joi, iulie 18, 2024
Acasă arhiva articole Ziua de azi 28 IANUARIE ÎN ISTORIE

28 IANUARIE ÎN ISTORIE

Încă din 1966, pe 28 ianuarie se aniversează ziua internațională a mobilizării împotriva războiului nuclear, proclamată de Consiliului Mondial al Păcii. Tot astăzi este și ziua mondială a protecției datelor.

1.În 1547, în Anglia, în urma decesului lui Henric al VIII-lea, pe tron se urcă Edward al VI-lea, fiul său de doar 9 ani. Eduard al VI-lea a fost unul din regii Angliei, fiul lui Henric al VIII-lea și al lui Jane Seymour. A devenit rege al Angliei și al Irlandei la 28 ianuarie 1547, la vârsta de nouă ani. Eduard a fost al treilea monarh al dinastiei Tudorilor și primul conducător al Angliei care a fost crescut ca protestant.


2.În 1871, în timpul războiului franco–prusac, Parisul capitulează în fața armatelor prusace.


3.Astăzi se împlinesc 140 de ani de la nașterea lui Camil Ressu. Camil Ressu a fost un pictor român, care, prin întreaga sa activitate artistică, pedagogică și socială, a fost una din personalitățile marcante ale artei românești. Camil Ressu a fost membru titular al Academiei Române.


4.În 1933, guvernul condus de Alexandru Vaida-Voievod semnează, sub auspiciile Ligii Națiunilor, „Acordul de la Viena”, care asigura împrumuturile capitaliștilor străini, contractate în vederea „asanării economico-financiare a țării”, prin reducerea salariilor, concedierea a 30% dintre muncitori și funcționari, sporirea și încasarea regulată a impozitelor.


5.Pe 28 ianuarie 1933, după o întâlnire cu președintele Paul von Hindenburg, cancelarul german Kurt von Schleicher demisionează și recomandă numirea lui Adolf Hitler în calitate de cancelar.


6.În 1986, naveta spațiale „Challenger” explodează la doar 75 de secunde de la lansare. Explozia a provocat moartea celor 7 astronauți aflați la bord.

Articolul precedentBucuria
Articolul următor4 motive pentru a nu-ți urma pasiunea

ULTIMELE ARTICOLE

Pacea – un obiectiv tot mai greu de atins

Într-o lume marcată de conflicte, inegalități și tensiuni crescânde, pacea pare un obiectiv tot mai greu de atins. Cu toate acestea, figura emblematică a...

17 iulie – Ziua Internațională a Justiției

Ziua Internațională a Justiției, celebrată pe 17 iulie, este o ocazie importantă pentru a recunoaște și promova principiile de justiție, echitate și drepturile omului...

Importanța educației emoționale în școli

Educația emoțională, adesea denumită și inteligență emoțională, se referă la capacitatea de a recunoaște, înțelege și gestiona propriile emoții și de a recunoaște și...

Nu e niciodată prea târziu să înveți ceva nou

Învățarea este un proces continuu care nu ar trebui să se oprească niciodată, indiferent de vârstă. Fie că e vorba de dezvoltarea unor noi...