miercuri, iulie 17, 2024
Acasă arhiva articole Ziua de azi 5 APRILIE ÎN ISTORIE

5 APRILIE ÎN ISTORIE

Ziua Automobilistului este sărbătorită în fiecare an pe 5 aprilie şi marchează înființarea, la data de 5 aprilie 1904, a Automobil Clubul Român, de către un grup de automobiliști amatori din inițiativa și sub patronajului prințului George Valentin Bibescu.

La finele anului 1904, ACR avea 67 de membri, dintre care 51 erau proprietari de automobile.

Foto Pixabay

1.În 1772, exploratorul olandez Jacob Roggeveen descoperă o insulă în Oceanul Pacific, pe care băștinașii o numeau Rapa Nui.

Descoperitorul o va boteza Paasch Eyland (Insula Paștelui).

Insula Paștelui (sau Rapa Nui) este o insulă polineziană din sud-estul Oceanului Pacific, aflată în cel mai sud-estic punct al triunghiului polinezian.

Teritoriu special al statului Chile, anexat în 1888, Insula Paștelui este faimoasă pentru cele 887 de statui monumentale, denumite moai, statui create de către primii locuitori ai insulei.

Rapa Nui este considerată de către UNESCO drept patrimoniu universal, cea mai mare parte a insulei fiind declarată Parc Național (Parcul Național Rapa Nui).

Foto Wikipedia

2.În 1955, după 50 de ani de activitate, Sir Winston Leonard Spencer Churchill se retrage din viața politică pentru a se dedica scrisului.

Pentru operele sale, în special pentru Al doilea război mondial (în șase volume), i se decernează Premiul Nobel pentru Literatură în 1953, când primește titlul de lord.

Printr-o hotărâre a Congresului va deveni, în 1963, cetățean de onoare al SUA.

Foto Wikipedia

3.Pe 5 aprilie 1964, a intrat în funcțiune primul tren fără conductor, folosit la metroul din Londra.

Foto Pixabay

4.În 1973, la clinica chirurgicală nr.2 din Târgu Mureș, o echipă de medici, condusă de prof. dr. Ioan Pop de Popa, efectuează prima operație pe cord deschis din România.

Ioan Pop de Popa este profesor doctor docent, medic cardiolog, specialist în chirurgie cardio-vasculară.

5.În 1976, pe 5 aprilie, în China are loc Incidentul Tiananmen când mulțimea strânsă în Piața Tiananmen solicită eliberarea lui Deng Xiaoping, simbolul și speranța reformării societății chineze.

Foto Wikipedia

6.În 1999, în urma unui raid al NATO, vizând cazarmele din localitatea minieră Aleksinaci (200 km la sud de Belgrad), 17 civili au fost uciși din cauza unei bombe de 250 kg, ghidată prin laser, abătută asupra unei zone rezidențiale.

La 6 aprilie, Pentagonul admite că bomba, lansată de un avion american, și-a ratat, se pare, ținta.

Foto Pixabay

ULTIMELE ARTICOLE

Importanța educației emoționale în școli

Educația emoțională, adesea denumită și inteligență emoțională, se referă la capacitatea de a recunoaște, înțelege și gestiona propriile emoții și de a recunoaște și...

Nu e niciodată prea târziu să înveți ceva nou

Învățarea este un proces continuu care nu ar trebui să se oprească niciodată, indiferent de vârstă. Fie că e vorba de dezvoltarea unor noi...

Medicii neonatologi și importanța lor crucială în viața noastră

Medicii neonatologi joacă un rol esențial în îngrijirea celor mai vulnerabili pacienți: nou-născuții, în special cei prematuri sau cu probleme medicale complexe. Expertiza lor...

Cele mai importante versete din Biblie pe care să le memorezi

Selectarea celor mai importante versete din Biblie este subiectivă și poate varia în funcție de interpretare și context. Însă, iată câteva dintre versetele considerate...