Pe 28 iulie 2019 se stingea din viață cunoscuta actriță Monica Ghiuță.
Monica Ghiuță a fost o prezență discretă în ultimii ani de viață. Și cu aceeași discreție a plecat din această lume, la doar două zile după ce împlinise 79 de ani.
Actrița a părăsit scena vieții pe 28 iulie 2019, iar vestea morții ei a fost făcută publică după ce înmormântarea avusese deja loc, în cadrul unei ceremonii restrânse.
Născută pe 26 iulie 1940, la Câmpulung Moldovenesc, actrița Monica Ghiuță a avut o carieră bogată în teatru și film.
După ce a absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică din București în 1964, la clasa profesorului George Mărutză, aceasta a jucat în filme precum „Vremea zăpezilor” (1966), „Doi bărbați pentru o moarte” (1969), „Cu mîinile curate” (1972), „Tată de duminică” (1975), „Toamna bobocilor” (1975), „Iarna bobocilor” (1977).
De asemenea, a apărut în filme precum „Ștefan Luchian” (1981), „Raliul” (1984), „E pericoloso sporgersi” (1993), „Faimosul Paparazzo” (1999), „Triunghiul Morții” (1999), „Filantropica” (2002), „Logodnicii din America” (2007), „Cocoșul decapitat” (2008).
1.În 1540, Cancelarul britanic Thomas Cromwell este executat din ordinul regelui Henric al VIII-lea fiind acuzat de trădare.
În aceeași zi, Henric al VIII-lea se căsătorește cu cea de-a cincea soție, Catherine Howard.
Henric al VIII-lea a fost rege al Angliei din 21 aprilie 1509 până la moartea sa.
Henric al VIII-lea a fost al doilea monarh al Casei Tudor, succedând tatălui său, Henric al VII-lea.
Este faimos datorită faptului că a avut șase soții: Catherine de Aragon, Anne Boleyn, Jane Seymour, Anne de Cleves, Catherine Howard și Catherine Parr.
Henric VIII a fost al doilea fiu al lui Henric VII și al Elisabetei de York.
Fratele său mai mare, Arthur, Prinț de Wales, a murit în 1502, lăsându-l pe Henric moștenitor al tronului.
2.În 1794 are loc execuția lui Robespierre împreună cu Saint-Just, Couthon și alți 19 adepți ai celui supranumit „Incoruptibilul”.
Maximilien François Marie Isidore de Robespierre, executat prin ghilotinare în Piața Revoluției (place de la Révolution, astăzi place de la Concorde), cunoscut contemporanilor săi ca „Incoruptibilul”, este una dintre cele mai cunoscute figuri ale revoluției franceze.
A fost unul din discipolii lui Jean-Jacques Rousseau.
3.În 1821, Peru își declară independența față de Spania.
Peru este o țară situată în vestul Americii de Sud. La nord se învecinează cu Ecuador și Columbia, la est cu Brazilia, la sud-est cu Bolivia, la sud are hotar cu Chile, iar la vest se află Oceanul Pacific.
Peru este a treia mare națiune a Americii de Sud și poate fi împărțită în trei regiuni geografice, pornind de la Vest spre Est.
Prima dintre ele este coasta, o regiune de depresiuni deșertice lungă și îngustă, a doua este regiunea muntoasă Sierra, porțiune peruviană a Anziilor, iar ultima este reprezentată de Montana, câmpiile vaste și dealuri estice, acoperite în principal de pădurile tropicale ale bazinului fluviului Amazon.
4.În 1914, Austro-Ungaria a declarat război Serbiei, fapt care a marcat începutul primului război mondial (1914-1918).
A fost un război global declanșat în Europa, care a durat de la 28 iulie 1914 până pe 11 noiembrie 1918, la care au participat peste 70 de milioane de militari, inclusiv 60 de milioane de europeni, mobilizați într-unul dintre cele mai mari războaie din istorie.
Peste nouă milioane de combatanți și șapte milioane de civili au murit ca urmare a războiului, o rată a accidentelor exacerbată de progresul tehnologic și industrial al beligeranților și impasul tactic cauzat de războiul de tranșee.
A fost unul dintre cele mai mortale conflicte din istorie și a provocat schimbări majore politice, inclusiv revoluțiile din 1917-1923 la multe dintre națiunile implicate.
Rivalitățile nerezolvate la sfârșitul conflictului au contribuit la începutul celui de-al Doilea Război Mondial, 21 de ani mai târziu.
Situația din Europa, înainte de război, era îngrijorătoare. Imperialismul, Militarismul și Naționalismul se aflau în ascensiune, iar cursa înarmărilor între marile imperii ale Europei a condus la un nivel crescut de militarizare fără precedent.
5.În 1965, în timpul războiului din Vietnam, președintele american Lyndon B. Johnson anunță creșterea numărului de trupe americane în Vietnamul de Sud de la 75.000 la 125.000.
Războiul din Vietnam a avut loc între 1 noiembrie 1961 și 30 aprilie 1975, căderea Saigonului.
Războiul a fost purtat între Republica Democrată Vietnam (Vietnamul de Nord), sprijinită de China și Uniunea Sovietică, și Republica Vietnam (Vietnamul de Sud), sprijinită de Statele Unite.
Conflictul s-a încheiat cu înfrângerea Vietnamului de Sud și unificarea țării sub conducere comunistă.
Trupele americane s-au retras din Vietnam, războiul fiind considerat unul dintre marile eșecuri ale politicii externe americane.