Home arhiva articole Ziua de azi 3 IUNIE ÎN ISTORIE

3 IUNIE ÎN ISTORIE

0
3 IUNIE ÎN ISTORIE
Sursa Pixabay

Astăzi este Ziua mondială a bicicletei!

Marcată din 2018, ca o recunoaştere a contribuţiei ciclismului la obiectivele de dezvoltare durabilă, rezoluţia Adunării Generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite privind stabilirea acestei zile a fost adoptată la 12 aprilie 2018, la inițiativa Alianţei Mondiale a Ciclismului şi Federaţiei Europene a Cicliştilor.

Sursa Pixabay
Artizanul Zilei mondiale a bicicletei a fost profesorul Leszek Sibilski. Timp de zece ani, acesta a fost membru al Echipei Naţionale de Ciclism a Poloniei, iar apoi şi-a obţinut doctoratul în Sociologie aplicată, specializat în Acţiune socială şi Mişcări sociale. A scris despre rolul bicicletei în societate şi a susţinut o prezentare la colocviul „Oameni de ştiinţă pentru ciclism” din Taipei. În urma acestora, a contactat Banca Mondială pentru a găsi campioni ai metodelor de transport sustenabile şi a fost pus în legătură cu managerul programului „Mobilitate sustenabilă pentru toţi”, o coaliţie a organizaţiilor care activează în sectorul transporturilor şi care au ca scop realizarea obiectivelor de dezvoltare sustenabilă.
Sursa Pixabay
  1.Pe 3 iunie 1267 este făcută prima mențiune documentară a orașului Mediaș. Mediaș este un municipiu în județul Sibiu, Transilvania, România, format din localitatea componentă Mediaș (reședința), și din satul Ighișu Nou. În anul 2011, Mediașul avea o populație de 47.204 locuitori.
Sursa Wikipedia
2.În anul 1428, Dan al II-lea, domnul Valahiei, participă la lupta de la Golubac împotriva otomanilor, alături de regele Ungariei, Sigismund de Luxemburg. Dan al II-lea a fost domnul Țării Românești între toamna lui 1422 și 1426; primăvara lui 1427 și 1431. A fost totodată duce al Amlașului și Făgărașului. Este unul din domnii mai puțin cunoscuți de publicul românesc, dar care s-a distins prin calități militare deosebite și abnegație în lupta antiotomană și care a avut relații strânse de colaborare cu regatul Ungariei.
Sursa Wikipedia
3.Pe 3 iunie 1922 se stinge din viață Duiliu Zamfirescu, scriitor român, membru titular și vicepreședinte al Academiei Române. Duiliu Zamfirescu a fost fiul arendașului Lascăr Zamfirescu. Urmează clasele primare și gimnaziale la Focșani, iar liceul și Facultatea de Drept la București (licențiat în 1880), unde leagă o strânsă prietenie cu Duiliu Ioanin – Romanov, viitor magistrat.
Sursa Wikipedia
4.În 1924, pe 3 iunie se stinge din viață Franz Kafka, scriitor ceh de limbă germană. Reprezentant remarcabil al prozei moderne, a exercitat o influență covârșitoare asupra literaturii postbelice. Cu mesaje adesea codificate în parabole ce pot genera multiple interpretări, operele sale se caracterizează printr-o viziune halucinantă, tragicomică asupra realității, caracteristică expresionismului și suprarealismului. Narațiunea evoluează de multe ori labirintic și fragmentar, iar temele abordate sunt alienarea, brutalitatea fizică și psihologică, cosmicul conflictul oedipal și biblic dintre tată și fiu, complexitatea absurdă a birocrației și imposibilitatea omului de a înțelege sensul propriei existențe. Printre cele mai importante creații kafkiene se numără romanele Procesul, Castelul și America, nuvela Metamorfoza sau povestirile Verdictul, Colonia penitenciară, Un artist al foamei, Un medic de țară și Marele zid chinezesc. Franz Kafka s-a născut în Praga, capitala Regatului Boemiei în timpul Imperiului Austro-Ungar, într-o familie de evrei așkenazi, fiu al comerciantului Hermann Kafka și al Juliei Kafka (Löwy).
Sursa Wikipedia
5.În 1989, guvernul chinez trimite forțe de securitate să evacueze protestatarii din Piața Tiananmen, omorând sute dintre ei. Protestele din Piața Tienanmen din 1989, care au culminat în Masacrul din Piața Tienanmen, au fost manifestații efectuate de studenți și intelectuali. Evenimentele sociopolitice care au avut loc în același an au dus la prăbușirea multor guverne comuniste. Comunitatea internațională, organizațiile pentru drepturile omului și analiștii politici au condamnat guvernul chinez pentru masacru. Țările occidentale au impus embargouri asupra Chinei. Guvernul chinez a făcut arestări pe scară largă a protestatarilor și susținătorilor lor, a suprimat alte proteste în jurul Chinei, a expulzat jurnaliști străini, a acoperit strict evenimentele din presa internă, a consolidat forțele de poliție și de securitate internă și a retrogradat protestele. Considerat un eveniment de răscruce, protestele au stabilit limitele exprimării politice în China și în secolul XXI.
Sursa Wikipedia
6.În 1991 a erupt vulcanul Mount Unzen din sudul Japoniei; valul de fum și lavă a omorât 43 de oameni, toți cercetători sau jurnaliști.