8.5 C
București
luni, 26 septembrie 2022
Acasă Articole Ziua de azi 28 IANUARIE ÎN ISTORIE

28 IANUARIE ÎN ISTORIE

Încă din 1966, pe 28 ianuarie se aniversează ziua internațională a mobilizării împotriva războiului nuclear, proclamată de Consiliului Mondial al Păcii. Tot astăzi este și ziua mondială a protecției datelor.

1.În 1547, în Anglia, în urma decesului lui Henric al VIII-lea, pe tron se urcă Edward al VI-lea, fiul său de doar 9 ani. Eduard al VI-lea a fost unul din regii Angliei, fiul lui Henric al VIII-lea și al lui Jane Seymour. A devenit rege al Angliei și al Irlandei la 28 ianuarie 1547, la vârsta de nouă ani. Eduard a fost al treilea monarh al dinastiei Tudorilor și primul conducător al Angliei care a fost crescut ca protestant.


2.În 1871, în timpul războiului franco–prusac, Parisul capitulează în fața armatelor prusace.


3.Astăzi se împlinesc 140 de ani de la nașterea lui Camil Ressu. Camil Ressu a fost un pictor român, care, prin întreaga sa activitate artistică, pedagogică și socială, a fost una din personalitățile marcante ale artei românești. Camil Ressu a fost membru titular al Academiei Române.


4.În 1933, guvernul condus de Alexandru Vaida-Voievod semnează, sub auspiciile Ligii Națiunilor, “Acordul de la Viena”, care asigura împrumuturile capitaliștilor străini, contractate în vederea „asanării economico-financiare a țării”, prin reducerea salariilor, concedierea a 30% dintre muncitori și funcționari, sporirea și încasarea regulată a impozitelor.


5.Pe 28 ianuarie 1933, după o întâlnire cu președintele Paul von Hindenburg, cancelarul german Kurt von Schleicher demisionează și recomandă numirea lui Adolf Hitler în calitate de cancelar.


6.În 1986, naveta spațiale “Challenger” explodează la doar 75 de secunde de la lansare. Explozia a provocat moartea celor 7 astronauți aflați la bord.

Articolul precedentBucuria
Articolul următor4 motive pentru a nu-ți urma pasiunea

ULTIMELE ARTICOLE

S-a descoperit o nouă modalitate de tratare a cancerului

Cancerul este afecțiunea care stârnește frica și chiar panica în oameni. De obicei aceasta apare în urma unui stil de viață nesănătos prin consumul...

Dependența – închisoarea din sticlă

Fie că vorbim despre substanțe, despre muncă, despre relații sau despre pornografie, dependența limitează viziunea celui în cauză. Acesta ajunge să creadă că doar...

Universitatea Hyperion lansează Școala de Egiptologie

Egiptologia studiază cultura (limba, literatura, istoria, religia, arta, economia) egiptenilor antici dintre mileniul V î.Hr. până la sfârșitul dominației Imperiului Roman. Egiptologia modernă se consideră a-și avea...

Cum poți reduce consumul de curent cu ajutorul frigiderului?

Este un fapt cunoscut acela că frigiderul este, poate cel mai mare consumator în gospodăria omului, deoarece acesta constant este în funcțiune. De unul singur,...