8.5 C
București
vineri, 20 mai 2022
Acasă Articole Ziua de azi 29 IANUARIE ÎN ISTORIE

29 IANUARIE ÎN ISTORIE

Pe 29 ianuarie jurnalistul Tudor Vornicu ar fi împlinit 94 de ani. Tudor Vornicu a fost șef al Redacției Actualități a Televiziunii Române, ulterior realizând și emisiuni de succes, rămase în arhiva televiziunii: „De la A …la infinit”, „Magazin duminical”, „Fotograme din realitate”, „Studio A”, „Mozaic”. A realizat o serie de interviuri scurte, remarcabile, cu Nichita Stănescu, care au fost difuzate la emisiunea de duminică „Mozaic duminical”. A fost, timp de mai mulți ani, director de programe al televiziunii publice.
A obținut Premiul special al juriului ACIN 1988 pentru întreaga activitate și pentru contribuția deosebită adusă la crearea unei școli a documentarului românesc de televiziune. De asemenea, a primit Marele premiu „Antena de chihlimbar” la Festivalul Internațional de Programe Muzicale de la Sopot 1978 pentru „Ocolul lumii în 20 de melodii”. Tudor Vornicu a decedat pe 2 aprilie 1989 la doar 63 de ani.

1.Pe 29 ianuarie se serbează ziua invenției automobilului


2.În 1856, Regina Victoria a înființat ordinul Crucea Victoria, inițial pentru a-i distinge pe militarii britanici cu merite deosebite în Războiul Crimeei.


3.În 1886, germanul Karl Friederich Benz (1844-1929) a fost brevetat pentru fabricarea primului automobil funcționabil din lume, alimentat cu benzină.


4.În 1896 doctorul Emile Grubbe a utilizat pentru prima oară radiațiile pentru a tratata cancerul de sân al pacientei sale Rose Lee din Chicago.


5.Pe 29 ianuarie 1916, în timpul Primului Război Mondial, Germania a efectuat primul raid aerian cu aparate „Zeppelin” deasupra Parisului.


6.În 2002, în Discursul despre Starea Națiunii, președintele american George W. Bush a declarat guvernele Irakului, Iranului și Coreei de Nord drept „Axa răului”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
ULTIMELE ARTICOLE

Noi metode de manipulare prin fake-news lansate de Rusia

Propaganda pro-rusă susține, la câteva săptămâni de la începutul războiul, că președintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a sinucis, ca parte a unui efort agresiv de...

Maia Sandu laudă inițiativa lui Emmanuel Macron de crearea a unei ”Comunități Politice Europene”

Preşedintele Moldovei, Maia Sandu, fiind într-o vizită oficială în Franţa, a lăudat iniţiativa omologului francez Emmanuel Macron de creare a unei comunităţi politice europene,...

Liderii G7 ajută Kievul cu 18,4 miliarde de Euro ca sprijin bugetar

Liderii domeniului financiar din grupul G7 sunt de acord să ajute Ucraina cu 18,4 miliarde de dolari și spun că sunt pregătiți să sprijine...

Vasile Dîncu: ”Sper să depăşim 30% pentru înzestrare, pentru că ăsta este lucrul de care avem cea mai mare nevoie”

Pentru că războiul din Ucraina nu pare să aibă sfârșit, NATO își sporește prezența, din ce în ce mai numeroasă, pe frontul estic, pentru...