Ziua mondială a arhitecturii („World Architecture Day) este sărbătorită în prima zi de luni din octombrie, în 2021 aceasta fiind aniversată la data de 4 octombrie.
La cea de-a XX-a reuniune a Consiliului Uniunii Internaţionale a Arhitecţilor („Union International des Architects” – UIA) de la Barcelona, din 1997, s-a decis ca Ziua mondială a arhitecturii, creată în 1985, să se celebreze la aceeaşi dată cu ziua dedicată habitatului, în prima zi de luni din octombrie, potrivit www.uniuneaarhitectilor.ro.
În fiecare an, Ziua mondială a arhitecturii, care vizează atragerea interesului profesioniştilor şi a publicului asupra problemelor legate de oraşe şi locuinţe, este celebrată prin evenimente, expoziţii, prelegeri şi alte activităţi, pentru profesie şi pentru public.
Tema din acest an a Zilei mondiale a arhitecturii – „Mediu curat pentru o lume sănătoasă”, se referă la locuinţele, spaţiile publice şi problemele globale de mediu în urma pandemiei COVID-19, menţionează https://worldarchitecture.org/.
La 4 octombrie 2021, ora 12.00 GMT, are loc o discuţie, sub forma unui webinar, cu experţi în arhitectură şi urbanism din întreaga lume, alocuţiunea de deschidere fiind susţinută de actualul preşedinte al UIA, José Luis Cortés.
Ziua mondială a arhitecturii este sărbătorită sub patronajul Uniunii Internaţionale a Arhitecţilor şi care are în componenţă 3,2 milioane de arhitecţi din întreaga lume, notează site-ul www.oar.archi.
4 OCTOMBRIE ÎN ISTORIE
1582: Papa Grigore al XIII-lea aplică Calendarul gregorian în Italia, Polonia, Portugalia și Spania; 4 octombrie a acestui an devine 15 octombrie.
1853: Începe războiul Crimeii (1853–1856). Țările Române devin teatru de ocupație și confruntări militare.
1883: Primul Orient-Express, având ruta Paris – Varna (Bulgaria).
1957: Sputnik 1, primul satelit artificial al Pământului, a fost lansat pe orbită de o rachetă R-7 Semiorka de la cosmodromul Baikonur din RSS Kazahă, URSS.
2000: Văduva lui John Lennon, Yoko Ono, a inaugurat într-o zonă de la periferia orașului Tokio, primul muzeu consacrat în exclusivitate legendarului component al formației Beatles.
Muzeul conține cca 130 de obiecte care au aparținut marelui cântăreț, între care și un jurnal, care conține poezii și schițe.