8.5 C
București
luni, 8 august 2022
Acasă Articole Ziua de azi 28 MARTIE ÎN ISTORIE

28 MARTIE ÎN ISTORIE

Astăzi se împlinesc 26 de ani de la moartea lui Eugen Ionescu.

Eugen Ionescu, cunoscut în afara României sub numele de Eugène Ionesco, conform ortografiei franceze, a fost un scriitor de limbă franceză originar din România, protagonist al teatrului absurdului și membru al Academiei Franceze (fotoliul nr. 6), din 21 ianuarie 1964.

Obișnuia să declare că s-a născut în anul 1912, ori din pură cochetărie, ori din dorința de a crea o legătură între nașterea lui și moartea marelui său precursor Ion Luca Caragiale.

1.În 1848 este emisă Petițiunea Proclamațiune la Iași, redactată de Vasile Alecsandri.

Foto Wikipedia

2.În 1910, pionierul francez al aviației Henri Fabre devine prima persoană care zboară cu un hidroavion, după decolarea de pe o pistă de apă lângă Martigues, Franța.

Foto Wikipedia

3.În 1923 este promulgată, prin decret regal Constituția României Mari, votată de Parlamentul României la 26 martie 1923, una dintre cele mai avansate și democratice constituții din Europa acelui timp.

Foto Pixabay

4.În 1948, în Republica Populară Română au loc primele alegeri parlamentare de după instaurarea puterii comuniste.

Alegerile au fost câștigate de către Frontul Național Democrat cu 93,22% din voturile exprimate.

Foto Pixabay

5.Pe 28 martie 1983, Consiliul de Stat a adoptat Decretul privind declararea animalelor, înstrăinarea și tăierea bovinelor și cabalinelor, prin care se interzice crescătorilor de animale sacrificarea acestora pentru consumul propriu.

Foto Pixabay

6.În aceeași zi, Consiliul de Stat a adoptat Decretul privind regimul aparatelor de multiplicat, materialelor necesare reproducerii scrierilor și al mașinilor de scris, prin care se introduce controlul polițienesc asupra folosirii acestor aparate.

Foto Pixabay

SourceWikipedia

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.ULTIMELE ARTICOLE

Ministrul de Externe din Irlanda: ”Vrem să sprijinim țări precum România”

”În primul rând, cred că putem vedea că agresiunea rusă în Ucraina, ilegalitatea acestui război schimbă arhitectura de securitate a continentului european. Nu m-am...

Grindeanu: „Răspunsul celor de la UDMR trebuie să vină”

„Răspunsul celor de la UDMR trebuie să vină, pentru că declaraţiile făcute de premierul ungar acolo, aş folosi un singur cuvânt, au fost rasiste...

Temperaturile scad în România în următoarea perioadă

Vremea în BANAT Intervalul va debuta cu o vreme în răcorire, astfel că temperatura aerului va ajunge la valori apropiate de normele climatologice ale perioadei,...

Majorări salariale pentru bugetari începând cu luna august

Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale propune acordarea, începând cu luna august, a unei pătrimi din diferenţa dintre salariul de bază prevăzut de Legea-cadru nr....