duminică, februarie 25, 2024
Acasă arhiva articole Ziua de azi 30 IUNIE ÎN ISTORIE

30 IUNIE ÎN ISTORIE

Anual, la 30 iunie este marcată Ziua internaţională a parlamentarismului, această dată fiind aleasă deoarece la 30 iunie 1889 a fost înfiinţată Uniunea Interparlamentară – organizaţia mondială a parlamentelor, potrivit site-ul www.un.org.

 

În această zi sunt sărbătorite parlamentele şi modurile în care sistemele parlamentare de guvernare îmbunătăţesc viaţa de zi cu zi a oamenilor din întreaga lume.

Este, de asemenea, o oportunitate pentru parlamente să facă un bilanţ al activităţii, să identifice provocările şi modalităţile de abordare eficientă a acestora.

Parlamentele leagă agendele naţionale şi internaţionale, asigurându-se că guvernele implementează tratatele şi acordurile internaţionale la care se angajează.

Acestea joacă un rol esenţial în punerea în aplicare a Agendei pentru dezvoltare durabilă din 2030, iar Uniunea Interparlamentară a colaborat îndeaproape cu acestea pentru a-şi consolida capacitatea de a face acest lucru, precizează www.un.org.

Un parlament puternic reprezintă o piatră de temelie a democraţiei. El reprezintă vocea poporului, adoptă legi, alocă fonduri pentru punerea în aplicare a legilor şi a politicilor.

Totodată, depune eforturi pentru a se asigura că politicile sunt benefice tuturor oamenilor, în special celor mai vulnerabili, prin adoptarea unor legi – de exemplu – privind violenţa împotriva femeilor şi asigurarea unui acces egal la serviciile de sănătate.

Sursa Google

 

30 IUNIE ÎN ISTORIE

1859: Acrobatul francez Charles Blondin a traversat cascada Niagara, mergând pe o funie.

(Photo by William England/Getty Images)

1905: Albert Einstein publică lucrarea „Asupra electrodinamicii corpurilor în mișcare”, cunoscută astăzi ca teoria relativității.

Sursa Wikipedia

 

1934: A avut loc, în Germania, masacrul împotriva liderilor asociațiilor politice rivale lui Hitler („Noaptea cuțitelor lungi”).

Sursa Descopera

1997: Hong Kong revine sub suveranitatea Republicii Populare Chineze, la miezul nopții, după 156 de ani de administrație britanică.

Sursa Wikipedia

 

ULTIMELE ARTICOLE

Evită relațiile toxice

O relație de cuplu toxică este una în care există un model de comportament dăunător, abuziv sau manipulativ între parteneri. Aceasta poate include abuz...

Tehnici de îngrijire corectă a părului

Părul sănătos și strălucitor este un aspect important al cărții noastre de vizită și necesită o îngrijire adecvată pentru a rămâne în formă optimă. Mai...

Crestinii și atitunea pozitivă a vieții pe pământ

Crestinii și atitunea pozitivă a vieții pe pământ. Pentru mulți creștini, atitudinea pozitivă față de viața pe pământ este o parte integrantă a credinței...

Care sunt cele mai importante calități ale unui partener creștin?

Care sunt cele mai importante calități ale unui partener creștin? Calitățile unui partener creștin pot contribui la o relație sănătoasă și profundă, bazată pe...