cele mai promițătoare te poate determina să intri în jocul muncii extenuante.

Știu că unii susțin că nu există viață echilibrată, ci mai degrabă există anumite sezoane. Numai că, cel mai important sezon, în care te poți bucura cu adevărat de viață și poți aduce o contribuție, este până la vârsta de 40 de ani. Dacă ai ratat această fereastră pentru a-ți construi și hrăni obiceiurile sănătoase, care te pot susține și mai târziu, nu vei mai putea recupera.

Motivul pentru care ne pierdem sănătatea este grija și stresul necontrolat. Acestea sunt adevărații factori care ne împing dincolo de limita rezonabilului. Odată ce vei învăța să-ți gestionezi convingerile, vei putea gestiona și stresul. Aceasta îți va oferi mai mult avantaj să te poți bucura de alegeri eficiente.

Carieră de succes – lecția nr. 4: Niciunul din cele mai bune momente ale vieții nu este petrecut în fața ecranului

Trăim un paradox. Suntem tot mai conectați și totuși foarte deconectați. Internetul nu poate ține locul adevăratei conexiuni. Relația cu tine, cu ceilalți sau cu Dumnezeu se îmbunătățește prin reîntoarcerea la lucrurile de bază: timp de calitate în natură, odihnă, comunicare cu cei apropiați. Tu cât de conectat ești?

Carieră de succes – lecția nr. 5: Nu te opri niciodată din învățat

În cartea sa Mindset, The New Psychollogy of Success, Carol Dweck scrie că oamenii posedă, în mod natural, una din două mentalități:

  • mentalitate fixă, adică abilitățile noastre personale nu se pot schimba
  • mentalitate bazată pe creștere, care presupune că abilitățile se pot dezvolta.

Cei din prima categorie încearcă mereu să-și dovedească valoarea. Fiecare situație în care se află, fie la școală, fie la serviciu sau în familie, necesită confirmarea inteligenței, a personalității sau a caracterului. Fiecare situație este evaluată. Voi reuși sau voi eșua? Voi arăta isteț sau nu? Voi fi acceptat sau respins? Mă voi simți ca un câștigător sau ca un pierzător?

Cei din a doua categorie se dezvoltă și explorează. Ei nu cred că oricine poate fi orice, dar cred că adevăratul potențial al cuiva este necunoscut. Ei cred că este imposibil să prevezi ce poate fi realizat cu ani de pasiune, muncă și antrenament.

Tu din ce categorie faci parte?

Articol realizat de Alin Ispas

Articolul precedentDe ce să ofer iertare?
Articolul următorBoala psihică – un mit?

ULTIMELE ARTICOLE

Evitarea conflictelor între părinți și copii

Evitarea conflictelor între părinți și copii. Relația de comunicare între părinte și copil nu este ferită de apariția și escadarea conflictelor. Poate părea exagerat,...

Ce spune Nicolae Ciucă despre relația cu președintele Klaus Iohannis?

Președintele Senatului, Nicoale Ciucă, a făcut declarații de zile mari, în exclusivitate, la A7TV. Liderul Partidului Național Liberal este convins că formațiunea pe care...

Vrei să vezi zăpadă? Trei destinații turistice în care poți merge!

Vrei să vezi zăpadă? Trei destinații turistice în care poți merge! Deși în România a apărut deja zăpada, unii se gândesc la iernile trecute, când...

Cât de greu este să crezi?

O Explorare a Credinței în Era Modernă Umanitatea în continuă evoluție, în care tehnologia avansată și progresele științifice deschid noi orizonturi, caută totuși răspuns la...