An de an, la 4 iulie, americanii celebrează Ziua Independenței.
În anul 1776, SUA își proclamau independența față de Imperiul Britanic.
Națiunea americană s-a născut din sentimentele de nemulțumire și de frustrare față de dominația Coroanei Britanice.
Coloniștii s-au delimitat de originile europene, aspirând spre un ideal comun, acela de formare al unui stat suveran.
În ciuda dificultăţilor întâmpinate, modelul de guvernare american, acela de republică federală, a devenit în timp un model pentru democraţiile moderne.
Cele două războaie mondiale au deschis calea afirmării SUA ca putere mondială.
Ziua naţională este un prilej pentru petreceri în familie şi pentru spectaculoase focuri de artificii.
4 IULIE ÎN ISTORIE
1456: Sultanul Mehmed al II-lea încearcă printr-o campanie fulger să subjuge Regatul Ungariei. Începe Asediul Belgradului și a fortăreței sale puternice de graniță însă în timpul nopții de 22 spre 23 iulie sultanul învins și-a retras restul trupelor și s-a întors la Constantinopol.
1876: S-a creat, la București, „Societatea națională de Cruce Roșie a României”. La 23 august același an, societatea a fost recunoscută de Comitetul Internațional al Crucii Roșii de la Geneva.
1898: Cu puțin timp înainte de ora cinci dimineața, nava franceză de pasageri La Bourgogne se scufundă după ce s-a ciocnit cu nava britanică de navigație Cromartyshire, la sud de insula Sable, în timpul unei cețe dense.
Din cele 730 de persoane aflate la bord, doar 173 supraviețuiesc, printre care o singură femeie din 300 câte se aflau pe navă; toți copii au pierit.
1987: În Franța, fostul șef al Gestapo-ului Klaus Barbie (poreclit „Măcelarul din Lyon”) este condamnat pentru crime împotriva umanității la închisoare pe viață.
1999: Doi jefuitori de situri arheologice au găsit în Germania Discul ceresc de la Nebra, care este considerat a fi cea mai veche reprezentare concretă din lume a cerului.
2009: Coroana Statuii Libertății se redeschide pentru public, după opt ani de închidere din motive de securitate în urma atacurilor din 11 septembrie 2001.