8.5 C
București
sâmbătă, 10 decembrie 2022
Acasă Articole Ziua de azi 4 MAI ÎN ISTORIE

4 MAI ÎN ISTORIE

Pe 4 mai este marcată Ziua Naţională a Inimii.

Ziua Națională a Inimii reprezintă prilejul de a conștientiza că bolile cardiovasculare reprezintă, în continuare, principala problemă de sănătate în România.

Conform specialiștilor, la nivel național, mortalitatea provocată de bolile cardiovasculare este de trei ori mai mare decât cea provocată de cancer, aproximativ 60 % din totalul deceselor înregistrate la nivel naţional sunt provocate de boli cardiovasculare, faţă de 19% de cancer.

De altfel, bolile cardiovasculare sunt principala cauză de mortalitate în toată Europa, atât la femei, cât şi la bărbaţi, potrivit Cartei europene a sănătăţii cardiovasculare.

Foto Pixabay

 

1.În 1904, inginerul James Royce și Sir Charles Stewart Rolls au pus bazele companiei Rolls-Royce, producătoare de mașini “de excelență”.

Din 1998 numele de marcă Rolls–Royce a fost achiziționat de către BMW.

Rolls-Royce Limited a fost un producător de mașini, iar din 1914 a început să producă și motoare de avioane.

A fost fondată de Charles Stewart Rolls și Henry Royce pe 15 martie 1906 ca rezultat al unui parteneriat format în 1904.

În 1971, Rolls-Royce a fost afectată de dezvoltarea motorului cu reacție avansate RB211, rezultând în naționalizarea companiei ca Rolls-Royce (1971) Limited.

În 1973, divizia mașini a fost separată de compania părinte ca Rolls-Royce Motors.

Rolls-Royce (1971) Limited a continuat ca, companie naționalizată până a fost privatizată în 1987 ca Rolls-Royce plc.

Foto Wikipedia

2.Pe 4 mai 1930, poliția britanică îl arestează pe Mahatma Gandhi.

Mahatma Gandhi cu adevăratul său nume Mohandas Karamchand Gandhi a fost părintele independenței Indiei și inițiatorul mișcărilor de revoltă nonviolente.

Numele de „Mahatma“ (în sanscrită înseamnă „marele suflet“) i-a fost dat de poetul indian Rabindranath Tagore.

Foto Wikipedia

3.În 1932, Al Capone este transferat la închisoarea federală din Atlanta, Georgia pentru a-și ispăși pedeapsa cu închisoarea de unsprezece ani pentru evaziune fiscală.

Alphonse Gabriel „Al” Capone a fost unul din cei mai faimoși gangsteri⁠ americani din anii 1920 – 1930.

Fiu al unei familii de imigranți italieni din zona Napoli, Al Capone a dominat lumea interlopă din Chicago, ajungând conducătorul unei mari rețele de crimă organizată („Chicago Outfit”)

Până astăzi numele său se leagă de noțiunea de spălare a banilor, Al Capone camuflându-și sursele încasărilor sale, prin unele afaceri aparent banale ca spălătorii, vânzare de mobilă veche și antichități, etc., pe care le prezenta ca fiind ocupația sa oficială.

Foto Wikipedia

4.Pe 4 mai 1955 se stinge din viață George Enescu, compozitor, violonist, pedagog, pianist și dirijor român. Este considerat cel mai important muzician român.

George Enescu s-a născut la 19 august 1881 în satul Liveni-Vârnav din județul Botoșani, în familia arendașului Costache Enescu și a soției lui, Maria, fiica preotului Cosmovici.

A fost al optulea copil și primul care n-a murit în copilărie.

Mai târziu părinții lui s-au despărțit iar tatăl a avut o relație cu Maria Ferdinand Suschi, o tânără de origine poloneză, din care s-a născut un fiu ilegitim, pictorul Dumitru Bâșcu.

Părinții l-au alintat cu numele „Jurjac”, dat de guvernanta franceza Lydie Cedre, care a avut o influență profundă asupra educației sale începând de la vârsta de 6 ani.

A manifestat încă din copilărie o înclinație extraordinară pentru muzică, începând să cânte la vioară la vârsta de 4 ani, iar la vârsta de 5 ani a apărut în primul său concert și a început studii de compoziție sub îndrumarea lui Eduard Caudella.

Primele îndrumări muzicale le primise de la părinții săi și de la un vestit lăutar, Niculae Chioru.

Foto Wikipedia

5.În 1971 are loc intrarea în circulație a primului tramvai V3A.

Foto Wikipedia

SourceWikipedia


ULTIMELE ARTICOLE

Familia Dărvășan încheie anul cu un nou album de muzică

Familia Dărvășan încheie anul cu un nou album de muzică creștină 100% original. Ramona Și Cornel Dărvășan formează o familie de peste 3 ani....

Lupta împtriva anxietății

Lupta împtriva anxietății este un proces cu care ne confruntăm zilnic pentru a nu cădea în capcana depresiei. Ce putem face cu strezul și...

România nu va intra în Schengen

România nu va intra în Schengen! Extinderea Spațiului Schengen nu va avea loc pentru România și Bulgaria. Ministrul austriac de interne Gerhard Karner a...

Părintele poate crește sau micșora stima copilului

Părintele poate crește sau micșora stima copilului. Mesajele pe care adulții le transmit copiilor sunt internalizate, într-un fel sau altul. Ele devin o parte...
[instagram-feed num=6 cols=6 showfollow=false]