30 DECEMBRIE ÎN ISTORIE

Pe 30 decembrie 1947, printr-o lovitură de stat comunistă, Regele Mihai I este forțat să abdice și să renunțe la conducerea statului. Este proclamată Republica Populară Română (RPR).

 

Lovitura de stat de la 30 decembrie 1947 (numită în istoriografia comunistă și Proclamarea Republicii Populare Române, Ziua Republicii) reprezintă acțiunea ilegală, de forță, petrecută în perioada 30 decembrie 1947 – 3 ianuarie 1948 prin care comuniștii români, sprijiniți de ocupanții militari sovietici, au impus Regelui Mihai, prin șantaj și amenințare, semnarea unui act de abdicare, au proclamat Republica Populară Română (prin încălcarea constituției în vigoare la acea dată) și au silit Familia Regală să părăsească țara într-un exil forțat care a durat până în anul 1997.

 

 

 

Schimbările politice fundamentale aduse de lovitura de stat s-au petrecut fără aprobarea națiunii române, care nu a fost consultată printr-un referendum privind schimbarea formei de guvernământ (nici până în prezent).

 

 

1.În 1460, în timpul Războiului celor Două Roze, în Anglia, Casa de York pierde în fața Casei de Lancaster în Bătălia de la Wakefield.

Războiul celor Două Roze (1455–1485) este numele sub care mai este cunoscut războiul civil purtat cu intermitență pentru tronul Angliei între susținătorii Casei de Lancaster și cei ai Casei de York.

Ambele case regale erau ramuri ale Casei Regale Plantagenet, avându-l ca strămoș comun pe regele Edward al III-lea.

 

Numele generic de Războiul celor Două Roze nu a fost folosit în perioada în care conflictul a avut loc, ci mai târziu, avându-și originea în formele și culorile blazoanelor celor două case regale: Roza roșie de Lancaster și Roza albă de York.

 

 

2.În 1703, pe 30 decembrie a avut loc un cutremur puternic, în Tokio, soldat cu 37 000 de morți.

 

3.În 1922 a fost ratificat tratatul privind înființarea Uniunii Sovietice, sub forma uniunii mai multor republici (se va dezmembra în 1991).

 

4.În 1976 se constituie societatea româno-franceză Oltcit.

Oltcit Craiova a apărut în urma unui parteneriat între autoritățile de stat (guvern) române și producătorul francez de automobile Citroën.

Astfel, un an mai târziu (1977) la Craiova începe construcția unei fabrici moderne pentru construcția unui automobil de dimensiuni mici.

În 1979, în cadrul expoziției EREN din București, adică „Expoziția Realizărilor Economiei Naționale”, au fost lansate mai multe modele de automobile și vehicule românești.

Noutățile erau camioanele Carpați, Bucegi, DAC și ROMAN produse la Brașov, vehiculele de teren ARO-24 și ARO-10 produse la Câmpulung în diverse variante, dar și cele mai noi automobile de pasageri.

Mai exact, la EREN 1979, s-a făcut oficial lansarea noului brand de mașini Oltcit care a prezentat două variante: cu motorizare de 652 cmc și 36 cp și motorizare de 1130 cmc și 56 cp.

Noile automobile Oltcit urmau să se producă în serie începând cu 1980.

 

5.În 2006, fostul președinte al Irakului Saddam Hussein a fost executat după ce fusese găsit vinovat de crime împotriva umanității de Tribunalul Special Irakian.

SourceWikipedia

ULTIMELE ARTICOLE