8.5 C
București
duminică, 3 iulie 2022
Acasă Articole Ziua de azi 30 AUGUST ÎN ISTORIE

30 AUGUST ÎN ISTORIE

Ziua internaţională a persoanelor dispărute este marcată, anual, la 30 august.

 

Dispariţia forţată a fost folosită frecvent ca strategie de răspândire a terorii în societate. Sentimentul de nesiguranţă generat de această practică nu se limitează la rudele apropiate ale celor dispăruţi, ci afectează şi comunităţile şi societatea în ansamblu.

Acest fenomen a devenit o problemă globală şi nu este limitată la o anumită regiune a lumii.

Produs al dictaturilor militare, dispariţiile forţate sunt folosite astăzi în situaţii complexe de conflict intern, în special ca mijloc de represiune politică a oponenţilor.

O preocupare deosebită o reprezintă: hărţuirea continuă a apărătorilor drepturilor omului, a rudelor victimelor, a martorilor şi a consilierilor juridici care se ocupă de cazurile de dispariţie forţată; utilizarea de către state a activităţilor antiteroriste ca scuză pentru încălcarea obligaţiilor lor; impunitatea încă răspândită pentru dispariţia forţată.

O atenţie specială trebuie acordată, de asemenea, grupurilor specifice de persoane deosebit de vulnerabile, cum ar fi copiii şi persoanele cu dizabilităţi.

Sute de mii de oameni au dispărut în timpul conflictelor sau perioadelor de represiune în cel puţin 85 de ţări din întreaga lume, potrivit www.un.org.

La 21 decembrie 2010, Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite a adoptat Rezoluţia 65/209, prin care şi-a exprimat profunda îngrijorare faţă de creşterea fenomenului dispariţiilor forţate în diferite regiuni ale lumii, ce presupune arestarea, detenţia şi răpirea de persoane împotriva voinţei lor, dar şi faţă de numărul tot mai mare de rapoarte cu privire la hărţuirea, maltratarea şi intimidarea martorilor sau a rudelor persoanelor date dispărute.

Aceste fapte reprezintă o încălcare deosebit de gravă a drepturilor omului şi fac obiectul unei infracţiuni internaţionale.

Convenţia internaţională este un instrument crucial în lupta împotriva dispariţiei forţate: stabileşte o definiţie legală a dispariţiei forţate, care este obligatorie pentru statele părţi; califică practica răspândită sau sistematizată a dispariţiilor forţate drept “crime împotriva umanităţii”; interzice locurile de detenţie secrete şi întăreşte garanţiile procedurale legate de detenţie; oferă familiilor şi rudelor dreptul de a cunoaşte adevărul despre soarta victimei, arată https://onu.delegfrance.org/.

Sursa Google

30 AUGUST ÎN ISTORIE

1265: Prima mențiune documentară a Hunedoarei.

Sursa Wikipedia

1881: Inginerul francez Clement Ader (1841-1926) a patentat teatrofonul, primul sistem audio-stereo în Franța.

Sursa Wikipedia

1981: Președintele Iranului, Mohammad Ali Rajai, și primul ministru, Mohammad Javad, au fost uciși într-un atac cu bombe efectuat asupra clădirii Guvernului.

Sursa Wikipedia

1984: Primul zbor al navetei Discovery.

Sursa Wikipedia

1986: Cutremur de pământ în Vrancea cu magnitudinea de 7,2, adâncimea de 140 km.

Sursa Wikipedia

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
ULTIMELE ARTICOLE

În regiunea Moldovei, ploaia este chemată cu rugăciuni

„Când pământul crapă la propriu, ne întoarcem în genunchi… căci Dumnezeu este Cel care „𝖋𝖆𝖈𝖊 𝖘𝖆 𝖗𝖆𝖘𝖆𝖗𝖆 𝖘𝖔𝖆𝖗𝖊𝖑𝖊 𝕾𝖆𝖚 ş𝖎 𝖕𝖊𝖘𝖙𝖊 𝖈𝖊𝖎 𝖗𝖆𝖎, 𝖘𝖎...

Inspectorii ANSVSA au început controalele cu privire la calitatea alimentelor

Inspectorii care activează în cadrul “Comandamentului Sezon Estival 2022”, în prima săptămână de activitate, au verificat 200 de unități de alimentație publică și de...

Premierul Ciucă a declarat că SUA este cel mai apropiat aliat militar al României

Premierul a spus că speră că progresele făcute în cooperarea dintre cele două state se vor multiplica în anii următori şi că "parteneriatul Strategic...

Ministrul Mediului a anuțat că fiecare transport de deșeuri va fi verificat

Trasabilitatea deseurilor de ambalaje este insusirea unui sistem de a localiza si urmari traseul cronologic al unui deseu, identificand fiecare inregistrare a sa, de...