8.5 C
București
marți, 17 mai 2022
Acasă Articole Ziua de azi 30 MARTIE ÎN ISTORIE

30 MARTIE ÎN ISTORIE

Pe 30 martie 1981, președintele Statelor Unite, Ronald Reagan, a fost împușcat și rănit, în fața unui hotel din Washington, D.C., de către un necunoscut cu probleme psihice, numit John Hinckley Jr.

Ronald Wilson Reagan, cunoscut mai ales ca Ronald Reagan a fost cel de-al patruzecilea președinte al Statelor Unite ale Americii.

Prin politica sa intransigentă în confruntarea cu Uniunea Sovietică în perioada războiului rece, a avut o contribuție hotărâtoare la prăbușirea imperiului comunist din răsăritul Europei și la afirmarea Statelor Unite ale Americii ca singura super-putere pentru următoarele două decenii.

Înainte de a deveni președinte, a fost al 33-a guvernator al Californiei, din 1967 până la 1975, după ce a avut o carieră de actor la Hollywood și lider de uniune.

Foto Wikipedia

1.Pe 30 martie 1842, anestezia a fost utilizată pentru prima dată, într-o intervenție a chirurgului american dr. Crawford Long.

Anestezia reprezintă un procedeu medical de diminuare sau de suprimare temporară, completă sau parțială, a sensibilității corpului la dureri, realizat prin agenți fizici sau chimici.

Anestezia se folosește în proceduri chirurgicale pentru a le permite pacienților să suporte o intervenție chirurgicală fără durere.

Un foarte bun anestezic este gazul cu xenon, ce creează o senzație de adormire instantanee.

Foto Pixabay

2.În 1858, americanul Hyman Lipman, din Philadephia, înregistrează patentul creionului cu gumă de șters, la 88 de ani după ce inginerul englez Edward Nairne l-a realizat pentru prima dată.

Foto Pixabay

3.În 1867, Statele Unite au cumpărat Alaska și insulele Aleutine de la Rusia cu 7,2 mil. de dolari.

Alaska este un stat al Statelor Unite ale Americii situat în extremitatea nord vestică a continentului America de Nord.

A devenit cel de-al patruzeci și nouălea stat al Uniunii nord-americane, la 3 ianuarie 1959, după ce fusese teritoriu al Statelor Unite, Alaska Territory, între 1912 și 1959.

Numele “Alaska” provine cel mai probabil din cuvântul Alyeska din aleutină însemnând “țară mare”, “continent”, sau “pământ mare”.

Foto Wikipedia

4.Pe 30 martie 1879 a fost înființată Academia Română.

Academia Română este cel mai înalt for de știință și de cultură din România.

Foto Wikipedia

5.În 1889 a fost înființată prima agenție de presă românească, Agenția Telegrafică a României (astăzi, Agenția Națională de Presă ROMPRES).

Foto Pixabay

6.În 1987, tabloul “Floarea-soarelui”, al lui Vincent Van Gogh, s-a vândut cu 39,85 milione de lire sterline.

Foto Wikipedia

Sourcewikipedia

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
ULTIMELE ARTICOLE

Val de sinucideri în România. Ce se întâmplă?

În România, foarte mulți adulți tineri, dar și copii au ales varianta de a-și pune capăt vieții, iar motivele par a fi inexplicabile. Suicidul...

Florin Cîțu a pledat pentru menținerea Codului fiscal în forma actuală

Președintele PSD Marcel Ciolacu a declarat, luni, că ar trebui luate, până la 1 iunie, mai multe măsuri fiscale, astfel încât bugetul de stat...

Mircea Geoană: ”Încurajăm această fortificare semnificativă a flancului estic”

Războiul din Ucraina continuă cu pierderi de ambele părți, iar îngrijorările cu privire la extinderea acestuia există și cresc odată cu continuarea amenințărilor din...

Sportivii de performanță, risc mai mare de îmbolnăvire?

În timpul fiecărui joc de fotbal jucătorii aleargă, în medie, 9,65 km. Mai mult, fotbalul este un sport care a fost inventat în China,...