1.Pe 4 decembrie 1816, James Monroe devine cel de-al cincilea președinte al SUA.
James Monroe s-a născut pe 28 aprilie 1758, a fost cel de-al cincilea președinte al Statelor Unite ale Americii și autor al doctrinei Monroe. Perioada președinției lui Monroe a fost marcată de dispariția partizanatului politic datorată războiului americano-britanic din 1812, fiind ulterior cunoscută ca Perioada bunelor sentimente. Monroe a fost un politician important din perioada sa, deși partidul unit al democraților și republicanilor, Partidul democrat-republican aproape că a dispărut de pe scena politică în decursul președenției sale din perioada 1817 – 1825.
2.În 1864 domnitorul Alexandru Ioan Cuza a promulgat Codul Penal, alcătuit după modelul Codului Penal francez și al Codului Penal prusac, având la bază și unele legi penale autohtone.
3.În 1940 este semnat, la Berlin, „Protocolul asupra colaborării româno–germane la realizarea unui plan de 10 ani pentru refacerea economiei românești”, unul din principalele instrumente pentru pătrunderea capitalurilor germane în industria românească. România devenea un important furnizor de materii prime și cel mai mare furnizor de produse agricole al celui de–al treilea Reich.
4.Pe 4 decembrie 1948, vaporul chinez cu aburi Kiangya a explodat și s-a scufundat în gura de vărsare a râului Huangpu după ce s-a lovit de o mină lăsată în urmă de către marina imperială japoneză în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Numărul morților este necunoscut, cu toate acestea, se crede că între 2750 și 3920 au murit, 700-1000 supraviețuitori fiind preluați de către alte nave.
5.În 1959, ca parte a programului Mercury, NASA trimite în spațiu misiunea Little Joe 2 care transportă maimuța Sam (Macaca mulatta) pentru a testa funcționalitatea sistemelor și efectele adverse ale spațiului asupra oamenilor. Zborul a durat 11 minute și 6 secunde. Scopul acestui program era să trimită un om pe orbită. A debutat cu lansări fără om la bord și cu animale. La doar 20 de zile după misiunea Vostok 1, capsula Mercury cu Alan Shepard la bord, a pornit într-un un zbor suborbital de 16 minute. Apoi, la o săptămâna , capsula Liberty Bell 7 cu Virgil Ivan Grissom la bord, a pornit într-un zbor suborbital. La amerizare, capsula s-a scufundat dar astronautul a fost recuperat cu succes. Tot în 1961, John Glenn a plecat într-un zbor orbital în misiunea Friendship 7. A mai urmat un zbor de 3 orbite, Aurora 7, unul de 6 orbite, Sigma 7 și unul de 36 de ore, ultimul zbor spațial american cu o singură persoană la bord, Faith 7. Erau planificate și alte zboruri, ca Freedom 7 II. Programul Mercury a costat 384 mil. $ și s-a încheiat în 1963. Au participat 7 astronauți: Alan Shepard, Gus Grissom, John Glenn, Scott Carpenter, Wally Schirra, Gordon Cooper, supranumiți „The Mercury Seven”.
6.Pe 4 decembrie 1991, corespondentul Associated Press, Terry Anderson a fost eliberat după ce fusese ținut ostatic, în Liban, vreme de șapte ani.