În anul 328 a avut loc inaugurarea oficială a podul lui Constantin cel Mare de la Sucidava (Corabia), construit peste Dunăre, de către arhitectul Theophilus Patricius.
Podul lui Constantin cel Mare a fost un pod roman peste fluviul Dunărea. A fost terminat sau reconstruit în anul 328 și a rămas în uz pentru nu mai puțin de 40 de ani.
Având o lungime totală de 2437 m, din care 1137 peste albia Dunării, podul lui Constantin cel Mare este considerat cel mai lung pod antic peste un curs de apă și unul din cele mai lungi din toate timpurile.
A fost o construcție cu piloni din piatră și mortar, pod de lemn în arc și suprastructură de lemn.
A fost ridicat între satul Celei, în apropierea actualului oraș românesc Corabia, județul Olt – pe atunci cetatea Sucidava – și satul bulgăresc Ghighen, din Regiunea Plevna, pe atunci numit Oescus, de către împăratul Constantin cel Mare.
Se pare că podul a fost folosit până la mijlocul secolului al IV-lea, principalul temei pentru această presupunere fiind faptul că împăratul Flavius Julius Valens a fost nevoit să treacă Dunărea folosind un pod de vase la Constantiana Daphne, în timpul campaniei sale împotriva goților, în 367.
1.În 1687 este publicată lucrarea lui Isaac Newton, Philosophiae Naturalis Principia Mathematica.
Philosophiae Naturalis Principia Mathematica (însemnând în latină, „Principiile matematice ale filozofiei naturale”), adesea numită doar Principia ori Principia Mathematica, este lucrarea în trei volume a lui Isaac Newton publicată în 5 iulie 1687.
Conține formularea legilor de mișcare a corpurilor (cunoscute frecvent și ca Legile lui Newton) ce constituie fundamentul mecanicii clasice, precum și Legea atracției universale.
Tot în Principia, Newton explică atât matematic cât și fizic legile mișcărilor planetare, cunoscute sub numele de Legile lui Kepler, pentru că au fost deduse empiric de către Johannes Kepler pe baza observațiilor astronomice personale ale acestuia.
2.În 1809 are loc Bătălia de la Wagram, cea mai mare confruntare militară din cadrul Războiului celei de-a Cincea Coaliții.
Forțele lui Napoleon I înfrâng armatele imperiale habsburgice, comandate de arhiducele Carol de Austria.
Bătălia de la Wagram a fost cea mai importantă confruntare militară a Războiului celei de-a Cincea Coaliții, desfășurându-se pe câmpia Marchfeld, în apropierea insulei dunărene Lobau și în dreptul localității Deutsch-Wagram, la 10 km nord-est de Viena.
Bătălia a opus o armată franco-germano-italiană, condusă de Împăratul Napoleon I, unei armate austriece, comandate de arhiducele Carol de Austria-Teschen.
Cele două zile de lupte s-au încheiat cu victoria decisivă a armatei franco-aliate.
3.Pe 5 iulie 1965, marea soprană Maria Callas a realizat o nouă performanță cântând în opera „Tosca” de Giacomo Puccini la „London’s Covent Garden”
Maria Callas este numele de artistă al Ceciliei Sophia Anna Maria Kalogeropoulos, renumită soprană, supranumită în italiană „La Divina” sau „Regina della lirica” este considerată drept cea mai mare cântăreață de muzică de operă din a doua jumătate a secolului al XX-lea.
4.În 1996, pe 5 iulie s-a născut Dolly, prima oaie clonată din lume.
Dolly a fost o oaie domestică, femelă, care a reprezentat prima clonare reușită a unui mamifer dintr-o celulă somatică adultă, prin procedeul de transfer nuclear.
Clonarea a fost realizată de Ian Wilmut, Keith Campbell și colegii lor de la Institutul Roslin, în apropiere de Edinburgh, Scoția, după o serie de 276 de încercări nereușite.
Supranumită cea mai faimoasă oaie din lume, Dolly a trăit până la vârsta de șase ani, când a fost eutanasiată ca urmare a faptului că suferea de artrită și de cancer pulmonar.
5.În 2016, sonda spațială, Juno, a intrat pe orbita planetei Jupiter, după ce a fost lansată la 5 august 2011 de la Cape Canaveral.
Juno este o navă spațială NASA, parte a programului Noi Frontiere, care orbitează planeta Jupiter.
A fost lansată de la Cape Canaveral Air Force Station la 5 august 2011 și a sosit pe orbita lui Jupiter la 5 iulie 2016 pentru a studia compoziția planetei, câmpul magnetic, câmpul gravitațional și magnetosfera polară.
Misiunea are un buget de 1,1 miliarde de dolari americani.
Nava reprezintă a doua misiune a programului Noi Frontiere.