vineri, martie 29, 2024
Acasă arhiva articole Ziua de azi 5 IUNIE ÎN ISTORIE

5 IUNIE ÎN ISTORIE

În fiecare an, pe data de 5 iunie aniversăm Ziua Mondială a Mediului sau Ziua Mediului Înconjurător.

Ea a fost instituită în 1972 de Adunarea Generală a Națiunilor Unite pentru celebrarea Conferinței „Ecologia Umană” de la Stockholm și reprezintă elementul cel mai important al „Programului pentru Mediu” al Națiunilor Unite (UNEP).

Sursa Pixabay

Ecologia este o știință biologică de sinteză ce studiază interacțiunea dintre organisme, plante și mediul în care ele trăiesc (abiotici și biotici).

În a doua jumătate a sec. XX prin conștientizarea importanței condițiilor de mediu, semnificația termenului ecologie s-a lărgit peste sensul restrâns din domeniul biologiei, devenind și un sinonim pentru ideea de protecție a mediului înconjurător.

Sursa Pixabay

 

1.În 1224, împăratul Frederic al II-lea a fost fondat Universitatea din Napoli, una dintre primele universități din lume și cea mai veche universitate laică.

Unul dintre cele mai renumiți studenți ai acestei universități a fost teologul și filozoful Toma de Aquino.

Frederic al II-lea din dinastia Staufenilor (descendent al lui Frederic I Barbarossa), a fost fiul împăratului Henric al VI-lea și Constanței de Sicilia.

Frederic a fost ales „Rex Romanorum” (rege al Romanilor) după dorința tatălui său, ceea ce i-a ușurat ascensiunea în anii 1211- 1215 pe tronul de împărat, fiind unanim recunoscut după moartea împăratului Otto al IV-lea din dinastia Welfilor (1175-1218).

Frederic al II-lea a fost denumit frecvent stupor mundi („mirarea lumii”) pentru că era un om învățat, vorbind mai multe limbi, după unii istorici: italiana, franceza, latina, greaca, germana și limba arabă.

El este numit ca o Creatură de minune între monarhii germani din evul mediu, fiind numit de umanistul și istoricul elvețian Jacob Burckhardt (1818-1897) și ca primul om modern pe tron.

Această denumire de „om modern” i-a fost atribuită datorită metodelor moderne folosite de el de obținere și menținere a tronului imperial.

Sursa Wikipedia

2.În 1654, Cristina a Suediei a abdicat de la tron.

Cristina, mai târziu cunoscută drept Cristina Alexandra și uneori Contesa Dohna, a fost regină a Suediei din 1632 până în 1654.

A fost singurul copil legitim supraviețuitor al regelui Gustavus Adolphus al Suediei și a soției lui Maria Eleonora de Brandenburg.

La vârsta de șase ani i-a succedat tatălui ei la tronul Suediei după moartea acestuia în bătălia de la Lützen (1632) în timpul Războiului de Treizeci de Ani.

Sursa Wikipedia

3.Pe 5 iunie 1968, Robert F. Kennedy, candidat la președinția SUA, este împușcat la „Ambassador Hotel” în Los Angeles, California de către Sirhan Sirhan.

Robert Francis „Bobby” Kennedy, cunoscut și prin acronimul R.F.K., a fost un om politic american, procuror general și apoi senator al Statelor Unite ale Americii.

Sursa Wikipedia

4.În 1970, se deschide prima expoziție retrospectivă a lui Constantin Brâncuși, în Europa, la Muzeul de Artă al Republicii Socialiste România.

Constantin Brâncuși a fost un sculptor român cu contribuții covârșitoare la înnoirea limbajului și viziunii plastice în sculptura contemporană.

Constantin Brâncuși a fost ales membru postum al Academiei Române.

Francezii și americanii îl desemnează, cel mai adesea, doar prin numele de familie, pe care îl scriu fără semne diacritice, Brancusi, pronunțându-l după regulile de pronunțare ale limbii franceze.

Sursa Wikipedia

5.În 1973, Ilie Năstase a câștigat turneul de tenis de la Roland Garros (tenis).

Ilie Năstase este un jucător profesionist de tenis de câmp retras din activitate. A fost unul dintre cei mai importanți jucători de tenis ai anilor 1970, fiind numărul unu mondial de două ori, în 1972 și 1973.

Din cele 83 de titluri câștigate, numai 58 au fost înregistrate de Asociația Jucătorilor de Tenis Profesioniști (ATP).

Printre cele 58 de titluri la simplu pe care Ilie Năstase le-a câștigat de-a lungul carierei sale, se numără și US Open în 1972, respectiv Roland Garros în 1973.

La dublu a câștigat turneele de la Wimbledon în 1973, Roland Garros în 1970 și US Open în 1975.

A câștigat, de asemenea, de patru ori Turneul Campionilor în anii 1971, 1972, 1973 și 1975.

Pentru echipa de Cupa Davis a României a jucat timp de 18 ani un număr de 146 de meciuri de simplu și dublu, câștigând 109.

Alături de Ion Țiriac a fost finalist al Cupei Davis de trei ori, în 1969, 1971 și 1972.
A fost pe locul doi în competiția la simplu de la Wimbledon de două ori, în 1972, jucând finala împotriva lui Stan Smith și, în 1976, împotriva lui Björn Borg.

Năstase era cunoscut pentru glumele sale din arenă, dar și pentru reputația de a folosi tactici agresive, multe dintre acestea pline de succes, drept care a primit porecla de Nasty („Răutăciosul”) după câteva incidente.

Sursa Wikipedia

6.În 2004, pe 5 iunie, Ronald Reagan, cel de-al 40-lea președinte al SUA se stinge din viață.

Ronald Wilson Reagan, cunoscut mai ales ca Ronald Reagan, a fost cel de-al patruzecilea președinte al Statelor Unite ale Americii.

Prin politica sa intransigentă în confruntarea cu Uniunea Sovietică în perioada războiului rece, a avut o contribuție hotărâtoare la prăbușirea imperiului comunist din răsăritul Europei și la afirmarea Statelor Unite ale Americii ca singura super-putere pentru următoarele două decenii.

Înainte de a deveni președinte, a fost al 33-a guvernator al Californiei, din 1967 până la 1975, după ce a avut o carieră de actor la Hollywood și a fost lider de uniune.

Crescut de o familie săracă în mai multe orășele din nordul statului Illinois, Reagan a absolvit Colegiul Eureka⁠(d) în 1932 și a lucrat la câteva posturi de radio private, fiind crainic sportiv, după care s-a mutat la Hollywood în 1937, a devenit actor jucând în câteva roluri principale în niște producții importante.

Reagan a fost ales de două ori președinte al Screen Actors Guild⁠—sindicat al actorilor—unde a luptat pentru eliminarea influenței comuniste⁠.

În anii 1950, s-a mutat la televiziune și a fost vorbitor motivațional la fabricile General Electric.

Sursa Wikipedia

ULTIMELE ARTICOLE

7 pași esențiali în lansarea propriei afaceri

Lansarea propriei afaceri este o provocare complexă, dar cu un plan bine pus la punct și cu pași bine stabiliți, poți să-ți crești șansele...

”Aș vrea ca toți să vorbească despre mine că sunt cu Sindrom Down”

S-a incheiat campania ”Alaturi de tine” & ”Special Olympics Romania” de susținere a persoanelor cu Sindrom Down. Dupa o lună în care în platoul...

Găsește-ți vocea și fă-o auzită!

În călătoria noastră de dezvoltare personală, găsirea și exprimarea propriei voci este esențială pentru creșterea și împlinirea noastră. Fiecare persoană are o perspectivă unică...

A vrut să se sinucidă din cauza dependenței de droguri

Lucian este un fost dependent de droguri care a început consumul din cu motivații pe care le poate avea orice adolescent. Voia să fie...