8.5 C
București
vineri, 29 mai 2020
Acasă Articole Ziua de azi 4 APRILIE ÎN ISTORIE

4 APRILIE ÎN ISTORIE

În fiecare an, la 4 aprilie, este marcată Ziua internaţională a animalelor fără stăpân.

Istoria acestei zile începe în toamna anului 2010, când aproximativ o sută de organizaţii olandeze preocupate de situaţia animalelor fără stăpân au organizat prima conferinţă naţională dedicată acestei probleme.

Cu acea ocazie, participanţii au ales ziua de 4 aprilie pentru a lansa un semnal de alarmă şi, totodată, un apel la compasiune, la nivel mondial, faţă de situaţia deplorabilă în care se află cele peste 600 de milioane de animale ale străzii din întreaga lume, fie ele câini, pisici, cai sau măgari.

Data nu a fost aleasă întâmplător, ci la exact o jumătate de an de la aniversarea Zilei mondiale a animalelor, din 4 octombrie.

Foto Pixabay

1.În 1459 se semnează tratatul de pace între Ștefan cel Mare, domn al Moldovei (1457–1504) și reprezentantul Poloniei, Andrei Adrowasz.

Se prevedea încetarea stării de război între Moldova și Polonia, îndepărtarea lui Petru Aron de la hotarele Moldovei, recunoașterea suzeranității polone de către Ștefan.

Foto Wikipedia

2.În 1581, după încheierea călătoriei în jurul lumii, navigatorul englez Francis Drake este înnobilat de regina Elisabeta I a Angliei.

Francis Drake a fost un corsar, navigator, neguțător de sclavi și om politic englez din era elisabetană.

El a fost al doilea comandant al flotei engleze ce a luptat împotriva flotei spaniole în 1588.

Foto Wikipedia

3.În 1818, Congresul american a decretat arborarea unui steag cu câte o stea pentru fiecare stat al SUA.

Foto Wikipedia

4.Pe 4 aprilie 1841, William Henry Harrison moare de pneumonie și devine primul președinte al Statelor Unite care moare la birou și unul dintre președinții cu cele mai scurte mandate (o lună de zile).

Foto Wikipedia

5.În 1850, domnitorul Grigore Alexandru Ghica a înființat Corpul Jandarmilor.

Jandarmeria Română (Inspectoratul General al Jandarmeriei Române – IGJR) este structura militară cu atribuții în asigurarea, menținerea și restabilirea ordinii și liniștii publice, transportul și paza valorilor, bunurilor și materialelor periculoase, cât și paza și apărarea obiectivelor de importanță deosebită.

Jandarmeria Română este subordonată Ministerului Afacerilor Interne.

Foto Wikipedia

6.Pe 4 aprilie 1968, Martin Luther King Jr. este asasinat de James Earl Ray la un motel din Memphis, Tennessee.

Martin Luther King Jr. a fost un pastor baptist nord-american, activist politic, cunoscut mai ales ca luptător pentru drepturile civile ale persoanelor de culoare din Statele Unite ale Americii.

Cunoscut și sub abrevierea MLK, a organizat și a condus marșuri în favoarea dreptului la vot, pentru desegregare rasială și alte drepturi civice elementare pentru cetățenii de culoare nord-americani.

Cele mai multe astfel de legi, și anume Civil Rights Act, Voting Rights Act, au fost promulgate sub președinția lui Lyndon B. Johnson.

În timpul unui marș pentru libertate (28 august 1963) a pronunțat unul dintre cele mai celebre discursuri: I have a dream (Am un vis).

Foto Wikipedia

SourceWikipedia

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ULTIMELE ARTICOLE

Spitale goale, pacienți nevoiți să apeleze doar la medicul de familie sau spitale non-covid.

Managerii spitalelor suport cer redeschiderea acestora pentru toți bolnavii, dată fiind scăderea numărului de pacienți cu COVID-19. Există unități sanitare care sunt aproape goale, iar...

REȚETA A LA FABIEN “CHOUQUETTES”

Un desert tradițional franțuzesc ușor de preparat care nu necesită nici multe ingrediente și nici mult timp de preparare! Îl putem servi în diferite...

Decizie șocantă! Ce se va întâmpla cu studenții chinezi din SUA?

Administraţia Trump consideră că studenţi chinezi care studiază în Statele Unite au legături cu armata chineză și, în consecință, Washingtonul se pregăteşte să le...

Mai avem nevoie de declarație după 1 iunie?

Joi, 28 mai, Klaus Iohannis a anunțat, după o ședință la Palatul Cotroceni cu premierul Ludovic Orban și cu mai mulți miniștri ai cabinetului,...

COMENTARII RECENTE