8.5 C
București
marți, 1 decembrie 2020
Acasă Articole Ziua de azi 31 OCTOMBRIE ÎN ISTORIE

31 OCTOMBRIE ÎN ISTORIE

La 31 octombrie se marchează Ziua Internațională a Mării Negre, după ce la 31 octombrie 1996, cele șase țări riverane – Bulgaria, Georgia, România, Rusia, Turcia și Ucraina – au semnat Planul Strategic de Acțiune (PSA) pentru Marea Neagră, un document ce conține cel mai complet set de strategii și măsuri pentru salvarea și reabilitarea zonei.

Marea Neagră este o mare intercontinentală, orientată est-vest, între Europa și Asia, cu o suprafață de 461.000 kmp și o adâncime maximă de 2.211 m, care scaldă țărmul României pe o lungime de 245 km. Pe țărmurile ei se găsesc șase țări: Bulgaria și România în vest, Ucraina în nord, Federația Rusă în nord-est, Georgia în est și Turcia în sud.

 

1.În 1517, Profesorul Martin Luther lipește pe ușa bisericii din Wittenberg cele 95 de teze, care invitau la o dispută academică pe tema indulgențelor.

Data este considerată drept început al Reformei, sărbătorită de protestanți ca Ziua Reformei.

Cele 95 de teze ale lui Martin Luther au declanșat Reforma Protestantă în Germania.

Tezele au fost aduse în circulație pentru prima dată la 31 octombrie 1517 printr-o scrisoare adresată episcopului de Mainz și Magdeburg Albrecht von Brandenburg.

Pentru că nu a primit un răspuns de la episcop, Martin Luther a dat tezele unor cunoscuți care, fără știrea sa, le-au tipărit făcându-le astfel temă de discuție în întreaga Germania.

Există o relatare intrată în istorie, fără a fi pe deplin confirmată, că în ziua de sâmbătă 31 octombrie 1517 Luther însuși ar fi bătut în cuie pe ușa bisericii din Wittenberg un exemplar al celor 95 de teze ale sale.

Sursa Wikipedia

 

2.În 1755, Giacomo Casanova reușește să fugă din Palatul Dogilor din Veneția unde a fost închis pentru „insulte la adresa sfintei religii”

Giacomo Girolamo Casanova de Seingalt a fost un aventurier amoros italian, originar din Veneția, devenit celebru prin peripețiile sale galante, evocate în „Memoires” („Povestea vieții mele”) scrise între anii 1791 și 1798, care cuprind existența sa aventuroasă și experiențele sale, convingerile sale, care se remarcă printr-o bună cunoaștere și descriere a moravurilor epocii.

Sursa Wikipedia

 

3.În 1869, la Gara Filaret, are loc inaugurarea cu mare fast a liniei ferate București-Giurgiu, în prezența prim-ministrului.

Din Gara Filaret au plecat două garnituri; prima, denumită „Trenul de onoare Michaiu Bravu”, condusă de sir John Trevor Barklay, și a doua, „Trenul Dunărea”, condusă de Nicolae Tănase, primul mecanic de locomotivă român.

Sursa Wikipedia

 

4.În 1920 este promulgată legea privind înființarea școlilor românești de studii superioare la Paris și Roma.

 

5.În 1984, Indira Gandhi, prim-ministru a Indiei, este asasinată de doi membri din garda sa de corp.

Indira Priyadarshini Gandhi a fost prim-ministru al Indiei din 19 ianuarie 1966 până la 24 martie 1977, și, din nou, din 14 ianuarie 1980 până la asasinarea ei pe 31 octombrie 1984.

Fiica primului prim ministru al Indiei, Jawaharlal Nehru, și mamă a altuia, Rajiv Gandhi, Indira Ghandi a fost unul dintre cei mai notabili și controversați lideri politici.

În ciuda numelui faimos, nu există nici o legătură de rudenie cu Mahatma Gandhi.

Sursa Wikipedia

SourceWikipedia

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ULTIMELE ARTICOLE

Cum setezi obiective SMART in marketingul online?

Obiective SMART - cu siguranta ai auzit deja de asta, poate ca folosesti deja aceasta idee in business. Cu toate acestea, trebuie sa stii...

DSP Ilfov a greșit calcularea ratei de infectări cu COVID-19: „eroare în programul informatic”

Direcția de Sănătate Publică Ilfov a recunoscut că a greșit calcularea incidenței cazurilor de infectare cu COVID-19 în acest județ, din cauza existenței „unei...

Leopoldo Luque, medicul lui Diego Maradona, anchetat sub suspiciunea de omor involuntar

Leopoldo Luque, medicul personal al fostei legende a fotbalului mondial Diego Maradona, face obiectul unei anchete sub suspiciunea de omor involuntar.   Poliţia a percheziţionat duminică...

30 NOIEMBRIE ÎN ISTORIE

Pe 30 noiembrie 1835 se năștea Mark Twain, scriitor, publicist, antreprenor, satirist și umorist american, autorul popularelor romane Aventurile lui Tom Sawyer, Prinț și...

COMENTARII RECENTE

Catalin Ionete on Dumnezeu a murit!
kani on Pungă doriți?