vineri, decembrie 8, 2023
Acasă arhiva articole Ziua de azi 5 IANUARIE ÎN ISTORIE

5 IANUARIE ÎN ISTORIE

Pe 5 ianuarie 1393 s-a încheiat tratatul de pace dintre Mircea cel Bătrân, domnul Țării Românești 1386-1418) și sultanul Baiazid I.

 

Tratatul prevedea ca „Principatul Valahiei” să se guverneze după propriile sale legi, iar domnul avea dreptul de a face război și pace cu vecinii săi și să încheie tratate de prietenie cu ei și să aibă drept de viață și de moarte asupra supușilor săi.

 

 

 

1463: Pedeapsa cu moartea împotriva poetului François Villon este modificată în exil timp de zece ani. De atunci, soarta lui Villon este necunoscută.


François Villon a fost unul dintre marii poeți ai Franței Evului Mediu.

A absolvit Universitatea Sorbona (la vremea respectivă, academie ecleziastică de rit catolic), ca Bacalaureat (B.A.) și Maestru (M.A.) al Facultății de Arte, în 1452, la vârsta de 21 de ani.

 

 

 

1477: Bătălia de la Nancy: Carol Temerarul este ucis și Burgundia devine parte a Franței.

 

1499: Ștefan cel Mare, domnul Moldovei (1457-1504), a refuzat să plătească tribut turcilor.

Ștefan al III-lea, supranumit Ștefan cel Mare sau, după canonizarea sa de către Biserica Ortodoxă Română, Ștefan cel Mare și Sfânt, a fost domnul Moldovei între anii 1457 și 1504.

A fost fiul lui Bogdan al II-lea, domnind timp de 47 de ani, cea mai lungă domnie din epoca medievală din Țările Române.

 

 

 

1757: Regele Ludovic al XV-lea al Franței este ușor rănit în timpul unei tentative de asasinat cu un cuțit de către Robert-François Damiens, ultima persoană care a fost executată în Franța prin târâre în urma calului și împărțire în patru, forma tradițională a pedepsei capitale folosite pentru regicid.

 

 

1875: Palatul Garnier, construit în stil neo-baroc de Charles Garnier, unul dintre cele mai renumite sedii de operă din lume, este inaugurat la Paris.

Palais Garnier este un reper al intrării nordice a Bulevardului Operei (Avenue de l’Opéra) din Paris, Franța.

Este privit ca una din piesele de valoare arhitecturală deosebită ale vremii sale.

Construită în stilul eclectic, este al treisprezecelea teatru care găzduiește Opera din Paris, de la fondarea sa de către Ludovic al XIV-lea în 1669.

Este denumită de multe ori Opera din Paris, însă de la construirea Operei Bastille în 1989 este desemnată drept Opéra Garnier.

 

1933: A început construirea podului Golden Gate din orașul San Francisco.

Golden Gate (în traducere din engleză – Poarta de aur) este numele unei strâmtori care face legătura între Oceanul Pacific și Golful San Francisco, precum și al podului peste această strâmtoare.

Lungimea strâmtorii este de 8 km, în timp ce lățimea variază între 1,6 și 3 km.

Numele său datează din 1848, din vremea căutătorilor de aur, când mii de aventurieri soseau cu vapoarele în Golful San Francisco.

Până în acea perioadă spaniolii denumiseră strâmtoarea „Boca del Puerto de San Francisco”

Strâmtoarea este mereu adâncită de efectul combinat al unei maree puternice și al curentului celor două guri de vărsare în golf ale fluviilor Sacramento și San Joaquin.

Existența acestui curent puternic a împiedicat evadarea prin înot a deținuților din închisoarea Alcatraz, închisă definitiv la 21 martie 1963.

 

1961: Are loc inaugurarea Teatrului de Comedie din București; primul director a fost Radu Beligan (1961-1969).

Prima stagiune a început cu spectacolul „Celebrul 702” de Alexandru Mirodan (secretar literar al teatrului), în regia lui Moni Ghelerter.

SourceWikipedia

ULTIMELE ARTICOLE

Evitarea conflictelor între părinți și copii

Evitarea conflictelor între părinți și copii. Relația de comunicare între părinte și copil nu este ferită de apariția și escadarea conflictelor. Poate părea exagerat,...

Ce spune Nicolae Ciucă despre relația cu președintele Klaus Iohannis?

Președintele Senatului, Nicoale Ciucă, a făcut declarații de zile mari, în exclusivitate, la A7TV. Liderul Partidului Național Liberal este convins că formațiunea pe care...

Vrei să vezi zăpadă? Trei destinații turistice în care poți merge!

Vrei să vezi zăpadă? Trei destinații turistice în care poți merge! Deși în România a apărut deja zăpada, unii se gândesc la iernile trecute, când...

Cât de greu este să crezi?

O Explorare a Credinței în Era Modernă Umanitatea în continuă evoluție, în care tehnologia avansată și progresele științifice deschid noi orizonturi, caută totuși răspuns la...