8.5 C
București
luni, 18 octombrie 2021
Acasă Articole Ziua de azi 28 SEPTEMBRIE ÎN ISTORIE

28 SEPTEMBRIE ÎN ISTORIE

An de an, la 28 septembrie, este marcată ziua internaţională pentru accesul universal la informaţie.

 

Sărbătoarea a fost instituită printr-o decizie a celei de-a 38-a Conferinţe generale a UNESCO.
Agerpres amintește că accesul la cunoaştere şi informaţie a fost întărit de către Conferinţa Generală printr-o rezoluţie pe tema universalităţii internetului. Conferinţa a emis de asemenea o recomandare pentru prezervarea şi accesul la patrimoniul documentar, inclusiv patrimoniul digital drept pentru care a proclamat ziua de 28 septembrie ca Ziua Internationala pentru Accesul Universal la Informaţie.

”Accesul la informaţie este un drept uman fundamental, care întăreşte libertatea de expresie a media şi jurnalismul de investigaţie şi aduce contribuţii imperative pentru a face societăţile noastre mai libere”, potrivit lui Dunja Mijatovic, reprezentantul OSCE pentru Libertatea Media, indică site-ul www.osce.org.

 

Sursa Google

28 SEPTEMBRIE ÎN ISTORIE

1066: Wilhelm Cuceritorul a debarcat cu o flotă de 600 de vase pe insula Marea Britanie în zona orașului Pevensey, declanșând cucerirea normandă a Angliei.

Tapisserie de Bayeux – Scène 23 : Harold prête serment à Guillaume

1871: Senatul brazilian adoptă Lei do Ventre Livre ca prim pas către abolirea sclaviei. Ulterior, din acest moment, copiii sclavelor se nasc liberi.

Sursa Wikipedia

1885: Ca un pas suplimentar către abolirea sclaviei, Brazilia adoptă Lei dos Sexagenários (Legea celor șaizeci de ani), potrivit căreia toți sclavii cu vârsta peste 60 de ani sunt eliberați.

Sursa Google

1928: Biologul și farmacologul scoțian Alexander Fleming a observat în laboratorul său că una dintre culturile sale de stafilococi în care s-au obținut mucegaiuri din genul Penicillium a fost ucisă. Cercetările sale ulterioare conduc la dezvoltarea agentului antibacterian penicilină.

Sursa Wikipedia

1939: Al Doilea Război Mondial: Capitala poloneză Varșovia se predă după un asediu de trei săptămâni de către Wehrmachtul german. Germanii vor ocupa Varșovia până în 1945.

Sursa Wikipedia

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.


ULTIMELE ARTICOLE

Raed Arafat – declarații de ultimă oră

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, secretarul de stat în MAI Raed Arafat, a afirmat, sâmbătă, că „trebuie oprit microfonul” celor care dezinformează şi...

Avertismentul medicilor, în plin val 4

În plin val 4, medicii fac o recomandare suplimentară celor care găsesc potrivit să folosească așa numitele tratamente „preventive” anti-covid. Apelul este clar: oamenii...

De ce nu a avenit PSD cu o propunere de premier?

Contextul crizei actuale a lăsat țara fără un premier în funcție, iar cel care a fost desemnat nu a reușit să reunească fosta coaliție....

17 OCTOMBRIE ÎN ISTORIE

Ziua internaţională pentru eradicarea sărăciei este marcată în fiecare an în data de 17 octombrie, potrivit Rezoluţiei 47/196 a Adunării Generale a Organizaţiei Naţiunilor...