A trecut un an de când Marea Britanie a părăsit Uniunea Europeană, după 47 de ani ca stat membru, din 1 ianuarie 1973 (în Comunitatea Economică Europeană).
După ani buni de negocieri și ezitări, pe 31 ianuarie 2020, Brexitul se produce.
BREXIT – a fost retragerea din Uniunea Europeană a Regatului Unit. În urma unui referendum din iunie 2016, în care 52% dintre alegătorii participanți au votat retragerea.
Guvernul Regatului Unit a anunțat, în mod oficial, retragerea țării în martie 2017, începând negocierile cu Uniunea Europeană pentru Brexit.
Regatul Unit s-a retras din UE la 11 p.m. GMT la 31 ianuarie 2020, începând o perioadă de tranziție care urma să se încheie la 31 decembrie 2020.
Retragerea a fost susținută de eurosceptici și respinsă de proeuropeni, ambele categorii provenind din aproape tot spectrul politic. Marea Britanie s-a alăturat Comunităților Europene (CE) (principal Comunitatea Europeană (EEC)) în 1973, calitatea de membru în continuare fiind aprobată printr-un referendum din 1975.
În anii 1970–1980, retragerea din UE a fost pledată în principal de stânga politică, de exemplu în manifestul electoral al Partidului Laburist din 1983.
Începând cu anii 1990, aripa eurosceptică a Partidului Conservator a crescut și a condus o rebeliune asupra ratificării Tratatului de la Maastricht din 1992 care a instituit UE.
Aripa eurosceptică a Partidului Conservator a condus o rebeliune în ratificarea tratatului și, cu Partidul Regatul Unit Independenței (UKIP) și campania People’s Pledge a presat pe Prim-ministru conservator David Cameron de a organiza un referendum privind continuarea Calitatea de membru al UE, care a avut loc în iunie 2016.
106: Se termină reconstrucția podului peste Dunăre (cu o lungime de 1135 m) la Drobeta, de către Apolodor din Damasc.
Podul lui Traian a fost un pod construit de Apolodor din Damasc, arhitectul Columnei, între primăvara anului 103 și primăvara anului 105 pe Dunărea de Jos, la est de Porțile de Fier, în orașul Drobeta-Turnu Severin.
Scopul construcției a fost de a facilita transportul trupelor romane conduse de Traian și a proviziilor necesare celei de-a doua campanii militare de cucerire a Daciei regelui Decebal.
1747: Se deschide spitalul London Lock ca prima clinică specializată în boli venerice și de piele. Pacienții cu sifilis sunt clienții lor în primii ani.
1844: Emanciparea țiganilor aparținând așezămintelor bisericești și mănăstirilor de către Mihail Sturdza, Domnul Moldovei (1834-1849).
La 14 ianuarie 1844, au fost eliberați și țiganii robi ai statului.
1862: Astronomul american Alvan Graham Clark descoperă steaua pitică albă Sirius B, un companion al lui Sirius, printr-un telescop de 47 cm situat acum la Universitatea Northwestern.
1920: Inaugurarea „Universității din Cluj”, deschisă de Consiliul Dirigent al Ardealului în prezența Regelui Ferdinand I.
1950: Președintele american Harry S. Truman anunță un program pentru dezvoltarea bombei cu hidrogen la câteva luni după primul test sovietic cu arme nucleare. Este testată ca Ivy Mike în 1952.
1961: Cimpanzeul Ham, primul hominid lansat în spațiu, a făcut un zbor suborbital în misiunea Mercury-Redstone 2, parte a proiectului Mercury al programului spațial american. Zborul a durat 16 minute și 39 de secunde după care capsula a aterizat în Oceanul Atlantic. Singura lui vătămare fizică a fost un nas învinețit.
1971: Programul Apollo: Astronauții Alan Shepard, Stuart Roosa și Edgar Mitchell, la bordul unui Saturn V, se îndreaptă spre o misiune în Munții Fra Mauro de pe Lună. (Apollo 14)
2001: Pronunțarea verdictului în procesul privind atentatul de la Lockerbie, din 1988, în urma căruia cetățeanul libian Abdel Basset Ali al-Megrahi a fost condamnat la închisoare pe viață, iar cel de-al doilea suspect, Al Amine Khalifa Fhimah, a fost achitat de către instanța scoțiană.