An de an, la 28 septembrie, este marcată ziua internaţională pentru accesul universal la informaţie.
Sărbătoarea a fost instituită printr-o decizie a celei de-a 38-a Conferinţe generale a UNESCO.
Agerpres amintește că accesul la cunoaştere şi informaţie a fost întărit de către Conferinţa Generală printr-o rezoluţie pe tema universalităţii internetului. Conferinţa a emis de asemenea o recomandare pentru prezervarea şi accesul la patrimoniul documentar, inclusiv patrimoniul digital drept pentru care a proclamat ziua de 28 septembrie ca Ziua Internationala pentru Accesul Universal la Informaţie.
”Accesul la informaţie este un drept uman fundamental, care întăreşte libertatea de expresie a media şi jurnalismul de investigaţie şi aduce contribuţii imperative pentru a face societăţile noastre mai libere”, potrivit lui Dunja Mijatovic, reprezentantul OSCE pentru Libertatea Media, indică site-ul www.osce.org.
28 SEPTEMBRIE ÎN ISTORIE
1066: Wilhelm Cuceritorul a debarcat cu o flotă de 600 de vase pe insula Marea Britanie în zona orașului Pevensey, declanșând cucerirea normandă a Angliei.
1871: Senatul brazilian adoptă Lei do Ventre Livre ca prim pas către abolirea sclaviei. Ulterior, din acest moment, copiii sclavelor se nasc liberi.
1885: Ca un pas suplimentar către abolirea sclaviei, Brazilia adoptă Lei dos Sexagenários (Legea celor șaizeci de ani), potrivit căreia toți sclavii cu vârsta peste 60 de ani sunt eliberați.
1928: Biologul și farmacologul scoțian Alexander Fleming a observat în laboratorul său că una dintre culturile sale de stafilococi în care s-au obținut mucegaiuri din genul Penicillium a fost ucisă. Cercetările sale ulterioare conduc la dezvoltarea agentului antibacterian penicilină.
1939: Al Doilea Război Mondial: Capitala poloneză Varșovia se predă după un asediu de trei săptămâni de către Wehrmachtul german. Germanii vor ocupa Varșovia până în 1945.