28 MAI ÎN ISTORIE

Știați că pe 28 mai 1961, ziarul britanic The Observer a publicat articolul avocatului englez Peter Benenson intitulat „Prizonierii uitați”, declanșând o campanie de scrisori ce a stat la baza înființării organizației pentru apărarea drepturilor omului Amnesty International?

 

Sursa Wikipedia

Amnesty International (frecvent cunoscută doar sub numele de Amnesty sau AI) este o organizație neguvernamentală internațională care are țelul de a promova drepturile omului, mai ales cele menționate în Declarația Universală a Drepturilor Omului a ONU.

Sursa Wikipedia

 

1.În 1503, Iacob al IV-lea al Scoției și Margareta Tudor s-au căsătorit în conformitate cu o bulă papală emisă de către Papa Alexandru al VI-lea.

A fost semnat un tratat de pace veșnică între Scoția și Anglia; pacea a durat cel puțin zece ani.

Margareta Tudor a fost prima fiică a regelui Henric al VII-lea al Angliei și a Elisabetei de York și sora mai mare a regelui Henric al VIII-lea al Angliei.

În 1503 s-a căsătorit cu Iacob al IV-lea al Scoției. Fiul ei cu regele Scoției a devenit regele Iacob al V-lea iar fiica lui a devenit Maria, regină a Scoției.

În plus, Margareta prin cea de-a doua sa căsătorie, a fost bunica soțului Mariei Stuart, Lordul Darnley.

Prin căsătoria sa cu Iacob se prefigura unirea coroanelor; strănepotul ei va deveni rege al Angliei și al Scoției.

Născută la 28 noiembrie 1489, a fost botezată două zile mai târziu de ziua Sfântului Andrei.

Sursa Wikipedia

2.În 1812, Tratatul de la București încheie Războiul Ruso-Turc (1806–1812) cu o creștere teritorială a Rusiei.

Principatul Moldovei pierde Basarabia.

Pacea de la București din 1812 a fost un tratat de pace semnat pe 16/28 mai 1812, între Imperiul Rus și Imperiul Otoman, la încheierea războiului ruso-turc din 1806-1812.

Prin acest tratat, Principatul Moldovei a fost redus la o zonă geografică care a inclus cea mai mare parte a Moldovei Occidentale, în timp ce partea orientală, atribuită Imperiului Rus, a devenit o provincie, denumită atunci Basarabia, a Imperiului țarist (succesiv krai în 1812, oblast în 1828 apoi gubernie în 1871).

Sursa Wikipedia

3.Pe 28 mai 1871 are loc căderea Comunei din Paris.

Comuna din Paris a fost un guvern care a condus Parisul începând cu 28 martie și până la 28 mai 1871.

El a existat înaintea rupturii dintre anarhiști și marxiști și ambele grupuri o consideră prima preluare a puterii de către clasa muncitoare în timpul Revoluției Industriale.

Discuțiile privind politicile și urmările Comunei au contribuit la ruptura dintre cele două curente politice.

Comuna din Paris a acționat doar ca autoritate locală, exercitând puterea în Paris timp de două luni în primăvara lui 1871.

Condițiile în care s-a format, decretele sale controversate și sfârșitul violent au făcut, însă, din ea unul dintre cele mai importante episoade politice ale vremii.

Sursa Wikipedia

4.În 1937 este fondată fabrica germană de automobile Volkswagen (VW).

Volkswagen este o companie constructoare de autoturisme și SUV-uri din Wolfsburg, Germania.

Cuvântul Volkswagen înseamnă „vehicul popular” sau „al poporului”, fiind preconizat de regimul nazist ca automobil pe care să și-l poată cumpăra oricare cetățean german.

Compania VW are deviza „Aus Liebe zum Automobil” („Din dragoste pentru automobil”).

Compania și în același timp marca VW aparțin azi concernului Volkswagen Group (Volkswagen AG), ca mărime al patrulea grup de producători de automobile din lume, după GM, Toyota și Ford.

În anul 2010 livrările Volkswagen au urcat cu 13,7 % la 7,14 milioane de automobile și SUV-uri, nivel record în istoria grupului.

Compania este al treilea mare producător mondial după Toyota (cu 8,41 milioane de unități) și General Motors (cu 8,39 milioane de unități vândute).

Sursa Wikipedia

5.În 1948, printr-un decret al guvernului Petru Groza, Regelui Mihai și membrilor familiei regale li s-a retras cetățenia română.

Sursa Wikipedia

6.În 1963 se stinge din viață Ion Agârbiceanu, scriitor, ziarist și prozator român, adept al sămănătorismului, parlamentar, academician, canonic și protopop unit al Clujului.

A fost tatăl fizicianului Ion I. Agârbiceanu.

Sursa Wikipedia

7.În 1999 se produce scandalul dioxinei – Mai multe animale contaminate cu dioxină au fost vândute de Belgia câtorva mii de ferme din lume.

Sursa Wikipedia

SourceWikipedia

ULTIMELE ARTICOLE

Cum scăpăm de poluare?

Cum scăpăm de poluare? Po...

Toate religiile duc la Du...

Toate religiile duc la Du...

Principii adventiste de v...

Principii adventiste de v...

Conferința ”Stop abuzului...

Conferința ”Stop abuzului...