1.Pe 5 decembrie se sărbătorește ziua internațională a voluntarilor Națiunilor Unite în slujba dezvoltării economice și sociale.
2.În 1492, Cristofor Columb a devenit primul european care a ajuns în insula Hispaniola (astăzi Haiti și Republica Dominicană). Hispaniola, în traducere românească, Spaniola, cu o suprafață de cca 74.700 km², este – după Cuba – cea de-a doua insulă ca mărime a arhipelagului Antilelor. Se află situată la est de insula Cuba și la vest de Porto Rico. Este una din rarele cazuri în care o insulă din regiunea Caraibelor este împărțită între două țări independente, Haiti, la vest (o treime din suprafața insulei) si Republica Dominicană, la est (două treimi din suprafața insulei). Cristofor Columb a sosit pe insula Hispaniola la 5 decembrie 1492, iar în cursul celei de-a doua călătorii a sa, în 1493, a fondat aici prima colonie spaniolă din Lumea Nouă.
3.În 1848, președintele american James Knox Polk a declanșat celebra „goană după aur”, după ce a anunțat descoperirea de mari zăcăminte cu acest metal prețios în California.
James Knox Polk s-a născut pe 2 noiembrie 1795 în Carolina de Nord, SUA și a fost cel de-al unsprezecelea președinte al Statelor Unite ale Americii, servind un singur mandat prezidențial între 4 martie 1845 și 3 martie 1849. Cu toate că Polk s-a născut în Mecklenburg County, Carolina de Nord, a trăit și a reprezentat statul Tennessee.
4.În 1864, Alexandru Ioan Cuza promulgă legea instrucțiunii, prima lege prin care învățământul era organizat în mod unitar și erau stabiliți anii de studiu: învățământul primar, de patru ani, gratuit și obligatoriu, cel secundar, de șapte ani și universitar, de trei ani.
5.În 1933, în SUA se încheie prohibiția. Decretată la 16 ianuarie 1920, prin aplicarea celui de–al 18–lea Amendament al Constituției SUA, care condamnă producerea, transportul sau comercializarea alcoolului, prohibiția nu a determinat, așa cum se dorise, o îmbunătățire a vieții sociale și economice, fiind marcată de corupție, crime și ilegalități.