duminică, februarie 25, 2024
Acasă arhiva articole Ziua de azi 30 IUNIE ÎN ISTORIE

30 IUNIE ÎN ISTORIE

Pe 30 iunie se sărbătorește Ziua Învățătorului, o sărbătoare a recunoștinței față de dascăli.

De-a lungul anilor, prin munca sa, învățătorului i-au fost recunoscute, măcar declarativ, meritele.

Fiind supranumit, în timp: dascăl, apostol, învățător, profesor, omului de la catedră i s-a dedicat o zi în care inimile noastre se îndreaptă către cel care a vegheat la urcușul nostru către starea de OM.

Sursa Pixabay

 

1.În 1859, acrobatul francez Charles Blondin a traversat cascada Niagara, mergând pe o funie.

2.În 1905, Albert Einstein publică lucrarea „Asupra electrodinamicii corpurilor în mișcare”, cunoscută astăzi ca teoria relativității.

Teoria relativității reprezintă în fizica modernă un ansamblu a două teorii formulate de Albert Einstein: relativitatea restrânsă și relativitatea generală.

Ideea de bază a acestor două teorii este că timpul și distanțele unui eveniment măsurate de doi observatori au, în general, valori diferite, dar se supun totdeauna acelorași legi fizice.

Când doi observatori examinează configurații diferite, și anume deplasările lor, una în raport cu cealaltă, aplicând regulile logice, se constată că legile fizice au în mod necesar o anumită formă.

Sursa Pixabay

3.În 1908, are loc fenomenul Tunguska în Siberia.

Fenomenul Tunguska sau Explozia de la Tunguska a fost o explozie puternică, care a avut loc în apropiere de Râul Podkamennaia Tunguska, în ceea ce este numit acum Ținutul Krasnoiarsk în Rusia, la ora Greenwich 00:13:35 (ora locală 07:14) în data de 30 iunie 1908.

4.Pe 30 iunie 1934 a avut loc, în Germania, masacrul împotriva liderilor asociațiilor politice rivale lui Hitler („Noaptea cuțitelor lungi”).

Noaptea cuțitelor lungi (în germană Nacht der langen Messer) sau „Operațiunea Colibri”, a avut loc în Germania între 30 iunie și 2 iulie 1934, când regimul nazist a executat cel puțin 85 de oameni din motive politice.

Majoritatea celor uciși erau membri ai „Batalioanelor de asalt” (SA) (în germană Sturmabteilung), o organizație paramilitară nazistă.

Adolf Hitler a acționat împotriva SA și împotriva liderului său, Ernst Röhm, deoarece vedea în independența SA și în apetitul membrilor acesteia pentru violențe de stradă o amenințare directă asupra puterii sale.

De asemenea, Hitler a dorit să prevină o eventuală mișcare a liderilor armatei germane, Reichswehr-ul, care se temea și totodată disprețuia în egală măsură SA, de a-l înlătura de la putere, mai ales de când Röhm își făcuse clară ambiția de a absorbi Reichswehr-ul, punându-se el însuși la conducerea lui.

Sursa Wikipedia

5.În 1997, Hong Kong revine sub suveranitatea R.P.Chineze, la miezul nopții, după 156 de ani de administrație britanică.

Hong Kong, cunoscut oficial ca Regiunea Administrativă Specială Hong Kong a Republicii Populare Chineze, este o regiune autonomă de pe coasta de sud a Republicii Populare Chineze, înconjurată geografic pe 3/4 de Delta râului Perlelor și de Marea Chinei de Sud.

Sursa Wikipedia

6.În 2015, pe 30 iunie a fost adăugată o secundă în plus în dispozitivele care măsoară timpul universal, pentru a compensa încetinirea vitezei de rotație a Terrei în jurul propriei axe.

Sursa Pixabay

ULTIMELE ARTICOLE

Evită relațiile toxice

O relație de cuplu toxică este una în care există un model de comportament dăunător, abuziv sau manipulativ între parteneri. Aceasta poate include abuz...

Tehnici de îngrijire corectă a părului

Părul sănătos și strălucitor este un aspect important al cărții noastre de vizită și necesită o îngrijire adecvată pentru a rămâne în formă optimă. Mai...

Crestinii și atitunea pozitivă a vieții pe pământ

Crestinii și atitunea pozitivă a vieții pe pământ. Pentru mulți creștini, atitudinea pozitivă față de viața pe pământ este o parte integrantă a credinței...

Care sunt cele mai importante calități ale unui partener creștin?

Care sunt cele mai importante calități ale unui partener creștin? Calitățile unui partener creștin pot contribui la o relație sănătoasă și profundă, bazată pe...