miercuri, decembrie 6, 2023
Acasă arhiva articole Ziua de azi 29 APRILIE ÎN ISTORIE

29 APRILIE ÎN ISTORIE

Astăzi sărbătorim „Ziua Veteranilor de Război”.

Data la care este marcată această zi amintește de 29 aprilie 1902, când Regele Carol I a recunoscut pentru prima dată oficial titlul de veteran de război, la cererea supravieţuitorilor Războiului de Independenţă.

În urma celui de-Al Doilea Război Mondial, țara noastră a înregistrat peste 900.000 de morţi, dispăruţi, prizonieri, răniţi şi invalizi (circa 92.000 de militari decedaţi)

În prezent, în România sunt, potrivit evidențelor caselor de pensii, 4.607 de veterani și 126 văduve de război.

Foto Pixabay

1.În 1429, Ioana d’Arc ajută la Asediul Orléans-ului.

Asediul Orléans-ului și eliberarea ulterioară de către trupele Ioanei d’Arc a marcat un punct de cotitură în Războiul de 100 de Ani.

Eliberarea Orléans-ului a fost primul succes major al trupelor franceze după înfrângerea dezastruoasă de la Azincourt din 1415.

Situația disperată a Orléans-ului, care avea o mare importanță strategică și morală pentru poporul francez, a fost salvată de apariția bruscă pe scena politică a țărancei Ioana d’Arc în fruntea trupelor franceze, care într-un timp scurt au ridicat asediul orașului.

Foto Wikipedia

2.În 1483, Insula Gran Canaria este cucerită de regatul Castiliei.

Insula va juca un rol important în expansiunea maritimă a Spaniei.

Regatul Castiliei a fost unul dintre regatele medievale creștine din peninsula Iberică.

A apărut ca o entitate autonomă politic în secolul al IX-lea.

Acesta era numit comitatul de Castilia, originea numelui său provine de la modelul castelelor construite în regiune.

A fost una dintre regate care au fondat Coroana de Castilia, și regatul Spaniei.

Foto Wikipedia

3.În 1835, în timpul muncilor agricole, pe un teren aflat la 1 km nord de Schifferstadt, în sud-vestul Germaniei, se descoperă un obiect conic, așa-numita „pălărie de aur din Schifferstadt” (primul dintre cele patru asemenea obiecte care vor ieși la lumină în timp: conul de aur din Avanton, vestul Franței, conul de aur din Ezelsdorf-Buch, lângă Nurnberg, pălăria de aur din Berlin).

4.În 1868 s-a înființat Filarmonica Română, care poartă numele lui George Enescu.

Filarmonica „George Enescu” este o instituție muzicală reprezentativă a României.

Fondată în anul 1868, „Societatea Filarmonică Română”, sub conducerea lui Eduard Wachmann, avea ca scop organizarea unei orchestre simfonice permanente, în vederea propagării culturii muzicale și popularizării capodoperelor muzicii clasice.

Sub bagheta inițiatorului său, „Societatea Filarmonică Română” a organizat primul concert în luna decembrie a aceluiași an.

Odată cu inaugurarea palatului Ateneului Român, la 5 martie 1889, concertele au început să se desfășoare în acest loc, așa cum se întâmplă și în prezent, Ateneul Roman devenind emblemă a culturii românești și sediu al Filarmonicii.

5.În 1882 – „Elektromote” – precursorul troleibuzului – este testat de Ernst Werner von Siemens la Berlin.

Foto Wikipedia

Troleibuzul este un vehicul electric de transport în comun.

Acest vehicul folosește, de cele mai multe ori, același șasiu (cu anumite modificări) și o caroserie asemănătoare cu cea a unui autobuz; totuși troleibuzul nu este propulsat de un motor termic, ci de unul sau mai multe motoare electrice.

Curentul electric necesar funcționării motorului este furnizat de două linii aeriene de contact, numite și bifilare.

Troleibuzele sunt astfel legate de traseul liniilor de contact. Trebuie menționată deosebirea dintre troleibuze și autobuzele electrice care funcționează pe baza curentului electric furnizat de baterii.

Primele rețele de troleibuz au apărut la începutul secolului XX.

Werner von Siemens (1816-1892) a fost inginer, inventator și industriaș german.

Fondează în anul 1847 împreună cu un alt industriaș, Halske, Societatea Siemens-Halske cu obiect de activitate instalarea liniilor telegrafice.

Foto Wikipedia

6.Pe 29 aprilie 2011 are loc, la catedrala Westminster din Londra, căsătoria Prințului William cu Kate Middleton.

Căsătoria Prințului William, Duce de Cambridge, cu Kate Middleton a avut loc la catedrala Westminster din Londra la data de 29 aprilie 2011.

Prințul William, Duce de Cambridge, care este al doilea în linia de succesiune la tronul britanic, a întâlnit-o prima dată pe Kate Middleton în 2001, în timp ce amândoi studiau la Universitatea Saint Andrews din Scoția.

Foto Wikipedia

ULTIMELE ARTICOLE

Detaliul care îți va putea salva căsnicia!

Detaliul care îți va putea salva căsnicia! Îmbrățișarea e o formă amplă de expresie. Un act de comunicare complexă care, în funcție de cultura...

Gestionarea fricii de suferință

Gestionarea fricii de suferință. Într-o lume agitată, în care informațiile circulă rapid și adesea necontrolat, frica de suferință și moarte devine o prezență palpabilă...

Reguli de bune maniere actuale

Reguli de bune maniere actuale. Codul bunelor maniere este un set de reguli sociale care guvernează comportamentul și interacțiunile dintre oameni într-un mod considerat...

Aditivii alimentari și efectele lor

Aditivii alimentari și efectele lor. Aceștia sunt substanțe utilizate pentru a conserva, colora, îmbunătăți gustul sau prelungi durata de valabilitate a alimentelor. Există diverse...