8.5 C
București
vineri, 3 iulie 2020
Acasă Articole Ziua de azi 30 NOIEMBRIE ÎN ISTORIE

30 NOIEMBRIE ÎN ISTORIE

1.În 1224, regele Andrei al II-lea al Ungariei întărește privilegiul dat de înaintașul său Geza al II-lea populației săsești din Transilvania. Acest act, azi pierdut, este cunoscut sub numele de Andreanum. Regiunea colonizată de aceștia, cuprinsă între Orăștie și Baraolt, inclusiv ținutul locuit de secui, se organizează ca un teritoriu autonom cu numeroase privilegii, în schimbul unor obligații financiare și militare față de coroană.

2.Pe 30 noiembrie 1786, Marele Ducat al Toscanei, sub Pietro Leopoldo I, devine primul stat modern care abolește pedeapsa capitală. Pedeapsa cu moartea (cunoscută și ca pedeapsa capitală) este uciderea prevăzută prin lege a unui om ca pedeapsă pentru o crimă, pentru care a fost găsit vinovat. De obicei este precedată de un proces judiciar, care se termină cu o sentință de condamnare la moarte. Aceasta este pusă în aplicare prin execuție. Din punct de vedere istoric, executarea infractorilor sau a adversarilor politici a fost o practică comună aproape tuturor societăților. Acum, pedeapsa capitală are o arie de folosire mai izolată, dar mai este încă practicată.

3.În 1858 – Americanul John Landis Mason a patentat borcanul cu ghivent (filet), cunoscut sub numele de „Borcanul Mason”.

4.Pe 30 noiembrie 1936, la Londra, Palatul de Cristal este distrus într-un incendiu. Crystal Palace (în română: „palatul de cristal”) a fost un vast palat de expoziții din fontă și sticlă, construit mai întâi în Hyde Park pentru a adăposti Great Exhibition/ Prima expoziție universală de la 1851.
A fost apoi demontat și reconstruit, mai mare, în sudul Londrei, în cartierul care-i poartă și astăzi numele. A ars într-o noapte, în 1936, și nu a mai fost refăcut.
Winston Churchill, revenind din Camera Comunelor, a spus atunci: « This is the end of an age » (în română: „Este sfârșitul unei epoci”).
Turnul din sud era folosit atunci de John Logie Baird, pionier în dezvoltarea televiziunii, ca loc de experimentare. Din nefericire, multe din elementele muncii sale au fost distruse de incendiu.

5.În 1990, pe 30 noiembrie este finalizată, în mod oficial, demolarea Zidului Berlinului. Șase porțiuni mici rămân ca un memorial.

Articolul precedent29 NOIEMBRIE ÎN ISTORIE
Articolul următor1 DECEMBRIE ÎN ISTORIE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ULTIMELE ARTICOLE

A7TV prezentă pe aplicația Orange TV GO! Pe ce rețele de cablu ne puteți urmări?

Urmărește oriunde și oricând a7tv, canalul cu emisiuni de suflet, informații obiective, specialiști și profesioniști din toate domeniile, totul pentru starea ta de bine! Echipa...

REȚETA A LA FABIEN: CHEC DE VARĂ

Checul nu este întotdeauna dulce. Poate fi și sărat, cremos, pufos, dar mai ales delicios, astfel încât să te lingi pe degete. Ingrediente: 200 g făină 100...

Anunțul făcut de Nelu Tătaru referitor la pacienții care nu mai vor să stea în spital

Ministrul Sănătății a explicat că pacienții asimptomatici și cei internați cu forme ușoare, dar care nu mai doresc să stea în spital, se pot...

Vladimir Putin a devenit președinte pe viață! Ce regiune l-a sfidat pe fostul ofițer KGB?

Revizuirea Constituţiei Rusiei a fost validată în proporţie de 77,92%, iar acest lucru îi permite lui Vladimir Putin să rămână la putere până în...

COMENTARII RECENTE

Catalin Ionete on Dumnezeu a murit!
kani on Pungă doriți?