Home arhiva articole Ziua de azi 30 SEPTEMBRIE ÎN ISTORIE

30 SEPTEMBRIE ÎN ISTORIE

0
30 SEPTEMBRIE ÎN ISTORIE
Sursa Google

Ziua mondială maritimă este marcată la 30 septembrie, în ultima zi de joi a acestei luni, scopul său fiind acela de a aprecia importanţa industriei maritime şi de a sublinia importanţa securităţii maritime, a mediului maritim şi a siguranţei transportului maritim. Ziua reprezintă data adoptării Convenţiei Organizaţiei Maritime Internaţionale (OMI) în 1958.

  Această zi a fost marcată pentru prima dată la 17 martie 1978, cu prilejul celei de-a 20-a aniversări a intrării în vigoare a Convenţiei care a pus bazele Organizaţiei Maritime Internaţionale, potrivit https://www.missiontoseafarers.org/. În 2021, tema zilei este „Seafarers: at the core of shipping’s future” şi urmăreşte creşterea vizibilităţii navigatorilor, atrăgând atenţia asupra rolului însemnat pe care îl au astăzi şi pe care îl vor avea în viitor. Pe tot parcursul anului, tema Zilei mondiale maritime va supune atenţiei şi alte aspecte legate de elementul uman al transportului maritim, inclusiv siguranţa şi securitatea vieţii la bordul navelor, bunăstarea navigatorilor şi importanţa asigurării unei pregătiri adecvate şi a unei forţe de muncă calificată, pregătită să facă faţă provocărilor şi oportunităţilor digitalizării şi automatizării.
Sursa Google
 

30 SEPTEMBRIE ÎN ISTORIE

1846: Prima extracție de dinți fără durere, sub narcotic, efectuată de William Thomas Green Morton pe pacientul său Eben Frost.
Sursa Google
1888: Jack Spintecătorul ucide cea de-a treia și cea de-a patra victimă: Elizabeth Stride și Catherine Eddowes.
Sursa Wikipedia
  2005: Cotidianul danez Jyllands-Posten publică o serie de caricaturi care îl înfățișează pe profetul Mahomed, eveniment care duce la scandalul caricaturilor cu Mahomed.
Sursa Wikipedia
  2007: Daniel Ciobotea este întronizat arhiepiscop al Bucureștilor și patriarh al Bisericii Ortodoxe Române.
Sursa Wikipedia
  2016: Două tablouri cu o valoare totală de 100 de milioane de dolari sunt recuperate după ce au fost furate de la Muzeul Van Gogh în 2002.
Sursa Wikipedia