În urmă cu 30 de ani, pe 3 octombrie 1990, cele două Germanii, Republica Federală şi Republica Democrată, s-au unificat. Ulterior s-a hotărât ca acest eveniment istoric să fie sărbătorit anual sub denumirea de Ziua unităţii germane (Tag der deutschen Einheit).
Prin această formulare s-a evitat folosirea sintagmei „sărbătoare naţională”, fiind un termen compromis de către regimul nazist cu a sa ideologie naţional-socialistă şi poporală.
Înaintea reunificării celor două Germanii, în Germania de Vest Ziua Unității Germane fusese sărbătorită în ziua de 17 iunie, ca un omagiu adus zilei revoltei muncitorilor est-germani din 1953 (în mare parte datorată înrăutățirii condițiilor de muncă prin creșterea numărului de ore, dar fără compensare materială).
Această revoltă a fost înăbușită cu ajutor sovietic.
1.În 1739, Tratatul de la Nissa semnat între Imperiul Otoman și Rusia duce la sfârșitul războiului ruso-turc 1736–1739.
Tratatul de la Niš este un tratat de pace semnat pe 3 octombrie 1739 la Niš de către Imperiul Otoman pe de o parte și Imperiul Rus de cealaltă.
Războiul Ruso-Turc (1735-1739) a fost provocat de dorința Rusiei de a câștiga Azovul și Crimeea ca un prim pas în încercarea ei de a domina Marea Neagră.
După mai multe raiduri începute în 1735, trupele rusești au nimicit rezistența Hanatului Crimeii, iar în 1739 au trecut Nistrul în Moldova.
După ce i-au înfrânt pe turci în Bătălia de la Stăuceni, au mărșăluit spre capitala Moldovei, Iași, pe care au cucerit-o.
2.În 1778, căpitanul englez James Cook ajunge în Alaska.
James Cook a fost un explorator, navigator și cartograf englez ce a ajuns la rangul de căpitan în Marina Regală.
Cook a realizat hărți detaliate ale insulei Newfoundland înainte de a realiza trei expediții în Oceanul Pacific, unde a realizat primul contact european cu coasta estică a Australiei și Insulele Hawaii, precum și prima circumnavigare a Noii Zeelande.
Cook s-a alăturat flotei comerciale britanice ca adolescent și s-a alăturat Marinei Regale în 1755.
3.În 1789, George Washington propagă primul ziua Thanksgiving Day, iar în 1863, președintele american Abraham Lincoln a declarat a patra zi de joi din luna noiembrie drept Thanksgiving Day („Ziua Recunoștinței”).
4.În 1849, autorul american Edgar Allan Poe este găsit căzut pe un trotuar în orașul Baltimore, Maryland în stare de confuzie mintală după o dispariție de câteva zile.
Este ultima dată când este văzut în public înainte de moartea sa.
Edgar Allan Poe a fost un poet, romancier, nuvelist și critic literar american, creator al genului de scurte povestiri și precursor al literaturii moderne de ficțiune științifico-fantastică.
A dus o viață de boem și a sfârșit tragic în mizerie, opium și alcoolism, dar tocmai din acest infern al existenței sale s-au născut multe dintre creațiile ce aveau să impună literaturii universale norme de evaluare estetică necunoscute până atunci.
În cei patruzeci de ani ai unei vieți halucinante, scriitorul a izbutit să publice multe volume de versuri, de proză, estetică și teorie literară, făcând dovada unei forțe de creație extraordinare.
5.În 1942, a fost testată, cu succes, pentru prima oară racheta germană A4-/V-2, prima rachetă balistică din lume și primul obiect care a făcut un zbor suborbital 1952: Marea Britanie testează cu succes arme nucleare și devine a treia putere nucleară a lumii.