8.5 C
București
marți, 7 februarie 2023
Acasă Articole Ziua de azi 4 DECEMBRIE ÎN ISTORIE

4 DECEMBRIE ÎN ISTORIE

La 19 decembrie 2019, Adunarea Generală a ONU a adoptat rezoluţia 74/245, care a desemnat data de 4 decembrie drept Ziua Internaţională a Băncilor ca o recunoaştere a importanţei băncilor multilaterale de dezvoltare şi a altor bănci internaţionale de dezvoltare în finanţarea dezvoltării durabile şi furnizarea de know-how şi, de asemenea, ca o recunoaştere a rolului vital al sistemelor bancare din statele membre în contribuţia la îmbunătăţirea nivelului de trai, potrivit www.un.org.

 

În septembrie 2015, Adunarea Generală a ONU a adoptat un set amplu de obiective de dezvoltare durabilă şi a reafirmat angajamentul de a lucra pentru punerea lor în aplicare până în 2030.

Tot atunci a recunoscut că eradicarea sărăciei în toate formele şi dimensiunile sale, inclusiv sărăcia extremă, este cea mai mare provocare globală şi o cerinţă indispensabilă pentru dezvoltarea durabilă.

Obiectivele urmăresc realizarea unei dezvoltări durabile în cele trei dimensiuni ale sale – economică, socială şi de mediu – într-o manieră echilibrată şi integrată, bazându-se pe realizările Obiectivelor de Dezvoltare ale Mileniului şi abordând activitatea lor nefinalizată şi recunoaşterea rolului vital al sistemelor bancare din statele membre în contribuţia la îmbunătăţirea nivelului de trai.

 

Realizarea dezvoltării durabile – în special eradicarea sărăciei, reducerea inegalităţilor şi combaterea schimbărilor climatice – necesită o perspectivă pe termen lung, guvernele, sectorul privat şi societatea civilă colaborând pentru a aborda provocările globale.

Cu toate acestea, o lume mai nesigură favorizează un comportament pe termen mai scurt. Prin urmare, întreprinderile private, dintre care multe se confruntă deja cu o serie de stimulente pe termen scurt, ezită să angajeze fonduri pentru proiecte de investiţii pe termen lung.

În perioadele de insecuritate financiară, firmele se concentrează adesea pe nevoile lor imediate. Iar factorii de decizie politică sunt adesea ghidaţi de cicluri politice pe termen scurt, potrivit www.un.org.

Sursa Google

 

4 DECEMBRIE ÎN ISTORIE

 

1855: A fost inaugurată „Școala de mică chirurgie” la Spitalul Mihai Vodă din București.

Sursa Google

1864: Domnitorul Alexandru Ioan Cuza (1859-1866) a promulgat Codul Penal, alcătuit după modelul Codului Penal francez și al Codului Penal prusac, având la bază și unele legi penale autohtone.

Sursa Wikipedia

1872: Vasul comercial american Mary Celeste este descoperit în derivă și părăsit în largul Insulelor Azore, în Atlantic. Nava canadiană Dei Gratia a găsit-o în stare de navigație dar cu vele parțiale și cu barca de salvare dispărută, fără oameni la bord.

Ultima înregistrare din jurnalul navei era datată cu zece zile mai devreme. Nici unul dintre cei care fuseseră la bord nu a mai fost văzut vreodată.

Sursa Google

1948: Vaporul chinez cu aburi Kiangya a explodat și s-a scufundat în gura de vărsare a râului Huangpu după ce s-a lovit de o mină lăsată în urmă de către marina imperială japoneză în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Numărul morților este necunoscut, cu toate acestea, se crede că între 2750 și 3920 au murit, 700-1000 supraviețuitori fiind preluați de către alte nave.

Sursa Google

1959: Ca parte a programului Mercury, NASA trimite în spațiu misiunea Little Joe 2 care transportă maimuța Sam (Macaca mulatta) pentru a testa funcționalitatea sistemelor și efectele adverse ale spațiului asupra oamenilor. Zborul a durat 11 minute și 6 secunde.

Sursa WikipediaULTIMELE ARTICOLE

Despre embargoul produselor petroliere

Despre embargoul produselor petroliere. Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a discutat cu toţi marii importatori care activează în ţara noastră şi a primit asigurări că...

Larisa Iordache, gimnasta care promovează terapia psihologică

Larisa Iordache, gimnasta care promovează terapia psihologică. Ea este o gimnastă română, medaliată olimpică, mondială și europeană, câștigătoare a medaliei de bronz în proba...

Când poate fi apatia un aliat și când nu?

Când poate fi apatia un aliat și când nu? Ce este apatia și cum poate ea să ne ajute sau să ne distrugă sistemul...

Este adevărul relativ?

Este adevărul relativ? Ce reprezintă adevărul? Cum putem știi tot adevărul? Adevărul reprezintă tematica cea mai aprinsă în discuțiile dintre orice fel de persoane...
[instagram-feed num=6 cols=6 showfollow=false]