8.5 C
București
miercuri, 28 septembrie 2022
Acasă Articole Ziua de azi 3 AUGUST ÎN ISTORIE

3 AUGUST ÎN ISTORIE

Pe 3 august 1889 se stingea din viață Veronica Micle, poetă română ce a publicat poezii, nuvele și traduceri în revistele vremii și un volum de poezii. E cunoscută publicului larg, în special, datorită relației cu Mihai Eminescu.

 

Eminescu a recunoscut, de nenumărate ori, în scrisorile și poeziile sale influența deosebită pe care Veronica a avut-o asupra sa.

De exemplu, în ciorna scrisorii de condoleanțe la moartea lui Ștefan Micle, el scrie: „viața mea, ciudată și azi și neexplicabilă pentru toți cunoscuții mei, nu are nici un înțeles fără tine”

Sau în poezia Lumea îmi părea o cifră mărturisește că până când a întâlnit-o „n-aveam scop în astă lume, nici aveam ce să trăiesc”, pentru ca după aceea „începusem s-am în lume ceva ce plătea mai mult decât lumea”.

O descriere obiectivă a evoluției relației dintre ei se poate obține prin urmărirea cronologică a informațiilor din scrisorile lor și din textele manuscriselor eminesciene.

Datarea poeziilor nepublicate și a ciornelor de scrisori este cea din Opere, Editura Academiei.

 

Sursa Google

 

3 AUGUST ÎN ISTORIE

1778: S–a inaugurat Teatrul Scala din Milano.

Sursa Google

 

1914: România: Consiliul de Coroană din 3 august (stil nou) desfășurat la Castelul Peleș, la inițiativa regelui Carol I, dezbate problema intrării României în Primul Război Mondial. S-a votat cu o majoritate zdrobitoare în favoarea neutralității.

Sursa Wikipedia

 

1914: Inaugurarea Canalului Panama. 79,6 km. lungime, 30 – 300 m. lățime și 14 metri adâncime.

Sursa Wikipedia

 

1929: S-a creat “Regia autonomă a poștelor, telegrafelor și telefoanelor” (PTT), care a luat în exploatare și administrare serviciile publice de poștă, telegraf și telefon.

Sursa Google

 

1941: Puternic bombardament sovietic asupra municipiului Constanța. Catedrala și alte clădiri din zona peninsulară sunt grav afectate.

Sursa Wikipedia

 

SourceWikipedia

ULTIMELE ARTICOLE

Sfaturi utile pentru șoferi – cum să mergi la consum?

Creșterea bruscă a prețurilor la motorină și benzină au nemulțumit oamenii care se bazează pe autoturismul lor zi de zi. Criza economică care se...

Care sunt cauzele dependențelor?

A judeca pe cei greșiți și a le pune etichete este cea mai simplă variantă de a găsi răspunsuri satisfăcătoare pentru inimile prea pline...

Atunci când și terapeutul are atacuri de panică

Atacul de panică este o criză de angoasă intensă, cu apariție brutală, a cărei intensitate maximă este atinsă foarte rapid, în câteva minute. Ea...

Criza energiei din Europa ar putea ajunge la fel de severă ca cea din 2009

Facturile la energie sunt un subiect care pentru români și europeni provoacă anxietate și îngrijorare având în vedere războiul din Ucraina și refuzul constant...