8.5 C
București
luni, 18 octombrie 2021
Acasă Articole Ziua de azi 3 MARTIE ÎN ISTORIE

3 MARTIE ÎN ISTORIE

An de an, la 3 martie este aniversată Ziua mondială a scriitorilor. Marcarea acestei zile se desfăşoară după instituirea sa de către English Pen Club în 1986, potrivit www.uacrr.org.

 

Clubul Internaţional Pen a fost înfiinţat în 1921, la Londra, având drept obiectiv promovarea prieteniei şi sprijinul intelectual printre scriitori la nivel internaţional. Numele asociaţiei face trimitere la poeţi, eseişti şi romancieri, scriitori ai tuturor formelor literare, precum şi jurnalişti şi istorici.

Catherine Amy Dawson Scott, scriitoare britanică, a avansat ideea constituirii Clubului alături de primul preşedinte al organizaţiei, John Galsworthy.

Clubul a evoluat într-o asociaţie mondială a scriitorilor şi jurnaliştilor, fiind una din cele mai vechi organizaţii de apărare a drepturilor omului şi a breslei literare la nivel internaţional.

 

Sursa Editiadedimineata

 

3 MARTIE ÎN ISTORIE

1585: Este inaugurat Teatrul Olimpic din Vicenza, realizat după planurile arhitectului Andrea Palladio. Se joacă piesa Oedip rege de Sofocle.

Sursa Wikipedia

 

1845: După expulzarea seminolilor, teritoriul Florida este încorporat în Statele Unite sub numele de Florida, care devine cel de-al 27-lea stat al SUA.

Sursa Nations Online

 

1857: Al Doilea Război al Opiului – Imperiul britanic și Al Doilea Imperiu Francez declară război Chinei dinastiei Qing.

Sursa Wikipedia

 

1861: Țarul Alexandru al II-lea al Rusiei semnează Proclamația emancipării, eliberând iobagii. Însă acest lucru duce doar la o dependență financiară suplimentară a fermierilor de nobilime.

Sursa Wikipedia

 

1878: Este semnat Tratatul de la San Stefano, care punea punct Războiului de Independență al României. Independența României era recunoscută. România primea Dobrogea în schimbul sudului Basarabiei.

Sursa Wikipedia

 

1907: Răscoalele țărănești din 1907: A avut loc prima mare ciocnire dintre răsculați și armată, la Pașcani. Țăranii arestați au fost eliberați de către muncitorii ceferiști de la depoul local.

Sursa Curentul

 

1939: La Bombay, Mohandas Gandhi începe o grevă a foamei ca protest împotriva guvernării autocratice din India britanică.

Sursa Wikipedia

 

1974: La scurt timp după ce a decolat de pe Aeroportul Paris-Orly, zborul Turkish Airlines 981 s-a prăbușit. 346 de oameni sunt uciși în accident. La acea vreme, zborul 981 a fost accidentul aviatic cu cele mai multe decese din istoria aviației.

Sursa aviation-accidents.net

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.


ULTIMELE ARTICOLE

Raed Arafat – declarații de ultimă oră

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, secretarul de stat în MAI Raed Arafat, a afirmat, sâmbătă, că „trebuie oprit microfonul” celor care dezinformează şi...

Avertismentul medicilor, în plin val 4

În plin val 4, medicii fac o recomandare suplimentară celor care găsesc potrivit să folosească așa numitele tratamente „preventive” anti-covid. Apelul este clar: oamenii...

De ce nu a avenit PSD cu o propunere de premier?

Contextul crizei actuale a lăsat țara fără un premier în funcție, iar cel care a fost desemnat nu a reușit să reunească fosta coaliție....

17 OCTOMBRIE ÎN ISTORIE

Ziua internaţională pentru eradicarea sărăciei este marcată în fiecare an în data de 17 octombrie, potrivit Rezoluţiei 47/196 a Adunării Generale a Organizaţiei Naţiunilor...