8.5 C
București
duminică, 3 iulie 2022
Acasă Articole Ziua de azi 28 SEPTEMBRIE ÎN ISTORIE

28 SEPTEMBRIE ÎN ISTORIE

An de an, la 28 septembrie, este marcată ziua internaţională pentru accesul universal la informaţie.

 

Sărbătoarea a fost instituită printr-o decizie a celei de-a 38-a Conferinţe generale a UNESCO.
Agerpres amintește că accesul la cunoaştere şi informaţie a fost întărit de către Conferinţa Generală printr-o rezoluţie pe tema universalităţii internetului. Conferinţa a emis de asemenea o recomandare pentru prezervarea şi accesul la patrimoniul documentar, inclusiv patrimoniul digital drept pentru care a proclamat ziua de 28 septembrie ca Ziua Internationala pentru Accesul Universal la Informaţie.

”Accesul la informaţie este un drept uman fundamental, care întăreşte libertatea de expresie a media şi jurnalismul de investigaţie şi aduce contribuţii imperative pentru a face societăţile noastre mai libere”, potrivit lui Dunja Mijatovic, reprezentantul OSCE pentru Libertatea Media, indică site-ul www.osce.org.

 

Sursa Google

28 SEPTEMBRIE ÎN ISTORIE

1066: Wilhelm Cuceritorul a debarcat cu o flotă de 600 de vase pe insula Marea Britanie în zona orașului Pevensey, declanșând cucerirea normandă a Angliei.

Tapisserie de Bayeux – Scène 23 : Harold prête serment à Guillaume

1871: Senatul brazilian adoptă Lei do Ventre Livre ca prim pas către abolirea sclaviei. Ulterior, din acest moment, copiii sclavelor se nasc liberi.

Sursa Wikipedia

1885: Ca un pas suplimentar către abolirea sclaviei, Brazilia adoptă Lei dos Sexagenários (Legea celor șaizeci de ani), potrivit căreia toți sclavii cu vârsta peste 60 de ani sunt eliberați.

Sursa Google

1928: Biologul și farmacologul scoțian Alexander Fleming a observat în laboratorul său că una dintre culturile sale de stafilococi în care s-au obținut mucegaiuri din genul Penicillium a fost ucisă. Cercetările sale ulterioare conduc la dezvoltarea agentului antibacterian penicilină.

Sursa Wikipedia

1939: Al Doilea Război Mondial: Capitala poloneză Varșovia se predă după un asediu de trei săptămâni de către Wehrmachtul german. Germanii vor ocupa Varșovia până în 1945.

Sursa Wikipedia

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
ULTIMELE ARTICOLE

În regiunea Moldovei, ploaia este chemată cu rugăciuni

„Când pământul crapă la propriu, ne întoarcem în genunchi… căci Dumnezeu este Cel care „𝖋𝖆𝖈𝖊 𝖘𝖆 𝖗𝖆𝖘𝖆𝖗𝖆 𝖘𝖔𝖆𝖗𝖊𝖑𝖊 𝕾𝖆𝖚 ş𝖎 𝖕𝖊𝖘𝖙𝖊 𝖈𝖊𝖎 𝖗𝖆𝖎, 𝖘𝖎...

Inspectorii ANSVSA au început controalele cu privire la calitatea alimentelor

Inspectorii care activează în cadrul “Comandamentului Sezon Estival 2022”, în prima săptămână de activitate, au verificat 200 de unități de alimentație publică și de...

Premierul Ciucă a declarat că SUA este cel mai apropiat aliat militar al României

Premierul a spus că speră că progresele făcute în cooperarea dintre cele două state se vor multiplica în anii următori şi că "parteneriatul Strategic...

Ministrul Mediului a anuțat că fiecare transport de deșeuri va fi verificat

Trasabilitatea deseurilor de ambalaje este insusirea unui sistem de a localiza si urmari traseul cronologic al unui deseu, identificand fiecare inregistrare a sa, de...