La 3 decembrie, Organizația Națiunilor Unite și agențiile de specialitate ale acesteia marchează, în fiecare an, Ziua Internaţională a Persoanelor cu Dizabilităţi cu scopul promovării programelor care au ca scop îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă pentru categoriile sociale defavorizate reprezentate de persoanele cu dizabilitate/handicap.
Conform datelor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, peste un miliard de oameni sau 15% din populaţia lumii suferă de cel puțin o dizabilitate, 80% dintre aceştia provenind din ţările în curs de dezvoltare, iar 50% neavând acces la sistemul de îngrijire medicală.
Mai mult de 100 de milioane de persoane cu dizabilităţi sunt copii, iar aceștia sunt de 4 ori mai expuși riscului de agresiune fizică/violenţă.
1.În 1861, Alexandru Ioan Cuza anunță, cu prilejul deschiderii Camerelor, că „Înalta Poartă, precum și toate Puterile Garante” recunosc Unirea Principatelor.
2.În 1917 este inaugurat podul Quebec, la vest de orașul cu același nume, a cărui proiectarea și construcție a durat două decenii.
3.În 1934 a fost înființat Spitalul de Urgență, actualul Spital de Urgență Floreasca.
4.În 1967, într-un spital din Cape Town, chirurgul sud-african Christian Barnard a efectuat, cu succes, primul transplant de inimă din lume.
Beneficiarul transplantului, Louis Washkansky, un bărbat de 53 de ani, va muri 18 zile mai târziu de pneumonie, din cauza sistemului imunitar slăbit.
5.În 1973, Nicolae Ceaușescu ajunge în Statele Unite pentru o vizită oficială. Va fi primit cu toate onorurile posibile.
Ceaușescu își dorea obținerea clauzei națiunii celei mai favorizate, ce presupunea facilități vamale pentru produsele românești importate de SUA.
Mai dorea, de asemenea, un credit de 500-600 milioane de dolari, pe termen lung, cu o dobândă de 2%.
Creditul, a spus Ceaușescu la Washington, urma să fie folosit de România pentru achiziționarea unor tehnologii americane necesare industriei românești.
Va părăsi SUA fără să obțină clauza și împrumutul.
6.În 1977 au fost inaugurate lucrările de construcție a sistemului hidroenergetic și de navigație Porțile de Fier II de la Drobeta-Turnu Severin.