8.5 C
București
joi, 27 ianuarie 2022
Acasă Articole Ziua de azi 31 OCTOMBRIE ÎN ISTORIE

31 OCTOMBRIE ÎN ISTORIE

La 31 octombrie, anual, este sărbătorită Ziua mondială a oraşelor.

 

Tema generală a acestei zile este ”Better City, Better Life”, în fiecare an fiind aleasă o sub-temă, fie pentru a arăta succesul urbanizării, fie pentru a aborda provocările specifice rezultate din urbanizare.

În 2021, tema este “Adapting Cities for Climate Resilience”, oraşul evenimentului fiind Luxor din Egipt, https://urbanoctober.unhabitat.org/.

Oraşele din întreaga lume suferă din ce în ce mai mult din cauza dezastrelor legate de schimbările climatice, cum ar fi inundaţiile, perioadele mari de secetă, creşterea nivelului mării, alunecările de teren, valurile de căldură urmate de furtuni intense.

Se preconizează că cel puţin 130 de oraşe portuare cu peste un milion de locuitori vor fi afectate de inundaţiile de coastă, iar un miliard de oameni din aşezările urbane ilegale sunt în mod deosebit expuşi riscului.

Crearea unor societăţi mai durabile şi mai rezistente la schimbările climatice implică abordarea unei game de probleme, inclusiv reducerea sărăciei, asigurarea mijloacelor de trai prin servicii de bază, furnizarea de locuinţe accesibile şi adecvate, investiţii în infrastructură, modernizarea aşezărilor ilegale şi gestionarea ecosistemelor.

Oraşele de succes, bine guvernate, reduc foarte mult riscurile legate de schimbările climatice pentru populaţiile lor.

La 27 decembrie 2013, Adunarea Generală a Naţiunilor Unite a desemnat ziua de 31 octombrie drept Ziua Mondială a Oraşelor, prin rezoluţia 68/239, cu scopul de a promova interesul comunităţii internaţionale în procesul urbanizării şi de a da un impuls cooperării între state în găsirea de noi oportunităţi şi în abordarea provocărilor ridicate de urbanizare, contribuind totodată la o dezvoltare urbană durabilă în întreaga lume, potrivit https://unhabitat.org.

Sursa Google

 

31 OCTOMBRIE ÎN ISTORIE

 

1517: Profesorul Martin Luther lipește pe ușa bisericii din Wittenberg cele 95 de teze, care invitau la o dispută academică pe tema indulgențelor. Data este considerată drept început al Reformei, sărbătorită de protestanți ca Ziua Reformei.

Sursa Wikipedia

1755: Giacomo Casanova reușește să fugă din Palatul Dogilor din Veneția unde a fost închis pentru “insulte la adresa sfintei religii”.

Sursa Wikipedia

1869: La Gara Filaret, are loc inaugurarea cu mare fast a liniei ferate București-Giurgiu, în prezența prim-ministrului.

Din Gara Filaret au plecat două garnituri; prima, denumită “Trenul de onoare Michaiu Bravu”, condusă de sir John Trevor Barklay, și a doua, “Trenul Dunărea”, condusă de Nicolae Tănase, primul mecanic de locomotivă român. (19 octombrie, stil vechi)

Sursa Wikipedia

1984: Indira Gandhi, prim-ministru a Indiei, este asasinată de doi membri din garda sa de corp.

Sursa Wikipedia

2003: Este descoperită Planeta pitică Eris.

Sursa Wikipedia

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.


ULTIMELE ARTICOLE

Vasile Dîncu: Nu se pune problema unei intervenții militare a NATO în Ucraina

Ministrul Apărării, Vasile Dîncu, a spus miercuri, înainte de ședința CSAT programată pentru ora 13.00, că "nu se pune problema unei intervenții militare a...

Cumpără o franciză vindem-ieftin.ro chiar acum!

Vindem-ieftin.ro este o platformă online, un site în care clientul poate să își lase intențiile pentru achiziția de materiale de construcții. Pentru că activitatea...

A plagiat sau nu Nicolae Ciucă?

Nicolae Ciucă este al treilea premier implicat într-un scandal de plagiat, după ce jurnalista Emilia Șercan a dezvăluit, într-un articol PressOne, că generalul în...

S-a încheiat greva șoferilor STB!

Angajații Societății de Transport București (STB) au suspendat acțiunea de protest și au reluat activitatea după cinci zile în care transportul public din Capitală...