8.5 C
București
marți, 25 ianuarie 2022
Acasă Articole Ziua de azi 29 OCTOMBRIE ÎN ISTORIE

29 OCTOMBRIE ÎN ISTORIE

La 29 octombrie este aniversată, din 2005, Ziua internaţională a internetului. Reţeaua de internet este considerată drept una dintre cele mai importante invenţii ale omenirii.

 

Data aleasă celebrează efortul comun depus de cei care au contribuit la realizarea spaţiului virtual şi atrage atenţia asupra muncii celor din domeniul tehnologiei informaţionale pentru îmbunătăţirea serviciilor furnizate prin acest tip de conexiune, care a însemnat îmbunătăţirea serviciilor folosite de oameni în viaţa de zi cu zi.

 

Asociaţia Utilizatorilor de Internet a promovat celebrarea acestei zile. La scurt timp de la desfăşurarea summit-ului Societăţii Informaţionale, în noiembrie 2005, în Tunis, s-a avansat Organizaţiei Naţiunilor Unite propunerea de instituire la data de 29 octombrie a Zilei mondiale a societăţii informaţionale, care a devenit Ziua internetului, potrivit www.itu.int.

 

Prin celebrarea acestei zile se atrage atenţia asupra posibilităţilor oferite de noile tehnologii în domeniul digital.

 

La 29 octombrie 1969, într-un laborator al universităţii americane UCLA, absolventul Leonard Kleinrock i-a anunţat prin telefon pe Charley Kline şi Bill Duvall de la Universitatea Stanford că va trimite un mesaj prin intermediul unei reţele de internet. Era vorba despre proiectul intitulat ARPANET, o reţea finanţată de Departamentul American al Apărării care conecta patru terminale independente aflate la universităţile UCLA, Stanford, Utah şi California – Santa Barbara. Intenţia lui Kleinrock a fost de a trimite cuvântul ”login”, însă a reuşit să trimită doar literele ”l” şi ”o”. Sub îndrumarea profesorului Leonard Kleinrock, Kline a reuşit să transmită, o oră mai târziu, cuvântul ”login”. S-a reuşit, astfel, prima comunicare între două terminale folosind internetul, potrivit www.theinternetday.com.

 

În 1989, ”world wide web” a devenit funcţional, mulţumită reuşitelor cercetătorului britanic Tim Barners-Lee, care a realizat limbajul pentru realizarea paginilor de internet, denumit HTML – ”hypertext markup language” şi protocolul de comunicaţie destinat transferului de informaţie criptată – HTTP – ”Hypertext transfer protocol”.

Sursa Google

 

29 OCTOMBRIE ÎN ISTORIE

1268: Conradin este executat de Carol de Anjou la Napoli.

Sursa Wikipedia

1675: Leibniz folosește pentru prima dată semnul ∫, pentru integrală.

Sursa Wikipedia

1814: A fost lansat, la New York, “USS Fulton”, primul vas de război cu aburi, proiectat de Robert Fulton.

Sursa Wikipedia

1863: Reprezentanți a optsprezece țări s-au întâlnit la Geneva și au căzut de acord pentru înființarea Comitetul Internațional al Crucii Roșii.

Sursa Wikipedia

2015: China a anunțat că renunță la controversata politică a copilului unic după 36 de ani. Tuturor cuplurilor li se va permite sa aibă doi copii.

Sursa Google

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.


ULTIMELE ARTICOLE

S-a încheiat greva șoferilor STB!

Angajații Societății de Transport București (STB) au suspendat acțiunea de protest și au reluat activitatea după cinci zile în care transportul public din Capitală...

Adrian Cioroianu: În privința educației, România a făcut pași înapoi, chiar și față de comunism

Adrian Cioroianu, om politic, istoric și scriitor român, este de părere că România este încă un stat tânăr adolescent și că, din acest motiv...

Scurtmetraj românesc premiat la 5 festivaluri de film

Filmul ”În așteptare” este scris, produs și regizat de Sabina Lisievici. Bazat pe o poveste reală, filmul spune povestea de dragoste tulburătoare trăită de...

Proteste violente la Bruxelles!

Au fost violențe, duminică, la Bruxelles, la proteste față de restricțiile impuse pentru limitarea infectărilor cu SARS-CoV-2. Manifestanții s-au apropiat de sediile instituțiilor Uniunii...