4 IULIE ÎN ISTORIE

Astăzi, Cristina Țopescu, una dintre cele mai iubite prezentatoare de televiziune din România, fiica comentatorului sportiv Cristian Țopescu, ar fi împlinit 60 de ani.

A urmat Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, din cadrul Universității București, secția engleză – italiană.

În perioada 1970 – 1994 a fost în cadrul TVR: prezentator emisiuni de copii (1970 – 1976), prezentator emisiuni tineret (1976 – 1979), prezentator programe (1979 – 1981), prezentator programe și emisiuni de divertisment (1991 – 1994).

În 1993 a prezentat emisiunea de divertisment “Teletrioshow” în cadrul TVR, iar în urmatorul an emisiunea de divertisment “Astă seară ne distram în familie” (TVR), care a primit Premiul APTR pentru cea mai bună emisiune de gen a anului.

În perioada 1994 – 1996 a fost redactor la redacția de “Analize, sinteze și comentarii politice” a TVR, prezentator emisiunea – magazin de sâmbătă – “Ora 25 Tranzit TV” și traducător – redactor film.

În perioada următoare 1996 – 2000 a fost prezentator – redactor știri la ProTV, corespondent evenimente politice speciale, corespondent acreditat la Președinția României, realizând corespondențe și transmisii live din mai multe țări.

Tot în această perioadă a fost realizator și moderator talk-show politic “Întâlnire cu presa”, alături de Dumitru Tinu și C.T. Popescu. În week-end a prezentat alături de Andrei Zaharescu ”Un alt fel de jurnal”.

În perioada 2006 – 2013 a fost editor prezentator al știrilor de la Prima TV si realizator al editiilor speciale.

Cristina Țopescu a murit la 59 de ani, fiind găsită fără suflare la 12 ianuarie 2020 în casa în care locuia. Primele informații arată o moarte naturală, în somn.

 

1.În 1054, o supernovă, numită SN 1054, este observată de către chinezi, japonezi, americanii nativi și astronomii persani arabi ca fiind suficient de luminoasă pentru a fi văzut în timpul zilei.

Resturile sale formează Nebuloasa Crabului.

Nebuloasa Crabului este o rămășiță de supernovă, rezultat al exploziei unei stele masive în supernovă istorică (SN 1054), observată de un astronom chinez în perioada dinastiei Song, din iulie 1054 până în aprilie 1056.

Nebuloasa a fost observată pentru prima oară în 1731 de John Bevis, apoi în 1758 de Charles Messier care l-a trecut, pe primul loc, în catalogul său.

Sursa Wikipedia

2.În 1534, Christian al III-lea este proclamat rege al Norvegiei și Danemarcei la biserica din orașul Rye.

De domnia lui se leagă implementarea reformei protestante în această zonă.

Cristian s-a născut în 1503 la Castelul Gottorf pe care Frederick l-a făcut reședință principală.

În 1514, când el avea doar zece ani, mama lui Cristian a murit. Patru ani mai târziu, tatăl său s-a recăsătorit cu Sofia de Pomerania (1498- 568).

Sursa Wikipedia

3.În 1776 a fost adoptat documentul numit Declarație de independență a Statelor Unite ale Americii prin ratificarea sa de către Congresul Continental, prima entitate conducătoare a noului stat creat.

Declarația de independență a Statelor Unite ale Americii (în engleză, conform originalului este un document prin care cele treisprezece colonii ale Marii Britanii din America de Nord s-au declarat independente de Regatul Unit al Marii Britanii explicând totodată clar motivul pentru care au făcut-o.

Documentul a fost ratificat de Congresul Continental în ziua de 4 iulie 1776.

Originalul semnat olograf de delegații Congress-ului se găsește expus permanent în clădirea Arhivelor Naționale (National Archives) din capitala Statelor Unite, Washington, D.C..

Sursa Wikipedia

4.În 1826, Thomas Jefferson, al 3-lea președinte al Statelor Unite, moare în aceeași zi cu John Adams, al 2-lea președinte al Statelor Unite, la cea de-a 15-a aniversare a adoptării Declarației de Independență a Statelor Unite.

Sursa Wikipedia

5.Pe 4 iulie 1827 este abolită sclavia în statul New York.

Sclavia desemnează condiția umană a persoanelor (sclavii) care lucrează pentru un stăpân fără remunerație și ce nu dispun de drepturi asupra propriei persoane.

Sclavii trebuie să îndeplinească toate ordinele stăpânului de la naștere sau capturare (trecerea de la libertate la sclavie) până la moarte sau eliberare (trecerea de la sclavie la libertate)

Din punct de vedere istoric, sclavia înseamnă, prin definiție, negarea egalității între oameni, iar filozofic sclavii erau considerați o specie aparte și inferioară.

Sclavia poate fi definită și ca o „stare de totală dependență politică, socială și economică în care este ținută o țară, o categorie socială, un individ”

Sursa Wikipedia

6.În 1898, cu puțin timp înainte de ora cinci dimineața, nava franceză de pasageri La Bourgogne se scufundă după ce s-a ciocnit cu nava britanică de navigație Cromartyshire, la sud de insula Sable, în timpul unei ceți dense.

Din cele 730 de persoane aflate la bord, doar 173 supraviețuiesc, printre care o singură femeie din 300 câte se aflau pe navă; toți copii au pierit.

Sursa Wikipedia

7.În 1999, doi jefuitori de situri arheologice au găsit în Germania Discul ceresc de la Nebra, care este considerat a fi cea mai veche reprezentare concretă din lume a cerului.

Discul ceresc de la Nebra este un disc de bronz de circa 32 cm diametru cu o patină verde-albastră și cu incrustații de aur.

Acestea reprezintă Soarele (sau Luna plină), un sfert (o seceră) de Lună în creștere sau poate o barcă, precum și 32 de stele în formă de cercuri mici, inclusiv o grupare de stele care ar putea reprezenta Pleiadele.

Marginea discului este decorată cu două segmente de cerc (dintre care unul s-a pierdut), adăugate mai târziu, care sunt plasate unul față de celălalt în unghiul dintre solstiții.

Ultima adăugare este un alt segment de cerc, mai îngust, a cărui interpretare nu este sigură (Calea Lactee? un curcubeu? o arcă solară?).

Discul a fost găsit relativ de curând, în anul 1999, lângă orășelul Nebra din landul Saxonia-Anhalt, Germania, și datat ca provenind aproximativ din anul 1600 î.Hr.

Se pare că aparține de cultura Unétice din Epoca de Bronz.

Ca stil artistic nu se aseamănă însă cu nici un obiect cunoscut din acea perioadă.

Discul este cea mai veche reprezentare a cerului nocturn / a universului descoperită vreodată.

Inițial s-a bănuit și că este vorba de o falsificare, dar între timp majoritatea specialiștilor consideră că discul este autentic.

ULTIMELE ARTICOLE