8.5 C
București
duminică, 14 august 2022
Acasă Articole Ziua de azi 29 DECEMBRIE ÎN ISTORIE

29 DECEMBRIE ÎN ISTORIE

Pe 29 decembrie 1843 se năștea regina Elisabeta a României, soția regelui Carol I al României.

Elisabeta a României, pseudonim literar Carmen Sylva, a fost regina României în timpul domniei soțului său, Carol I al României.

Patroană a artelor, fondatoare a unor instituții caritabile, poetă, eseistă și scriitoare.

 

 

 

Elisabeta era fiica lui Hermann, principe de Wied.

În 1869 principesa Elisabeta de Wied s-a căsătorit cu domnitorul Carol I al României, devenind în 1881 prima regină a României, în urma recunoașterii țării drept regat atât de Poarta Otomană cât și de marile Puteri Europene după Războiul de Independență a României de la 1877.

 

 

1.În 1837, Palatul de Iarnă din Sankt Petersburg, o reședință a țarilor, arde complet. Focul durează 30 de ore.

Palatul de Iarnă din Sankt Petersburg, Rusia, a fost reședința oficială a monarhilor ruși în perioada 1732-1917.

Situat între Cheiul Palatului și Piața Palatului, aproape de locul primului palat de iarnă al lui Petru cel Mare, actualul (al patrulea) Palat de Iarnă a fost construit și modificat aproape continuu între sfârșitul anilor 1730 și 1837, când a fost deteriorat grav de un incendiu și reconstruit imediat.

Palatul a fost construit la o scară monumentală care era destinată să evidențieze puterea Rusiei Imperiale.

Astăzi, palatul este restaurat și face parte din complexul de clădiri al Muzeului Ermitaj.

 

2.În 1845, Republica Texas s-a unit cu Statele Unite ale Americii, devenind al 28-lea stat al acestei federații.

Republica Texas a fost un stat independent din America de Nord, între Statele Unite și Mexic, care a existat între 1836 și 1846.

Înființat ca republică despărțită de Mexic prin Revoluția Texană, statul a revendicat teritorii ce cuprind în întregime statul american actual Texas, precum și părți din New Mexico, Oklahoma, Kansas, Colorado și Wyoming pe baza tratatelor de la Velasco dintre Republica Texas și Mexic.

 

Granița de est cu Statele Unite a fost definită prin tratatul Adams-Onís semnat între SUA și Spania în 1819.

Granițele sudică și vestică cu Mexicul au fost în dispută de-a lungul întregii existențe a Republicii, Texasul revendicând granița pe Rio Grande, iar Mexicul revendicând teritoriul de până la râul Nueces.

Această dispută avea ulterior să ducă la declanșarea războiului americano-mexican, după anexarea Texasului.

 

3.Pe 29 decembrie 1893 are loc oficierea căsătoriei dintre Principele Ferdinand de Hohenzollern, moștenitor prezumtiv al tronului României, cu principesa Maria (fiica Ducelui Alfred de Edinburgh–Coburg și a Marii Ducese Maria a Rusiei) la Sigmaringen, în Germania.

 

 

4.În 1910, guvernului liberal condus de Ion I. C. Brătianu demisionează (datorită activității legislative și necesității de reorganizare a partidului); se formează un guvern conservator, în frunte cu P.P. Carp, care promovează o susținută și eficientă inițiativă.

 

 

 

5.În 1959 s-a deschis prima linie a metroului din Lisabona. Metroul din Lisabona este un sistem de metrou care deservește capitala Portugaliei, Lisabona, având 4 linii și 55 de stații (2012).

 

6.Pe 29 decembrie 1970, Conducerea Partidului Comunist Român a aprobat deshumarea osemintelor lui Iuliu Maniu, aflate în incinta penitenciarului Sighet, și reînhumarea lor în satul Bădăcin, județul Sălaj.

De asemenea, a fost aprobată deshumarea osemintelor lui Ion Mihalache aflate în incinta penitenciarului Râmnicu-Sărat și reînhumarea lor în comuna Topoloveni, județul Argeș.

SourceWikipedia

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.ULTIMELE ARTICOLE

ANM a emis Cod galben de ploi puternice pentru aproape toată țara!

Codul galben intră în vigoare azi la ora 12:00 și este valabil până luni la ora 22:00. La munte, în Oltenia, Muntenia, Moldova, zona...

Reacțiile demnitarilor români cu privire la victoriile lui David Popovici

David Popovici, copilul de aur al natației Române, a cucerit, la doar 17 ani, sâmbătă aceasta, medalia de aur în proba de 100 m...

Ministrul Digitalizări simte că România apreciază educația sa la fel de mult ca America

Studiile la universități din SUA, precum Stanford și Harvard, sunt un impediment în politica românească, a declarat ministrul Digitalizării, Sebastian Burduja.   Sebastian Burduja a devenit...

Echipă de baschet botezată în râul Iordan

„Am deschis un drum acum. Cred că vor fi și alte echipe universitare care vor dori să vină și să susțină această competiție și...