8.5 C
București
luni, 10 august 2020
Acasă Articole Ziua de azi 28 IANUARIE ÎN ISTORIE

28 IANUARIE ÎN ISTORIE

Încă din 1966, pe 28 ianuarie se aniversează ziua internațională a mobilizării împotriva războiului nuclear, proclamată de Consiliului Mondial al Păcii. Tot astăzi este și ziua mondială a protecției datelor.

1.În 1547, în Anglia, în urma decesului lui Henric al VIII-lea, pe tron se urcă Edward al VI-lea, fiul său de doar 9 ani. Eduard al VI-lea a fost unul din regii Angliei, fiul lui Henric al VIII-lea și al lui Jane Seymour. A devenit rege al Angliei și al Irlandei la 28 ianuarie 1547, la vârsta de nouă ani. Eduard a fost al treilea monarh al dinastiei Tudorilor și primul conducător al Angliei care a fost crescut ca protestant.


2.În 1871, în timpul războiului franco–prusac, Parisul capitulează în fața armatelor prusace.


3.Astăzi se împlinesc 140 de ani de la nașterea lui Camil Ressu. Camil Ressu a fost un pictor român, care, prin întreaga sa activitate artistică, pedagogică și socială, a fost una din personalitățile marcante ale artei românești. Camil Ressu a fost membru titular al Academiei Române.


4.În 1933, guvernul condus de Alexandru Vaida-Voievod semnează, sub auspiciile Ligii Națiunilor, „Acordul de la Viena”, care asigura împrumuturile capitaliștilor străini, contractate în vederea „asanării economico-financiare a țării”, prin reducerea salariilor, concedierea a 30% dintre muncitori și funcționari, sporirea și încasarea regulată a impozitelor.


5.Pe 28 ianuarie 1933, după o întâlnire cu președintele Paul von Hindenburg, cancelarul german Kurt von Schleicher demisionează și recomandă numirea lui Adolf Hitler în calitate de cancelar.


6.În 1986, naveta spațiale „Challenger” explodează la doar 75 de secunde de la lansare. Explozia a provocat moartea celor 7 astronauți aflați la bord.

Articolul precedentBucuria
Articolul următor4 motive pentru a nu-ți urma pasiunea

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ULTIMELE ARTICOLE

Ajutor de urgență pentru Liban: 63 de milioane de euro

Un ajutor de urgenţă pentru Liban, în valoare totală de 63 de milioane de euro, a fost aprobat de Comisia Europeană. 33 de milioane de...

Programul Tezaur – Ofertă de titluri de stat pentru populație

Începând de luni, românii pot subscrie pentru noi emisiuni de titluri de stat destinate exclusiv populației, în cadrul Programului Tezaur, cu scadențe la 1,...

10 AUGUST ÎN ISTORIE

Astăzi se împlinesc doi ani de la protestele antiguvernamentale din Piața Victoriei. Pe 10 august 2018, 100.000 de oameni au protestat în Piața Victoriei din...

Bani de la Guvern pentru salariații care lucrează de acasă. Care sunt condițiile?

În ședința de vineri, Guvernul a decis acordarea a 2.500 lei angajaţilor care lucrează în regim de telemuncă, pentru a impulsiona angajatorii să utilizeze...

COMENTARII RECENTE

Catalin Ionete on Dumnezeu a murit!
kani on Pungă doriți?