8.5 C
București
vineri, 1 iulie 2022
Acasă Articole Ziua de azi 31 IANUARIE ÎN ISTORIE

31 IANUARIE ÎN ISTORIE

A trecut un an de când Marea Britanie a părăsit Uniunea Europeană, după 47 de ani ca stat membru, din 1 ianuarie 1973 (în Comunitatea Economică Europeană).

Sursa Google

După ani buni de negocieri și ezitări, pe 31 ianuarie 2020, Brexitul se produce.

BREXIT – a fost retragerea din Uniunea Europeană⁠ a Regatului Unit. În urma unui referendum din iunie 2016, în care 52% dintre alegătorii participanți au votat retragerea.

Guvernul Regatului Unit⁠ a anunțat, în mod oficial, retragerea țării în martie 2017, începând negocierile cu Uniunea Europeană pentru Brexit⁠.

Regatul Unit s-a retras din UE la 11 p.m. GMT la 31 ianuarie 2020, începând o perioadă de tranziție care urma să se încheie la 31 decembrie 2020.

Sursa Google

Retragerea a fost susținută de eurosceptici și respinsă de proeuropeni, ambele categorii provenind din aproape tot spectrul politic. Marea Britanie s-a alăturat Comunităților Europene (CE) (principal Comunitatea Europeană (EEC)) în 1973, calitatea de membru în continuare fiind aprobată printr-un referendum din 1975.

În anii 1970–1980, retragerea din UE a fost pledată în principal de stânga politică, de exemplu în manifestul electoral al Partidului Laburist din 1983.

Începând cu anii 1990, aripa eurosceptică a Partidului Conservator a crescut și a condus o rebeliune asupra ratificării Tratatului de la Maastricht din 1992 care a instituit UE.

Aripa eurosceptică a Partidului Conservator a condus o rebeliune în ratificarea tratatului și, cu Partidul Regatul Unit Independenței (UKIP) și campania People’s Pledge a presat pe Prim-ministru conservator David Cameron de a organiza un referendum privind continuarea Calitatea de membru al UE, care a avut loc în iunie 2016.

Sursa Google

 

106: Se termină reconstrucția podului peste Dunăre (cu o lungime de 1135 m) la Drobeta, de către Apolodor din Damasc.

Sursa Wikipedia

 

Podul lui Traian a fost un pod construit de Apolodor din Damasc, arhitectul Columnei, între primăvara anului 103 și primăvara anului 105 pe Dunărea de Jos, la est de Porțile de Fier, în orașul Drobeta-Turnu Severin.

Scopul construcției a fost de a facilita transportul trupelor romane conduse de Traian și a proviziilor necesare celei de-a doua campanii militare de cucerire a Daciei regelui Decebal.

 

 

1747: Se deschide spitalul London Lock ca prima clinică specializată în boli venerice și de piele. Pacienții cu sifilis sunt clienții lor în primii ani.

Sursa Google

 

1844: Emanciparea țiganilor aparținând așezămintelor bisericești și mănăstirilor de către Mihail Sturdza, Domnul Moldovei (1834-1849).

La 14 ianuarie 1844, au fost eliberați și țiganii robi ai statului.

Sursa Wikipedia

 

1862: Astronomul american Alvan Graham Clark descoperă steaua pitică albă Sirius B, un companion al lui Sirius, printr-un telescop de 47 cm situat acum la Universitatea Northwestern.

Sursa Wikipedia

 

1920: Inaugurarea “Universității din Cluj”, deschisă de Consiliul Dirigent al Ardealului în prezența Regelui Ferdinand I.

Sursa Google

 

1950: Președintele american Harry S. Truman anunță un program pentru dezvoltarea bombei cu hidrogen la câteva luni după primul test sovietic cu arme nucleare. Este testată ca Ivy Mike în 1952.

Sursa Wikipedia

 

1961: Cimpanzeul Ham, primul hominid lansat în spațiu, a făcut un zbor suborbital în misiunea Mercury-Redstone 2, parte a proiectului Mercury al programului spațial american. Zborul a durat 16 minute și 39 de secunde după care capsula a aterizat în Oceanul Atlantic. Singura lui vătămare fizică a fost un nas învinețit.

Sursa Wikipedia

 

1971: Programul Apollo: Astronauții Alan Shepard, Stuart Roosa și Edgar Mitchell, la bordul unui Saturn V, se îndreaptă spre o misiune în Munții Fra Mauro de pe Lună. (Apollo 14)

Sursa Wikipedia

 

2001: Pronunțarea verdictului în procesul privind atentatul de la Lockerbie, din 1988, în urma căruia cetățeanul libian Abdel Basset Ali al-Megrahi a fost condamnat la închisoare pe viață, iar cel de-al doilea suspect, Al Amine Khalifa Fhimah, a fost achitat de către instanța scoțiană.

Sursa Google

SourceWikipedia
Articolul precedent30 IANUARIE ÎN ISTORIE
Articolul următorEVADARE DIN CARTIERUL ROȘU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
ULTIMELE ARTICOLE

Ministrul Mediului: Interzicerea motoarelor clasice în România ar distruge industria auto

România se află printre țările care s-au opus propunerii de a se interzice vânzarea mașinilor cu motoare clasice noi și cere un răgaz sau...

Câciu: ”Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă este una dintre priorităţi”

Ministrul Finanțelor a declarat că toate cele patru jaloane şi ţinte asumate prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), pentru primul semestru din...

A sosit primul cod roșu de caniculă din această vară!

Prima lună de vară aproape s-a încheiat însă căldura nu este nici pe departe la final. Deși au mai fost și perioade în care...

De ce să alegi un laptop sh și care sunt cele mai întâlnite mituri despre acest produs

Există persoane care ezită sa facă o achizitie atunci când văd o ofertă la un laptop second hand, chiar dacă este vorba de un...