8.5 C
București
vineri, 10 iulie 2020
Acasă Articole Ziua de azi 29 IUNIE ÎN ISTORIE

29 IUNIE ÎN ISTORIE

Ziua internațională a Dunării este celebrată, anual, la 29 iunie.

Sărbătoarea aminteşte de semnarea, în anul 1994, la Sofia, a convenției privind cooperarea pentru protecția și utilizarea durabilă a fluviului.

Sursa Pixabay

Fiind una dintre cele mai importante comori naturale ale Europei, dar şi printre cele mai vulnerabile, al doilea fluviu ca lungime de pe continent după Volga şi important drum comercial, Dunărea reuneşte în bazinul său peste 83 de milioane de locuitori.

Ameninţate în permanenţă, luncile sale oferă multiple beneficii, de la purificarea apei, până la pescuit și recreere.

Sursa Pixabay

 

1.În 1400 este marcat începutul domniei lui Alexandru cel Bun în Moldova (până 1 ianuarie 1432);

Alexandru cel Bun a consolidat statul pe plan extern și intern, a aplanat conflictul cu Patriarhia din Constantinopol, care a recunoscut Mitropolia de la Suceava (1401), a înființat episcopiile din Roman și Rădăuți și a clădit mânăstirile Moldovița și Bistrița.

Sursa Wikipedia

2.În 1521 este redactată scrisoarea lui Neacșu din Câmpulung către Johannes Benkner, judele Brașovului.

Scrisoarea, datată 29 iunie 1521, reprezintă primul text redactat în limba română, cu caractere slavone care s-a păstrat.

Scrisoarea lui Neacșu din Câmpulung (1521) este cel mai vechi document păstrat scris în limba română.

Ea a fost descoperită în 1894 de Friedrich Stenner în Arhivele Naționale ale județului Brașov, unde se păstrează și astăzi.

Documentul original pe hârtie, cu pecete aplicată pe verso, se referă la mișcările militare ale Otomanilor la Dunăre și trecerea lui Mohammed-Beg prin Țara Românească.

Sursa Wikipedia

3.Pe 29 iunie 1613, teatrul londonez „Globe” arde în timpul unei reprezentații cu piesa lui Shakespeare Henry al VIII-lea.

Teatrul Globe a fost un teatru din Londra, al epocii elisabetane, asociat cu William Shakespeare.

Situat pe malul sudic al răului Tamisa, clădirea din lemn a fost construită de compania teatrală a Bardului și inaugurată în 1599, pe o suprafață de pământ deținută de Thomas Brend, ulterior moștenită de fiul acestuia Nicholas Brend și de nepotul acestuia, Sir Matthew Brend.

Distrus de foc, la data de 29 iunie 1613, Globe Theater a fost reconstruit în iunie 1614 pe exact același loc, fiind apoi definitiv închis în 1642 printr-o ordonanță emisă la 6 septembrie 1642, în perioada când toate teatrele din Anglia au fost închise din cauza Războiului civil englez (1642-1651).

O reconstrucție a teatrului, numită en Shakespeare’s Globe, s-a deschis în 1997, la circa 230 de metri de amplasarea originală a primului și a celui de-al doilea Globe Theatre.

Sursa Wikipedia

4.În 1866, Parlamentul României adoptă prima constituție a țării, una dintre cele mai avansate a acelor timpuri.

5.În 1995, navele spațiale Atlantis (SUA) și Mir (Rusia) s-au unit, formând astfel cel mai mare satelit artificial care a orbitat vreodată în jurul Pământului.

Sursa Wikipedia

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ULTIMELE ARTICOLE

Tratament îngrozitor pentru copiii dependenți de internet

Din cauza modului în care au condus o tabără unde încercau să vindece tinerii și copiii considerați dependenți de internet, patru bărbați din China...

REȚETA A LA FABIEN: CRUMBLE CU DOVLECEL

Dovlecelul conține mai mult de 90% apă, astfel încât unul de mărime medie are numai 25 de calorii. Fiind un aliment ușor, Fabien ne...

Condiții de cazare inumane pentru românii infectați la abatorul din Germania

În urma unei inspecţii a condiţiilor de cazare pentru angajaţii est-europeni din focarul de coronavirus de la abatorul Toennies din Rheda-Wiedenbrueck s-au constatat aproape...

Lovitură dură pentru Melania Trump! O sculptură care o reprezenta a fost incendiată

O sculptură în lemn a primei doamne a Statelor Unite, Melania Trump, a fost incendiată în apropiere de oraşul său natal, Sevnica, din Slovenia,...

COMENTARII RECENTE

Catalin Ionete on Dumnezeu a murit!
kani on Pungă doriți?