Anual, la 30 septembrie, este marcată Ziua internaţională a traducătorilor.
În 2020, tema zilei este „ITD 2020: Finding the words for a world in crisis”, potrivit https://www.fit-ift.org/
Evidenţiată în moduri fără precedent în acest an, în contextul pandemiei de COVID-19, profesia de traducător a pivotat rapid pentru a ţine pasul cu schimbarea realităţilor şi aşteptărilor, cel mai important lucru fiind acela de a asigura informaţii clare care să ajungă la toată lumea şi, totodată, de a depăşi barierele lingvistice – atât la nivel global, cât şi local.
Traducătorii, terminologii şi interpreţii oferă servicii cruciale atât în prima linie, cât şi în spatele ştirilor în situaţii de criză, prin urmare aceste contribuţii trebuie sărbătorite, oferind în acelaşi timp publicului informaţii importante despre munca unui traducător.
În 1991, Federaţia Internaţională a Traducătorilor, sub egida UNESCO, a decretat Ziua internaţională a traducătorilor, arătând că patrimoniul cultural nu înseamnă doar „monumente şi colecţii de obiecte”.
Acesta include patrimoniul cultural intangibil, cum ar fi cunoştinţele, credinţele şi profesiile privind oamenii, natura şi relaţia cu universul.
Ca o comunitate globală, se pot observa schimbări care aduc în contact direct culturi separate anterior. UNESCO subliniază că „o înţelegere a patrimoniului cultural intangibil al diferitelor comunităţi ajută la dialogul intercultural şi încurajează respectul reciproc pentru alte moduri de viaţă”, arată https://www.fit-ift.org/
1.În 1846 are loc prima extracție de dinți fără durere, sub narcotic, efectuată de William Thomas Green Morton pe pacientul său Eben Frost.
2.În 1888, Jack Spintecătorul ucide cea de-a treia și cea de-a patra victimă: Elizabeth Stride și Catherine Eddowes.
3.În 1972, în Suedia este deschis Podul Öland, unul dintre cele mai lungi poduri din Europa (6.072 m).
4.Pe 30 septembrie 1990 a fost semnată, la New York, „Declarația mondială privind supraviețuirea, protejarea și dezvoltarea copiilor”, în cadrul Conferinței mondiale la nivel înalt consacrată condiției copilului.
5.În 2007, Rabinul Shlomo Sorin Rosen este instalat ca rabin în comunitățile evreiești din România.
6.În 2016, două tablouri cu o valoare totală de 100 de milioane de dolari sunt recuperate după ce au fost furate de la Muzeul Van Gogh în 2002.