Anual, la 3 iulie, este marcată ziua internaţională fără pungi de plastic.
Ambalaje folosite pe scară largă în ultimele decenii, acestea au devenit o permanentă sursă de poluare a mediului înconjurător.
Ajunse în ape, acestea sunt înghițite de pești, broaște țestoase și alte animale marine, punându-le viețile în pericol.
În 2015, Parlamentul European le-a cerut statelor membre ale UE să reducă prin lege utilizarea pungilor de plastic.
1.În anul 987, Hugo Capet este încoronat rege al Franței, primul din dinastia capețiană, dinastie ce va conduce Franța până în 1328; linia va fi succedată de ramuri ale dinastiei capețiene: Valois și Bourbon care au domnit până la Revoluția franceză din 1792.
Hugo Capet era fiul lui Hugo cel Mare, Duce al Franței și al Hedwigei de Saxonia, fiica lui Henric I, rege al Germaniei și soră cu Otto I, împărat al Sfântului Imperiu Roman.
Familia din care se trăgea tatăl său – Roberțienii, fostă dinastie regală, reprezenta o aristocrație foarte puternică din Île-de-France.
Bunicul după tată era Robert I, rege al Franței, iar bunica – Beatrice, fiica lui Herbert I, conte de Vermandois.
Așadar, Hugo a făcut parte dintr-o familie unită și puternică având multe legături cu nobilitatea regală a Europei; cu toate acestea tatăl său (Hugo cel Mare) nu a fost niciodată rege.
Numele Capet era probabil un pseudonim, provenind de la capă/pelerină conform etimologiei populare, sau de la la latinescul caput, cu înțelesul de „cap”, sau „mare șef”.
2.În 1608, exploratorul francez Samuel de Champlain a înființat orașul Quebec (Canada).
A fost numit „părintele Noii Franțe” și a ocupat funcția de guvernator până la moarte.
Samuel de Champlain a fost un geograf, explorator și cartograf francez, întemeietorul orașului Québec și primul Guvernator General al Canadei, între 1613 și 1627, de facto, respectiv între 1627 și 1635, numit de regele Ludovic al XIII-lea al Franței.
3.În 1886, Karl Benz dezvăluie oficial „Benz Patent Motorwagen”, privit ca primul automobil, un vehicul conceput pentru a fi propulsat de un motor.
Karl Friedrich Michael Benz a fost un inginer german care a inventat automobilul, fiind un pionier al automobilismului.
4.În 1900 a avut loc prima ascensiune a unui dirijabil (zepelin). Ferdinand, conte von Zeppelin (1838–1917), constructor german de dirijabile, a fost primul care a folosit motorul cu combustie internă pentru propulsia dirijabilelor.
Contele Ferdinand von Zeppelin a renunţat în 1890 la o carieră militară, pentru a se dedica ingineriei și cercetătilor în aeronautică.
Interesul său era concentrat, în mod deosebit, asupra posibilităților militare ale noii tehnologii de zbor.
Spera să construiască o aeronavă care să poată fi dirijată şi să transporte bombe.
Din fericire, fusese descoperit şi procedeul prin care aluminiul putea fi produs în cantităţi industriale, o bună oportunitate pentru cei care încercau să construiască un aparat de zbor mai greu decât aerul.
5.În 1928, John Logie Baird a enunțat, pentru prima dată, principiul televiziunii în culori.
John Logie Baird a fost un inginer scoțian, cunoscut pentru faptul că a inventat primul sistem de televiziune mecanică. De asemenea, a realizat primul tub electronic pentru televiziunea color.
A realizat prima demonstrație a invenției sale în fața membrilor Royal Society cu un echipament care utiliza discuri rotative pentru a descompune imaginea într-o serie de linii.
În anul 2002, BBC i-a acordat locul 44 în topul „100 Greatest Britons”, iar în 2006 National Library of Scotland l-a considerat ca fiind unul dintre primii zece oameni de știință scoțieni.