Pe 5 august 1922 se năștea Marin Preda, scriitor român postbelic, membru al Academiei Române și director al editurii Cartea Românească.
Marin Preda a fost un fervent opozant al regimului comunist, mai multe voci confirmând că scriitorul i-a spus lui Nicolae Ceaușescu „Dacă vreți să introduceți realismul socialist, eu, Marin Preda, mă sinucid”, în anii ’70.
Ultimul său roman lansat în 1980, „Cel mai iubit dintre pământeni”, este considerat o critică violentă a comunismului.
După câteva săptămâni pe piață, romanul a fost retras din toate bibliotecile și librăriile publice și universitare.
În scurt timp, pe 16 mai 1980, scriitorul a fost găsit mort în camera sa din vila de creație a scriitorilor din Palatul Mogoșoaia.
La momentul decesului său, Marin Preda era deputat în Marea Adunare Națională.
1.În 1772, Austria, Prusia și Rusia au semnat tratatul prin care au început Prima Împărțire a Poloniei.
Prima împărțire a Poloniei sau, mai precis, prima împărțire a Uniunii Polono-Lituaniene a avut loc în 1772 și a fost prima dintre cele trei divizări care au pus capăt existenței Uniunii Polono-Lituaniene în 1795.
Creșterea puterii Imperiului Rus, care amenința Regatul Prusiei și Arhiducatul Austriei (monarhie dominată, ca și Sfântul Imperiu Roman, de puternica dinastie Habsburgică), a fost principalul motiv care a stat la baza acestei prime divizări.
Frederick cel Mare a pus la cale împărțirea pentru a împiedica Austria, invidioasă pe succesele Rusiei împotriva Imperiului Otoman, să declanșeze un război.
Teritoriul Uniunii slăbite, inclusiv cel deja controlat de Rusia, a fost împărțit între vecinii săi mai puternici—Austria, Rusia și Prusia—pentru a stabiliza echilibrul puterilor în Europa de Est între aceste trei țări.
Cum Polonia nu mai putea să se apere și armatele străine deja ocupau o parte din țară, parlamentul polonez (Seimul) a ratificat cesiunile teritoriale în 1773 în timpul așa-numitului Seim al Împărțirii convocat de cele trei puteri.
2.În 1888, fără știința soțului ei Carl, Bertha Benz și cei doi fii ai săi, Richard și Eugen, se urcă la bordul automobilului deja patentat și călătoresc 106 kilometri de la Mannheim la Pforzheim.
Această primă călătorie de mare succes are o contribuție semnificativă la eliminarea rezervelor potențialilor clienți și, prin urmare, permite companiei să obțină succesul economic.
3.În 1926, Harry Houdini realizează cea mai mare realizare a sa: petrece 91 de minute sub apă, într-un rezervor sigilat, înainte de a evada.
Harry Houdini a fost un iluzionist american originar din Ungaria, actor și producător de film.
4.În 1941, Bătălia de la Smolensk se încheie cu capturarea a aproximativ 300.000 de prizonieri ai Armatei Roșii de către germani.
Prima bătălie de la Smolensk se referă la o serie de lupte crâncene ale Grupul de Armate Centru german și ale Fronturilor Sovietice de Vest, de Rezervă și Briansk de pe frontul de răsărit al celui de-al doilea război mondial.
Diviziile blindate germane au declanșat o ofensivă pe 10 iulie urmărind încercuirea și distrugerea forțelor sovietice din regiunea Smolensk.
Pânâ în cele din urmă, două armate sovietice au fost încercuite și distruse la sud de Smolensk.
Smolensk a căzut pe 16 iulie, dar rezistența sovietică a fost foarte puternică, reușind să efectueze câteva contraatacuri, dintre care trebuie notată Ofensiva Elnia.
Această ofensivă a fost prima înfrângere a Wehrmacht din timpul războiului sovieto-german.
5.Pe 5 august 1962, Nelson Mandela este întemnițat. El va fi eliberat abia în 1990.
Nelson Rolihlahla Mandela a fost un om politic sud-african, care a deținut funcția de președinte al Africii de Sud în intervalul 1994-1999.
Adversar al apartheidului, a fost primul președinte al Africii de Sud ales prin vot universal, într-un scrutin larg reprezentativ și cu participare multirasială.
Guvernarea lui Mandela s-a axat pe dezmembrarea moștenirii apartheidului, prin combaterea rasismului instituționalizat, a sărăciei și a inegalității și promovarea reconcilierii rasiale.
Un susținător al pan-africanismului și al socialismului democratic, el a fost președinte al partidului Congresul Național African din 1991 până în 1997.
Pe plan internațional, Mandela a fost secretar general al organizației interguvernamentale Mișcarea de Nealiniere, între 1998 și 1999.
6.În 1962, actrița americană Marilyn Monroe este găsită moartă în casa ei, din cauza unei supradoze de droguri.
Marilyn Monroe a fost o actriță, model, cântăreață și divă pop a secolului al XX-lea.
Ascensiunea lui Monroe la nivelul de celebritate a început cu selectarea ei pentru a poza în câteva reviste, asta în timp ce primul ei soț făcea parte din Marina Comercială.
Cea mai însemnată parte a filmelor ei au fost făcute pentru 20th Century Fox, unde și-a luat și numele care a făcut-o celebră.
După câteva apariții minore în decurs de câțiva ani, Marilyn a început să devină cunoscută pentru talentul ei de comediană, ajutată fiind și de remarcabila ei prezență scenică.
Și-a îndreptat eforturile către apariții mai consistente, și, la un anumit moment al carierei sale, a reușit să-și îndeplinească acest scop.
Circumstanțele misterioase ale morții lui Marilyn au fost subiectul multor speculații, dar nu au reușit să-i știrbească reputația de cea mai legendară figură publică a tuturor timpurilor.