30 NOIEMBRIE ÎN ISTORIE – A7TV – Trăiește viitorul!

Ultimele articole:

Urmareste-ne:

30 NOIEMBRIE ÎN ISTORIE

30 nov. 2019
-->

1.În 1224, regele Andrei al II-lea al Ungariei întărește privilegiul dat de înaintașul său Geza al II-lea populației săsești din Transilvania. Acest act, azi pierdut, este cunoscut sub numele de Andreanum. Regiunea colonizată de aceștia, cuprinsă între Orăștie și Baraolt, inclusiv ținutul locuit de secui, se organizează ca un teritoriu autonom cu numeroase privilegii, în schimbul unor obligații financiare și militare față de coroană.

2.Pe 30 noiembrie 1786, Marele Ducat al Toscanei, sub Pietro Leopoldo I, devine primul stat modern care abolește pedeapsa capitală. Pedeapsa cu moartea (cunoscută și ca pedeapsa capitală) este uciderea prevăzută prin lege a unui om ca pedeapsă pentru o crimă, pentru care a fost găsit vinovat. De obicei este precedată de un proces judiciar, care se termină cu o sentință de condamnare la moarte. Aceasta este pusă în aplicare prin execuție. Din punct de vedere istoric, executarea infractorilor sau a adversarilor politici a fost o practică comună aproape tuturor societăților. Acum, pedeapsa capitală are o arie de folosire mai izolată, dar mai este încă practicată.

3.În 1858 – Americanul John Landis Mason a patentat borcanul cu ghivent (filet), cunoscut sub numele de “Borcanul Mason”.

4.Pe 30 noiembrie 1936, la Londra, Palatul de Cristal este distrus într-un incendiu. Crystal Palace (în română: „palatul de cristal”) a fost un vast palat de expoziții din fontă și sticlă, construit mai întâi în Hyde Park pentru a adăposti Great Exhibition/ Prima expoziție universală de la 1851.
A fost apoi demontat și reconstruit, mai mare, în sudul Londrei, în cartierul care-i poartă și astăzi numele. A ars într-o noapte, în 1936, și nu a mai fost refăcut.
Winston Churchill, revenind din Camera Comunelor, a spus atunci: « This is the end of an age » (în română: „Este sfârșitul unei epoci”).
Turnul din sud era folosit atunci de John Logie Baird, pionier în dezvoltarea televiziunii, ca loc de experimentare. Din nefericire, multe din elementele muncii sale au fost distruse de incendiu.

5.În 1990, pe 30 noiembrie este finalizată, în mod oficial, demolarea Zidului Berlinului. Șase porțiuni mici rămân ca un memorial.

Distribuie articol:
Autor:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *