An de an, la 3 martie este aniversată Ziua mondială a scriitorilor. Marcarea acestei zile se desfăşoară după instituirea sa de către English Pen Club în 1986, potrivit www.uacrr.org.
Clubul Internaţional Pen a fost înfiinţat în 1921, la Londra, având drept obiectiv promovarea prieteniei şi sprijinul intelectual printre scriitori la nivel internaţional. Numele asociaţiei face trimitere la poeţi, eseişti şi romancieri, scriitori ai tuturor formelor literare, precum şi jurnalişti şi istorici.
Catherine Amy Dawson Scott, scriitoare britanică, a avansat ideea constituirii Clubului alături de primul preşedinte al organizaţiei, John Galsworthy.
Clubul a evoluat într-o asociaţie mondială a scriitorilor şi jurnaliştilor, fiind una din cele mai vechi organizaţii de apărare a drepturilor omului şi a breslei literare la nivel internaţional.
3 MARTIE ÎN ISTORIE
1585: Este inaugurat Teatrul Olimpic din Vicenza, realizat după planurile arhitectului Andrea Palladio. Se joacă piesa Oedip rege de Sofocle.
1845: După expulzarea seminolilor, teritoriul Florida este încorporat în Statele Unite sub numele de Florida, care devine cel de-al 27-lea stat al SUA.
1857: Al Doilea Război al Opiului – Imperiul britanic și Al Doilea Imperiu Francez declară război Chinei dinastiei Qing.
1861: Țarul Alexandru al II-lea al Rusiei semnează Proclamația emancipării, eliberând iobagii. Însă acest lucru duce doar la o dependență financiară suplimentară a fermierilor de nobilime.
1878: Este semnat Tratatul de la San Stefano, care punea punct Războiului de Independență al României. Independența României era recunoscută. România primea Dobrogea în schimbul sudului Basarabiei.
1907: Răscoalele țărănești din 1907: A avut loc prima mare ciocnire dintre răsculați și armată, la Pașcani. Țăranii arestați au fost eliberați de către muncitorii ceferiști de la depoul local.
1939: La Bombay, Mohandas Gandhi începe o grevă a foamei ca protest împotriva guvernării autocratice din India britanică.
1974: La scurt timp după ce a decolat de pe Aeroportul Paris-Orly, zborul Turkish Airlines 981 s-a prăbușit. 346 de oameni sunt uciși în accident. La acea vreme, zborul 981 a fost accidentul aviatic cu cele mai multe decese din istoria aviației.