8.5 C
București
joi, 29 octombrie 2020
Acasă Articole Ziua de azi 30 AUGUST ÎN ISTORIE

30 AUGUST ÎN ISTORIE

La 30 august, anual, se marchează Ziua Internaţională a Persoanelor Dispărute.

Dispariţiile de persoane reprezintă o practică frecventă, o strategie folosită pentru a răspândi teroarea în societate.

Sursa Pixabay

Sentimentul de nesiguranţă generat de această practică nu se limitează doar la rudele apropiate ale dispărutului, ci afectează şi comunităţile şi societatea din care acesta face parte.

Această practică ce încalcă grav drepturile omului a devenit o problemă globală şi nu se limitează doar la o anumită regiune a lumii.

După ce, în mare măsură, fenomenul a fost rezultatul dictaturilor militare, astăzi, acesta este cauzat de situaţii complexe create de conflictele interne, mai ales ca mijloc de represiune politică a adversarilor, notează www.un.org.

Victimele sunt deseori torturate şi se tem, în mod constant, pentru viaţa lor.

Sursa Pixabay

 

Totodată, sunt conştienţi de faptul că familiile lor nu ştiu ceea ce s-a întâmplat cu ei şi şansele ca să primească ajutor sunt minime.

După ce au fost îndepărtaţi din zona protectoare a legii şi au „dispărut” din societate, ei sunt de fapt lipsiţi de toate drepturile lor şi se află la mila răpitorilor lor.

De multe ori, soarta acestora rămâne necunoscută, iar cele care, până la urmă, sunt eliberate vor rămâne cu cicatrici fizice și psihice pentru tot restul vieţii.

Sursa Pixabay

 

1.Pe 30 august 1265 a fost făcută prima mențiune documentară a Hunedoarei.

Hunedoara este un municipiu în județul Hunedoara, Transilvania, România, format din localitățile componente Hunedoara (reședința) și Răcăștia, dar și din satele Boș, Groș, Hășdat și Peștișu Mare.

În 2011 avea o populație de 60.525 locuitori.

Sursa Wikipedia

 

2.În 1877 a avut loc asaltul armatei române asupra redutei turcești Plevna, în timpul războiului pentru independență.

Plevna este un oraș în nordul Bulgariei, reședință a regiunii cu același nume.

Localitatea este cunoscută mai ales pentru rolul important pe care l-a avut în războiul ruso-turc din 1877-78.

Căderea Plevnei în 1877, după patru luni de asediu din partea trupelor rusești și românești, i-a determinat pe turci să ceară un armistițiu.

Sursa Wikipedia

 

3.În 1881, inginerul francez Clement Ader a patentat teatrofonul, primul sistem audio-stereo în Franța.

Clément Ader a fost un inginer francez, născut în Muret, Haute-Garonne, cunoscut îndeosebi pentru lucrările sale de pionierat în aviație.

 

4.În 1940 a fost încheiat al doilea protocol al Dictatului de la Viena.

România a fost nevoită să cedeze Ungariei, Nord-vestul Transilvaniei, cunoscut istoriografic sub numele de Transilvania de Nord.

Dictatul de la Viena (cunoscut și ca Al doilea arbitraj de la Viena) a fost un act internațional încheiat la 30 august 1940, prin care România a fost silită să cedeze aproape jumătate (43.492 km²) din teritoriul Transilvaniei în favoarea Ungariei horthyste.

Acest act a fost impus de Germania Nazistă și Italia fascistă în timpul celui de-al Doilea Război Mondial sub titlul de „arbitraj”.

Sursa Wikipedia

 

5.În 1986 s-a produs un cutremur de pământ, în Vrancea, cu magnitudinea de 7,2 și adâncimea de 140 km.

SourceWikipedia

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ULTIMELE ARTICOLE

29 OCTOMBRIE ÎN ISTORIE

Ziua Internațională a Internetului este sărbătorită în fiecare an pe 29 octombrie, aceasta fiind data la care a fost trimis primul mesaj de la...

Datornicii vor putea să își vândă singuri bunurile luate în leasing

Consumatorii datornici vor putea să își vândă singuri bunurile luate în leasing, potrivit unei prevederi cuprinse într-un proiect care a primit votul final în...

Alexandru Rafila crede că numărul de îmbolnăviri va continua să crească

Reprezentantul României la Organizaţia Mondială a Sănătăţii, Alexandru Rafila, crede că numărul de îmbolnăviri va continua să crească în perioada următoare, scrie News.ro. ”Eu cred...

28 OCTOMBRIE ÎN ISTORIE

Pe 28 octombrie 1931 se năștea cunoscutul actor român, Ilarion Ciobanu. Pe lângă actorie, Ilarion Ciobanu a semnat, de asemenea, regia a două filme,...

COMENTARII RECENTE

Catalin Ionete on Dumnezeu a murit!
kani on Pungă doriți?