8.5 C
București
sâmbătă, 1 octombrie 2022
Acasă Articole Ziua de azi 5 AUGUST ÎN ISTORIE

5 AUGUST ÎN ISTORIE

Pe 5 august 1922 se năștea Marin Preda, unul dintre cei mai importanți romancieri români din perioada postbelică. Dincolo de marele său talent, Marin Preda a fost un intelectual lucid, conștient de urmările nefaste ale ideologiei comuniste asupra literaturii.

Un martor ocular a pretins că scriitorul i-ar fi spus cu mult curaj în anii ’70 lui Nicolae Ceaușescu: „Dacă vreți să introduceți realismul socialist, eu, Marin Preda, mă sinucid”.

Totuși Marin Preda nu a criticat niciodată în mod public doctrina realismului socialist, dimpotrivă, a părut să o legitimeze, implicit, prin tematica scrierilor sale, începând cu volumul al doilea din „Moromeții”, așa cum arăta bunăoară criticul Nicolae Manolescu.

În ultimul deceniu al vieții sale, Marin Preda a căutat însă o formă de eliberare de sub tutela ideologiei de partid.

Ultimul său roman publicat în 1980, „Cel mai iubit dintre pământeni”, a fost perceput la apariție ca o critică îndrăzneață la adresa regimului comunist, cu nuanța că epoca la care se referă este aceea a regimului Gheorghe Gheorghiu Dej, față de care Nicolae Ceaușescu căutase pe multe căi să se delimiteze.

Așa cum în romanul “Delirul” publicul văzuse “o reabilitare” a mareșalului Ion Antonescu, una care servea antisovietismului cultivat aluziv de N. Ceaușescu, tot așa “Cel mai iubit dintre pământeni” slujise, cel puțin în primă instanță, la discreditarea regimului prosovietic din primul deceniu de comunism.

După câteva săptămâni pe piață, romanul a fost retras din toate librăriile și bibliotecile publice și universitare.

În scurt timp, pe 16 mai 1980, scriitorul a fost găsit mort în camera sa din vila de creație a scriitorilor din Palatul Mogoșoaia.

La momentul decesului său, Marin Preda era deputat în Marea Adunare Națională.

Sursa Google

 

5 AUGUST ÎN ISTORIE

1888: Fără știința soțului ei Carl, Bertha Benz și cei doi fii ai săi, Richard și Eugen, se urcă la bordul automobilului deja patentat și călătoresc 106 kilometri de la Mannheim la Pforzheim.

Această primă călătorie de mare succes are o contribuție semnificativă la eliminarea rezervelor potențialilor clienți și, prin urmare, permite companiei să obțină succesul economic.

Sursa Wikipedia

1926: Harry Houdini realizează cea mai mare realizare a sa: petrece 91 de minute sub apă, într-un rezervor sigilat, înainte de a evada.

Sursa Wikipedia

1944: Insurgenții polonezi eliberează un lagăr de muncă german din Varșovia, eliberând 348 de prizonieri evrei.

Sursa Google

1962: Actrița americană Marilyn Monroe este găsită moartă în casa ei, din cauza unei supradoze de droguri.

Sursa Wikipedia

2015: Prim-ministru malaysian Najib Razak a confirmat că rămășițele avionului descoperite în Oceanul Indian aparțin Boeingului care asigura zborul MH370 al companiei Malaysia Airlines și care a disparut în data de 8 martie 2014.

Sursa Wikipedia

SourceWikipedia

ULTIMELE ARTICOLE

Mesajul spiritual transmis de către BOR studenților

Începerea unui nou an universitar reprezintă noi provocări pentru studenți și pentru cei care încep facultatea. Cu această ocazie, Biserica Ortodoxă Română transmite un...

Creștini omorâți prin înec în Uganda

Persecuția împotriva creștinilor continuă în Africa. De data aceasta un ultim comunicat vine din Uganda unde 5 creștini au murit prin înec. Aceștia au...

Maestrul Alexandru Arșinel a decedat

Alexandru Arșinel a fost internat pe data de 15 septembrie 2022, în Spitalul Universitar de Urgență București. Acesta se afla de o săptămână în...

Studiu nou descoperă abilitatea câinilor de a mirosi stresul oamenilor

Câinele este supradenumit cel mai bun prieten al omului. Este animalul de nădejde al celor care se decid să își mărească familia cu un...