luni, septembrie 9, 2024
Acasă arhiva articole Ziua de azi 30 OCTOMBRIE ÎN ISTORIE

30 OCTOMBRIE ÎN ISTORIE

Astăzi se împlinesc 5 ani de la tragedia din clubul Colectiv din București. Pe 30 octombrie 2015, 64 de persoane au murit și alte peste 160 au fost rănite în urma unui incendiu care a avut loc în clubul Colectiv din București.

Incendiul din clubul Colectiv a avut loc în noaptea de vineri 30 octombrie 2015, în incinta unui club situat în sectorul 4 din București într-o fostă hală a fabricii Pionierul.

Conform datelor existente, focul a fost provocat de către artificiile folosite în timpul concertului, artificii care au dus la aprinderea buretelui poliuretanic (ușor inflamabil) folosit pentru antifonare de pe un stâlp al clădirii.

Flăcările s-au extins foarte repede în tot clubul provocând leziuni – în unele situații cauzatoare de moarte, prin combustie, asfixie, intoxicații cu monoxid de carbon și alte gaze, unui număr semnificativ dintre participanții la concert.

Amploarea evenimentului a determinat Ministerul de Interne să instituie Planul roșu de intervenție, iar Guvernul României a decretat trei zile de doliu național.

Ca urmare a protestelor masive care au urmat incendiului, au demisionat pe 4 noiembrie 2015 Victor Ponta, împreună cu guvernul său, și primarul Sectorului 4, Cristian Popescu Piedone.

În urma incendiului din 30 octombrie, la clubul Colectiv au decedat un număr de 64 de persoane.

În afară de cele 26 de persoane decedate în incinta clubului și de una care a murit în drum spre spital, în faza inițială au fost identificate alte 186 de persoane rănite, din care 146 au fost spitalizate.

În săptămânile de după incendiu au decedat alte 33 de persoane.

A fost cel mai grav incendiu din România dintr-un club de noapte și cel mai grav accident din țară de după anul 1989, depășind după numărul de decese accidentul aviatic de la Balotești din 1995 în care au murit 60 de persoane.

 

1.În 1485, Henry Tudor a fost încoronat ca Henric al VII-lea al Angliei.

Henric al VII-lea (28 ianuarie 1457 – 21 aprilie 1509) a fost rege al Angliei și a domnit între anii 1485 și 1509.

El a fost întemeietorul dinastiei Tudorilor. A oprit războiul celor două roze căsătorindu-se cu Elisabeta de York, fiica lui Eduard al IV-lea, a desființat trupele senioriale și a format camera înstelată.

Sursa Wikipedia

 

2.În 1724 a început construcția Bisericii Stavropoleos din București, unul dintre cele mai importante monumente de arhitectură din perioada fanariotă.

 

3.În 1837 a apărut Jurnalul lui Alexandru Ghica, domnul Țării Românești (1834-1842), prin care era acordat sătenilor dreptul (condiționat) de a se strămuta în orașe;

„Jurnalul” a fost anulat în 1843 de noul domn, Gheorghe Bibescu (1842-1848).

Sursa Wikipedia

 

4.În 1905, Împăratul Nicolae al II-lea al Rusiei face publică Proclamația din Octombrie, care marchează începutul monarhiei constituționale în Rusia.

Sursa Wikipedia

 

5.În 1922, Benito Mussolini devine prim-ministru al Italiei.

Benito Amilcare Andrea Mussolini a fost conducătorul fascist al Italiei între anii 1922 și 1943.

Un socialist Italian celebru, membru marcant al Partidului Socialist Italian a creat un stat fascist utilizând propaganda și teroarea de stat.

Folosindu-și carisma, controlul total al mediei și intimidarea rivalilor politici, a ruinat sistemul democratic de guvernare existent.

Intrarea sa în cel de-Al Doilea Război Mondial alături de Germania lui Adolf Hitler a făcut din Italia o țintă pentru atacurile Aliaților, ceea ce a dus în final la căderea dictaturii fasciste mussoliniene și moartea lui.

În noiembrie 2004 a fost votat al 34-lea mare italian într-un sondaj de opinie TV.

Sursa Wikipedia

 

6.În 1961, URSS lansează în arhipelagul Novaia Zemlia bomba cu hidrogen denumită Bomba țarului.

Bomba țarului este numele dat de Occident celei mai puternice arme nucleare construită și detonată vreodată.

A fost o bombă cu hidrogen în 3 stadii (fisiune – fuziune – fisiune), fabricată de Uniunea Sovietică sub numele oficial de RDS-220, numele de cod fiind Ivan.

Proiectul inițial prevedea o putere echivalentă de 100 megatone TNT, redusă mai apoi la 50 megatone, pentru limitarea contaminării radioactive.

A fost detonată la 30 octombrie 1961, în arhipelagul Novaia Zemlia.

Sursa Wikipedia

 

7.În 1975, Prințul Juan Carlos devine regele Spaniei.

Juan Carlos I are ca titlu monarhic este nepotul lui Alfonso XIII și fiul lui Juan de Borbon, Conte de Barcelona și al Mariei de las Mercedes de Borbon și Orleans, Prințesă a celor două Sicilii.

La 2 iunie 2014, Juan Carlos a anunțat că a decis să abdice în favoarea fiului său, Felipe.

Juan Carlos a devenit al patrulea monarh european care abdică în doar un an și jumătate, în urma Papei Benedict al XVI-lea (28 februarie 2013), regina Beatrix a Olandei (30 aprilie 2013) și regele Albert al II-lea al Belgiei (21 iulie 2013).

Sursa Wikipedia

SourceWikipedia

ULTIMELE ARTICOLE

Cum îmbunătățim imunitatea copiilor?

Cum îmbunătățim imunitatea copiilor? Imunitatea joacă un rol esențial în protejarea copiilor împotriva bolilor și infecțiilor, asigurându-le o dezvoltare sănătoasă și un viitor robust....

Cum să îți ajuți copilul să treacă peste crizele de tantrum

Cum să îți ajuți copilul să treacă peste crizele de tantrum. Crizele de tantrum reprezintă o etapă normală în dezvoltarea copiilor, mai ales în...

Rolul femeii în biserica adventistă

Rolul femeii în biserica adventistă. De-a lungul istoriei, femeile au jucat un rol vital în comunitățile religioase, iar Biserica Adventistă de Ziua a Șaptea...

Tineretul adventist și provocările societății moderne

Tineretul adventist și provocările societății moderne. Tinerii adventiști de astăzi se confruntă cu o multitudine de provocări în societatea modernă. Provocări care îi testează...