vineri, aprilie 19, 2024

3 MAI ÎN ISTORIE

Ziua mondială a libertății presei este marcată, în fiecare an, la data de 3 mai, un moment de reflecție în rândul celor care activează în această breaslă și al celor care militează pentru drepturile și obligațiile profesioniștilor din mass-media.

 

Foto Pixabay

Ziua de 3 mai a fost declarată Ziua Mondială a Libertății Presei la 23 decembrie 1993 de către Adunarea Generală a ONU.

Lumea are nevoie în continuare de jurnalism de calitate, necenzurat, atât în mijloacele tradiționale – așa cum sunt ziarele, radiourile și televiziunile – cât și în mediul online.

Foto Pixabay

Internetul a devenit o sursă de informare cu două tăișuri, având avantajul rapidității, însă permite răspândirea de știri false.

De aceea, misiunea jurnaliștilor rămâne aceea de a verifica din mai multe surse și a-i oferi publicului informația cât mai aproape de adevăr.

De asemenea, momentul servește atât ca și oportunitate de atrage atenția că în multe țări publicațiile încă sunt cenzurate, amendate, suspendate și închise, iar jurnaliștii și editorii sunt hărțuiți, atacați, deținuți și chiar uciși.

Foto Wikipedia

1.În 1494, Cristofor Columb descoperă Jamaica. Cristofor Columb a fost un navigator italiano-spaniol.

A navigat spre vest, pe Oceanul Atlantic, în căutarea unei rute spre Asia, dar și-a câștigat reputația descoperind un nou continent, denumit mai târziu, America, în perioada precolumbiană fiind cunoscută doar Lumea Veche.

Foto Wikipedia

2.În 1891 se înființează „Fundația Universitară Carol I”, actuala Bibliotecă Universitară din București.

Biblioteca Centrală Universitară „Carol I” din București, prescurtat BCU, este cea mai veche bibliotecă universitară din București, situată în „Palatul Fundației Universitare Carol I”, sediul Fundațiilor Regale.

Clădirea a fost construită pe locul cumpărat de regele Carol I și a fost proiectată de arhitectul francez Paul Gottereau.

Construcția clădirii a fost finalizată în 1893, iar în următorii doi ani așezământul, numit Fundația Universitară Carol I, a fost dotat și amenajat.

Inaugurarea a fost făcută de regele Carol I la 14 martie 1895.

În 1911, sub conducerea aceluiași arhitect, edificiul este extins și este dat în folosință la 9 mai 1914.

Foto Wikipedia

3.Pe 3 mai 1948, președintele SUA, Harry Truman, semnează legea privind instituirea „Planului Marshall” (planul a fost prezentat la 5 iunie 1947 de secretarul de stat George Marshall).

George Catlett Marshall, cunoscut, mai ales, ca George Marshall a fost un general, diplomat și politician american, distins cu Premiul Nobel pentru Pace.

S-a născut în familia unui prosper om de afaceri din Pennsylvania.

De mic a arătat înclinații spre o carieră militară.

Astfel, el urmează cursurile Institutului Militar din Virginia, pe care le absolvă în 1901.

Ca tânăr ofițer participă la Primul Război Mondial, unde se remarcă prin calitățile sale.
După război îndeplinește diverse misiuni în China și în SUA.

Foto Wikipedia

4.În 1975, pe 3 mai, la vârsta de 13 ani și jumătate, Nadia Comăneci devine campioană absolută a Europei la gimnastică, precum și pe aparate (sărituri, paralele și bârnă).

Nadia Elena Comăneci este o gimnastă româncă, prima gimnastă din lume care a primit nota zece într-un concurs olimpic de gimnastică.

Este câștigătoare a cinci medalii olimpice de aur.

Este considerată a fi una dintre cele mai bune sportive ale secolului XX și una dintre cele mai bune gimnaste ale lumii, din toate timpurile, „Zeița de la Montreal”, prima gimnastă a epocii moderne care a luat 10 absolut.

Este primul sportiv român inclus în memorialul International Gymnastics Hall of Fame.

Foto Wikipedia

5.În 1979, Margaret Thatcher a câștigat alegerile și a devenit prima femeie prim–ministru din istoria Marii Britanii. A deținut această funcție până la 22 noiembrie 1990.

Margaret Hilda Thatcher a fost un om politic britanic, prim-ministru al Regatului Unit între 1979 și 1990.

Baroneasa Thatcher a fost prima femeie aleasă în funcția de prim-ministru sau lider al unui partid politic major în Regatul Unit, precum și primul premier britanic ales de trei ori consecutiv (1979, 1983 și 1987), record politic pe care l-a egalat numai Tony Blair în 2005.

A devenit membru al Parlamentului britanic în 1959.

Este una dintre cele mai importante personalități politice britanice, mandatul său fiind cel mai lung mandat continuu din istoria politică britanică.

Ea este de asemenea una dintre cele mai controversate figuri politice, fiind prima femeie prim-ministru din întreaga istorie a Europei.

Alături de Churchill, Thatcher împarte onoarea de a avea o statuie de bronz în holul Camerei Parlamentului.

Foto Wikipedia

6.În 1998, președintele german, Roman Herzog, deschide „Anul Fontane”, care marchează centenarul morții scriitorului Theodor Fontane (20 septembrie 1898).

Foto Wikipedia – Theodor Fontane

SourceWikipedia

ULTIMELE ARTICOLE

Geoană vs Ciolacu – viitorii candidați la președinție?!

Mai sunt câteva luni până când vom afla care sunt viitorii candidați care se vor bate pentru fotoliul din Cotroceni. Sunt mulți care lasă...

”Trauma se produce pentru a ne proteja”

Trauma este o experiență dureroasă sau șocantă care afectează profund o persoană, atât emoțional, cât și psihologic. Poate fi rezultatul unui eveniment traumatic, precum...

Copiii inteligenți emoțional sunt copiii cu viitor strălucit în față

Studiile Harvard au evidențiat mai multe abilități ale copiilor inteligenți emoțional (EQ), care sunt esențiale pentru succesul lor în viață. Inteligenta emotionala este capacitatea...

Renunță la dependența de negativism

Odată cu trecerea timpului devenim mai conștienți de faptul că viața se derulează, cu bune și cu rele, iar noi, fie îi dăm un...